Dit was me toch leuk om te doen! En met het resultaat ben ik erg blij. Deze gele currypasta is lekker pittig en kruidig. Echt een aanwinst voor m’n voorraadje snelle smaakmakers.
Wensenlijstje
Zelf een keer currypasta maken stond al lang op m’n wensenlijstje. Ik vind het heerlijk om curry’s te maken of bijvoorbeeld Indiaas getinte soepen. Vroeger gebruikte ik dan groene of rode currypasta’s uit een potje. Maar ik vond er geen zonder ongewenste toevoegingen. Dus was ik overgestapt op groen currypoeder. Een mengsel van groene currykruiden, gekocht via internet. Die voldeed prima, maar kan natuurlijk niet wedijveren met zo’n verse currypasta.
Veel smaak
Wat is een beter moment om verse currypasta te maken dan wanneer je voor het eerst verse kurkuma in huis hebt? Geen, toch?! Aan de slag dus. Ik laat me voor m’n eigen ‘meukvrije’ creaties graag inspireren door de niet geheel meukvrije producten die we ‘vroeger’ gebruikten.
Ik combineerde hier dan ook ingrediënten van de ‘vroegere’ currypasta’s met m’n eigen ideeën. Het lijstje ingrediënten groeide, want ik wilde zoveel mogelijk verse en gedroogde smaakmakers erin. Zo’n currypasta moet tenslotte wel een smaakexplosie geven.
Bijn al die indrediënten had ik gewoon al in huis. De laatste jaren is m’n voorraadje kruiden namelijk flink gegroeid. Samen met Himalayazout en Keltisch zeezout gebruik ik die om bouillonblokjes en kant-en-klare pakjes en zakjes te vervangen.
Ik heb alleen een limoen en een gele paprika gekocht. En vers citroengras. Gedroogd citroengras had ik wel in huis (sereh), maar ik wilde er graag verse stengels in doen. Die had ik ook nog nooit gebruikt. We proberen ze al twee jaar zelf uit zaad op te kweken, maar tot nu toe hebben die het nog niet geschopt tot ‘volwassen’ stengels.
Écht geel
Ik had gelezen dat je handen heel geel kunnen worden van het schillen van verse kurkuma. Bovendien had ik aan het maken van harissa ontzettend brandende handen overgehouden van de pepertjes schoonmaken en snijden.
Deze keer was ik daarom slim en gebruikte handschoenen. Ik denk dat het goed was, want ze werden echt diepgeel/oranje. Zonder handschoenen waren m’n handen vast een hele tijd heel geel geweest. Ook het pepertjes schoonmaken ging prima met de handschoenen. Enige probleem was foto’s maken. Iedere keer moesten de handschoenen uit…
Enne?
Ik gebruikte de currypasta in het kipgehakt en bij het roerbakken van de extra groenten in de pompoensoep. De kipgehaktballetjes bakte ik ook vóór en die stonden daarna niet veilig in de keuken. De één na de ander wilde er wel eentje proeven. Ze waren dan ook echt heerlijk.
En de soep? Onze kinderen zijn geen fan van pompoensoep. Normaal gesproken dan toch. Voor deze maakten ze een uitzondering 😉 !
Bij het roerbakken van de groenten met de pasta kwam er een heerlijke geur vrij. Jammer dat ik het jullie niet kan laten ruiken! Alleen voor die ervaring is dit recept al de moeite waard.
Wie wat bewaart…
Wat ik niet gebruikte voor de soep en de kipgehaktballetjes, vroor ik in siliconen ijsblokjesvorm in. Weer een smaakmaker erbij in de vriezer, naast bijvoorbeeld de groene pesto, de gegrilde paprikapesto, de harissa, citroensap, limoensap en bottenbouillon. Allemaal handig, omdat je er eenvoudig en snel een gerecht een heerlijke smaak mee kunt geven. Eén keer het werk, heel vaak het plezier.
Gele currypasta
- Voor in de vijzel:
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderbolletjes
- 1 tl venkel
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl fenegriek
- 3 kruidnagels
- 1/2 tl peperbolletjes
- 1 tl zout
- 1/4 tl nootmuskaat
- Verder:
- 5 tenen knoflook
- 40 g verse gember
- 2 uien of sjalotten
- 1 gele paprika
- witte deel van 2 stengels citroengras
- schil van 1 limoen
- 1 el limoensap
- 1 el sesamolie
- 40 g verse kurkuma
- 1-2 rode pepers, of naar smaak (ik gebruikte 9 mini-pepertjes)
Gele currypasta
- Voor in de vijzel: Rooster komijnzaad, korianderbolletjes, venkel, mosterdzaad, fenegriek, kruidnagels en peperbolletjes in een droge koekenpan op niet te hoog vuur. Ze laten dan hun etherische olie los en krijgen veel meer smaak en geur. Blijf ze wel goed roeren zodat ze niet verbranden. Ik heb ze van het vuur gehaald toen ze begonnen te knetteren.
- Laat de zaadjes op een koel oppervlak afkoelen.
- Doe de zaadjes samen met het zout en de nootmuskaat in de vijzel en vijzel ze fijn. Ook dit zorgt weer voor extra geur en smaak.
- Verder: Maak de knoflook, gember, uien en paprika schoon. Snijd ze in grove stukken.
- Verwijder het groene deel en eventueel het buitenste blad van het citroengras. Dit groene deel is vrij vezelig. Je kunt het wel gebruiken om kippenbouillon of thee van te trekken. Snijd het witte deel in grove stukken.
- Was de limoen. Rasp de schil en pers ‘m uit. Gebruik 1 el van het sap. De rest kun je heel goed invriezen.
- Trek nu je handschoenen aan. Maak de kurkuma schoon op dezelfde manier als gember. Je kunt het dun schillen, of met een lepel of mesje de schil eraf schrapen. Snijd het in grove stukken.
- Maak de pepertjes schoon en verwijder indien gewenst (een deel van) de zaden. De zaadjes geven extra pit, dus kijk waar je zelf van houdt.
- Doe nu alles in een keukenmachine en maal alles tot een mooie, egale pasta.