Door paprika’s te grillen komt het beste in ze naar boven. Ze worden heerlijk zacht en zoetig van smaak. Bovendien kun je ze dan eenvoudig pellen en dat maakt ze voor sommige mensen beter verteerbaar.
Tenzij je paprika’s anders niet verdraagt, zou ik ze niet stàndaard pellen of schillen. Het is niet alleen meer werk, maar je gooit ook voedingsstoffen en vezels weg. Maar zo af en toe een gegrilde en gepelde paprika is natuurlijk geen probleem.
Gril ze zelf
Je kunt gegrilde paprika’s in de winkel kopen. Maar in het vocht zitten dan vaak één of meerdere ongewenste ingrediënten, zoals zonnebloemolie of suiker.
Het is veel gezonder dus om ze zelf te grillen. Het is ook echt de moeite waard, want dit is één van de dingen die zoveel lekkerder zijn als je ze zelf maakt. Eénmaal geproefd, wil je nooit anders meer. Het is niet moeilijk en het werk valt reuze mee.
Keuze genoeg
Je kunt paprika’s op verschillende manieren grillen. Begin altijd met het wassen en drogen van de paprika’s. Bij alle methoden is het de bedoeling dat de paprika gaart, blazen gaat vormen en gaat rimpelen doordat het vocht onder het velletje gaat stomen. Ook moeten ze rondom bruin kleuren.
Boven een vuurtje
De eerste methode is boven open vuur. Bijvoorbeeld op de barbeque. Of in de keuken boven een gasvlam. Je kunt ze aan een vork prikken en boven de vlam grillen, of ze direct op de gaspit leggen. Draai de paprika regelmatig rond zodat deze aan verschillende kanten bruin wordt.
In de grillpan
Je kunt de paprika’s ook schoonmaken en in grove, zo plat mogelijke stukken snijden en ze met wat olijfolie insmeren en in een grillpan roosteren. Draai ze dan ook regelmatig om, zodat ze overal mooie grilstreepjes krijgen.
In de oven
Tenslotte mijn favoriete methode en dat is in de oven. Wanneer ik gegrilde paprika’s nodig heb, maak ik er meteen wat meer. Dan is het het handigst om de oven te gebruiken.
Leg hiervoor de paprika’s op een bakplaat. Zet ze ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celcius.
Draai ze om en zet ze weer 10 minuten terug. Draai ze weer een stukje door en zet ze nog eens 5 minuten in de oven.
Blijf de laatste stap herhalen tot de paprika’s overal mooie bruine plekken hebben en de velletjes blaasjes hebben of gerimpeld zijn.
Even wachten
Doe ze dan samen in een kom en dek deze af. Ik gebruikte daar een deksel voor. Laat ze zo een half uurtje afkoelen.
Daarna kun je ze met een puntig mesje eenvoudig pellen. Steek de punt van het mes daarvoor net onder het dunne velletje. Je kunt het velletje er dan eenvoudig af trekken. Mochten er plekjes zijn waar je het velletje er niet af krijgt, dan is dat overigens geen probleem. Dan eet je het gewoon mee op. Ik vind de velletjes nog lekker ook (en ze zijn heel gezond!).
Snijd de paprika’s tenslotte door en verwijder het kroontje en de zaadlijsten. Ik schraap de pitjes er meestal met de botte kant van een mesje uit.
Bewaren
In principe kun je de paprika’s onder olie op een koele plek verschillende weken bewaren. Of samen met azijn en kruiden. Je kunt dan twee lange prikkers doorknakken, zodat ze bij de knik nog vast zitten. Plaats de twee geknikte prikkers kruisvormig in de pot. Daarmee kun je de paprika’s naar beneden duwen, zodat ze onder de olie blijven en er geen zuurstof bij kan.
Omdat ik slechte ervaring heb met pesto onder olie bewaren, durf ik dat niet zo goed aan. Daarom bewaar ik ze zonder olie in de koelkast en gebruik ze gewoon binnen enkele dagen. Of als dat niet zou lukken, zou ik ze in de diepvries doen. Maar vers zijn ze uiteraard lekkerder!
Waar gebruik je ze in?
Eigenlijk kun je beter vragen, waar niet in? Gegrilde paprika’s zijn met hun zachte en zoete smaak een heerlijke toevoeging aan een heleboel gerechten. Hier wat ideetjes:
- in een koolhydraatarme oopsie-tosti
- op een oopsie-broodje hamburger
- op een koolhydraatarme pizza
- in een koolhydraatarme lasagna
- in een tomatensaus voor bij courgetti
- in een salade
- door een dressing
- in een koude of warme soep
- in een omeletwrap met bijv. roomkaas en rucola
- op een spies, bijv. met mozzarella, tomaatjes, olijven en serranoham
- als basis van een rode (paprika)pesto of -tapenade