Tijdens de afgelopen kerstvakantie was m’n pot gefermenteerde groenten ‘ineens’ op. Omdat ik zo druk was met het opzetten van de nieuwe stijl van de blog en het opfrissen van de bestaande blogs en recepten, kwam het er niet van om een nieuwe pot te maken. Normaal gesproken heb ik altijd wel 1 of 2 potten staan, dus dat was even wennen. Daarom ben ik vandaag toch maar aan de slag gegaan, ook al ben ik nog niet klaar met de ‘blog nieuwe stijl’.

Ik ben deze keer met 2 nieuwe groenten aan de slag gegaan. Allereerst met knolselderij. Daar wil ik dan een sellerijsalade van maken als de knolselderij eenmaal gefermenteerd is. Daarom heb ik ook appel bij de groenten gedaan. Het tweede experiment is met palmkool.

Sellerijsalade

Update: na een dag of vijf fermenteren heb ik er inderdaad sellerijsalade van gemaakt. Simpelweg door het te mengen met (zelfgemaakte) mayonaise of crème fraiche en gemengde noten. Ik moet zeggen: dit is een succes! De salade is supersnel te maken als je eenmaal je fermentatiemengsel hebt staan. Deze is al op smaak. Door de appel krijg je ook een lekker zoetje. Sellerijsalade is overigens ook heel lekker met walnoten of pecannoten.

Ook na weken was deze gefermenteerde knolselderij nog steeds lekker. Ik at ‘m ook heel vaak gewoon zo, zonder mayonaise of noten. Of alleen met een beetje crème fraîche.

Kopje onder

Ik heb de gefermenteerde knolselderij na het fermenteren in de kelder gezet en toen de hoeveelheid in een kleinere pot pastte heb ik ‘m naar de koelkast verhuisd. Het is belangrijk om te zorgen dat de groenten altijd onder het fermentatienat blijven staan, bijvoorbeeld door er een gewicht op te leggen. Ik heb gebruik er tegenwoordig schoongemaakte stenen voor. Mocht er een witte waas aan het oppervlakte komen, schep het er dan voorzichtig af. Vaak lukt dat niet helemaal. Dat is geen probleem voor je gezondheid, maar het ziet er wat minder aantrekkelijk uit.


Gefermenteerde knolselderij met appel:

  • — voor circa 0.75 liter —
  • 350 g knolselderij (groenten en appel schoongemaakt gewogen)
  • 150 g wortel
  • 120 g ui
  • 250 g appel
  • 1 tl sumac (of vervang door geraspte citroenschil)
  • 1 tl elk van komijnzaad, venkelzaad, mosterdzaad, peperbolletjes
  • 22 g zout


Gefermenteerde knolselderij met appel:

  • Snijd de schoongemaakte knolselderij, ui, wortel en appel in jullienereepjes. Doe alles in een grote schaal.
  • Doe er de sumac bij.
  • Rooster de komijnzaad, venkelzaad, mosterdzaad en peperbolletjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Roer regelmatig.
  • Vijzel de zaden eventueel fijner, zodat ze hun smaak meer loslaten.
  • Meng de zaden en het zout door de groenten.
  • Masseer de groenten met je handen. Volg verder het
    Basisrecept gefermenteerde groenten‘.

Bronnen

[1] Basisrecept gefermenteerde groenten. In deze blog staat stap voor stap uitgelegd hoe je eenvoudig zelf groenten kunt fermenteren.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.