In mijn eerdere blogs over aardpeer schreef ik dat aardpeer héél gezond en ook erg lekker is, maar dat het eten ervan wel kan leiden tot een opgeblazen gevoel en/of winderigheid. Dat laatste kan vervelend zijn en misschien een reden om het dan maar niet (te vaak) te eten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel eens gedacht heb: “Ik moet er de volgende keer echt minder van eten.” 😉

Gefermenteerd geen probleem

Als je aardpeer laat fermenteren verdwijnt deze (vervelende) eigenschap. Door het fermentatieproces worden de groenten veel beter verteerbaar. Zo kun je toch dagelijks genieten van de je portie prebiotica én probiotica, zonder dat je er last van krijgt.

Als je darmen er toch nog van opspelen, begin dan met een theelepel of zelfs een eetlepel en voer dat langzaam op. Iedereen is tenslotte anders en hetzelfde geldt voor ieder’s basis(darm)gezondheid. Als je nog niet gewend bent aan het eten van gefermenteerde groenten geldt hetzelfde advies.

Hulp bij het verteren

Het is een paar maanden geleden dat ik m’n eerste pot aardperen liet fermenteren. Ik heb de pot lang op het aanrecht bij kamertemperatuur laten staan. Er kwamen veel meer luchtbelletjes aan het wateroppervlak dan ik gewend ben. Het leek eerder op schuim. Ik vermoed dat het komt omdat er zoveel inuline in zit. Dat zijn die heel gezonde vezels, die we zelf niet kunnen verteren, maar die een walhalla vormen voor onze goede darmbacteriën in de dunne darm. Ze maken er heel gezonde stofjes van; postbiotica. Datzelfde proces vindt nu eigenlijk in de fermentatiepot plaats. Waarna je de aardpeer al voorverteerd en met al die gezonde stofjes erin voorgeschoteld krijgt.

Hoe langer hoe beter

Hoe langer je een pot fermentatiegroenten laat staan, hoe meer koolhydraten er omgezet worden. Je mengsel wordt dus steeds koolhydraatarmer. Maar dat is eigenlijk niet de reden om ‘m zo lang mogelijk te laten staan. Bacteriën hebben een bepaalde tijd die ze nodig hebben om zich te vermeerderen. In die tijd ga je van bijv. 10 bacteriën naar 20, van 20 naar 40 of van 40 naar 80. Dat blijft zo doorgaan. Je krijgt er in dezelfde hoeveelheid tijd dus steeds meer bij. Op den duur gaat dat héél hard.

Ook ontstaan er over de tijd heen nieuwe bacteriesoorten. Die krijg je allemaal binnen als je je portie gefermenteerde groenten eet. En hoe meer diversiteit aan goede bacteriën je in je darmen hebt, hoe gezonder het is voor lichaam en geest.

Wanneer stoppen?

Allereerst moet je kijken naar je eigen smaak. Als je nog niet zo gewend bent aan het eten van gefermenteerde groenten, moet je misschien nog aan de smaak wennen. Hoe langer je de groenten laat staan, hoe zuurder ze zullen worden. Ze krijgen een meer uitgesproken smaak. Een smaak die ik zelf echt ben gaan waarderen.

Maar goed, zeker als beginner is het slim om de groenten tussentijds te blijven proeven om te zorgen dat ze niet te zuur worden naar je eigen smaak. Als je ze zuur genoeg vindt, zet de pot dan in de koelkast. Daar zal de fermentatie nagenoeg stoppen. Of op een andere koele plek, waar de fermentatie in ieder geval een stuk minder snel gaat dan bij kamertemperatuur.

Wanneer alle belletjes aan de bovenkant van het water verdwenen zijn, is het écht tijd om je pot koel weg te zetten. Er is nu geen voeding meer voor de bacteriën om zich verder te vermeerderen. Het fermentatieproces is dan ten einde.

Mijn favoriet

Inmiddels heb ik m’n laatste aardperen gebruikt om nog een pot te fermenteren. Ik vond dit mengsel namelijk ontzettend lekker. Het was meteen één van m’n favorieten. Misschien zelfs wel de lekkerste pot gefermenteerde groenten die ik tot nu toe gemaakt heb. En dat zijn er inmiddels toch al een heleboel. In alle soorten en maten.

Ik vind de aardpeerreepjes lekker zacht maar toch stevig van structuur. En de smaak was geweldig. Niet alleen vanwege de aardpeer zelf, maar ook door de smaakmakers die erin zitten. De combinatie was gewoon heerlijk.

Ik heb m’n pot zo lang mogelijk laten staan. Tot bijna alle belletjes weg waren. Dat heeft zeker meer dan een maand geduurd. En zelfs na die tijd was de smaak heerlijk fris en niet eens erg zuur. Wat mij betreft een echte aanrader!

Gefermenteerde aardpeer

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 900 g aardpeer

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 cm gember

  • circa 22,5 g Keltisch zeezout

  • 1 rood pepertje

  • 2 tl elk van komijnzaadjes en venkelzaad, geroosterd en afgekoeld

  • 1 el kerrie / curry kruiden

  • 2 laurierblaadjes

Stappen

  • Voorkom de groei van slechte bacteriën!
    Was je handen met een klein beetje zeep en spoel de zeep zorgvuldig af. Steriliseer grote glazen (weck)potten waar je de groenten in wilt laten fermenteren.
  • Groenten snijden en met zout masseren
    Maak de aardpeer, knoflook en gember schoon en schaaf of snijd ze fijn. Roer het zout er goed door. Masseer de groenten door flink te kneden met je handen. Je zult merken dat de groenten vochtig beginnen te worden. Zet de kom een uurtje weg, zodat er nog meer vocht uit kan trekken.
  • Smaak toevoegen en in glazen pot overdoen
    Maak het pepertjes schoon en snijd het in kleine reepjes of stukjes. Voeg het pepertje, de geroosterde zaden en de currykruiden door de groenten.
  • Doe de groenten in de glazen pot. Doe steeds een laagje groenten in de pot en duw dan goed aan met je vuisten. Doe er op het eind de laurierblaadjes bij. Doe de pot niet te vol. Na een dag of wat zal de inhoud uit gaan zetten, omdat er koolzuur in de pot komt. De groenten moeten ook dan onder water blijven staan.
  • Afvullen met afgekoeld zout water
    Maak een zout-wateroplossing door water te koken en daarin 3 g Keltisch zeezout per 1 dl water op te lossen. Laat het afkoelen en giet dan zoveel bij de groenten dat ze ruim onder water staan.
  • Houd de groenten onder water!
    Verzwaar de groenten bijv. met een goed schoongemaakte, gesteriliseerde steen of kleiner glazen potje om de groenten onder het wateroppervlak te houden. Dek af met een glazen deksel.
  • Bij kamertemperatuur fermenteren
    Zet de pot weg bij kamertemperatuur. Zorg dat de groenten altijd onder water blijven staan, anders gaan ze rotten. Duw ze terug indien nodig en voeg zo nodig extra zoutoplossing toe. Als de pot dreigt over te lopen, kun je een deel van de groenten alvast opeten.

    Doe dat met een schone lepel en laat wel het vocht zitten! Laat de pot zeker 4-5 dagen staan om de fermentatie goed op gang te laten komen.
  • Proeven en koel wegzetten om fermentatie te ’stoppen’
    Proef na zo’n dag of 4 regelmatig. Wanneer je de groenten zuur genoeg vindt dan kun je de pot op een koel(er)e plek zetten. Tegenwoordig laat ik m’n groenten meestal minimaal een maand bij kamertemperatuur staan, omdat er dan een grotere variëteit aan goede bacteriën ontstaan.

Notities

  • Zie ook de blog ‘De kunst van het fermenteren verfijnen‘ voor meer info over de fijne kneepjes van het vak 😉
  • De aardpeer schuimt veel harder dan ik gewend ben van andere fermentatiegroenten. Daar hoef je niet van te schrikken. Het komt allemaal goed. Het heeft gewoon wat tijd nodig. Waarschijnlijk omdat aardpeer zoveel inuline bevat.
  • RMR2.0: Gefermenteerde groenten (zoals zuurkool) staat bij de Real Meal Revolutie2.0 op de groene lijst, onder het kopje ‘Voeding voor onze darmflora’. Aangeraden wordt om dagelijks minimaal 1 product daaruit te kiezen. Meer over de vele gezondheidsvoordelen van gefermenteerde groenten lees je in de blog ‘Probiotica, prebiotica en postbiotica‘.
  • RMR2.0 fasen: Alle gefermenteerde groenten passen onbeperkt bij alle fasen van de Real Meal Revolutie 2.0. Dit geldt ook als je groenten gebruikt van de oranje lijsten. Tijdens het fermenteren worden de koolhydraten in de groenten namelijk omgezet naar o.a. koolzuur.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

1 REACTIE

  1. Wat een mooi recept! ??
    Ik heb aardpeer in mijn mini moestuin staan. Als ik het eet, krijg ik altijd veel pijnlijke buikkrampen. Ik wilde ze al verwijderen, omdat ik ze toch niet meer eet. Maar ze krijgen nog een kans. Ik ga ze in het vervolg fermenteren. Daar moet ik nog wel een tijd op wachten, want ze kunnen pas geoogst worden in de winter. Benieuwd hoe dat mijn darmen zal bevallen.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.