Kikkererwten ben ik gaan waarderen toen ik een allergeenvrij dieet volgde. Alweer zo’n 20 jaar geleden overigens, toen ik nog heel andere ideeën had over gezonde voeding.

Door dat allergeenvrije dieet gingen we toen heel anders eten. Meer onbewerkt, zodat ik de ingrediënten zelf in de hand had. Er kwamen ook allerlei dingen op tafel die ik voorheen nooit gegeten had. Waaronder dus kikkererwten. Ook later, toen ik vegetarisch at, was de kikkererwt een welkome eiwitbron.

Past dat wel?

In het koolhydraatarme wereldje is de kikkererwt over het algemeen niet zo’n graag geziene gast. Hij wordt verguisd omdat het een peulvrucht is en van nature relatief veel koolhydraten bevat. Maar mensen vergeten vaak dat de ene koolhydraat de andere niet is. Je lichaam reageert er daarom ook heel verschillend op.

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van bepaalde producten met koolhydraten op iemands bloedsuiker. Hiervoor is de term ‘glycemische lading’ geïntroduceerd. Dit geeft aan hoeveel je bloedsuiker stijgt bij een gemiddelde portie van een bepaald product. Zodat ze onderling vergelijkbaar worden.

De gemiddelde volkoren boterham heeft een glycemische lading van 9, terwijl dat voor zelf geweekte en gekookte kikkererwten slechts 3 is. Dit maakt de kikkererwt in dit opzicht vergelijkbaar met sommige pompoensoorten. Er zijn zelfs pompoensoorten of -bereidingen waar de glycemische lading behoorlijk hoger van is. Terwijl je de pompoen wel volop ziet in koolhydraatarme recepten.

[1]

Gebruik je gezonde verstand

Ik denk dus dat je zelf je gezonde verstand moet blijven gebruiken. Míjn gezonde verstand zegt dat zelfgeweekte en gekookte kikkererwten prima kunnen passen in een gezonde, koolhydraatarme leefstijl. Zelfs in een ketogene leefstijl. Want ook andere factoren, zoals sporten en hoe vaak je eet, maar ook zonlicht en je slaappatroon beïnvloeden of je lichaam wel of niet de noodzaak voelt om ketonen te maken.

Hou dus rekening met je eigen (gezondheids)situatie en je eigen doelen. Want als je én insulineresistent(er) bent én je wilt toch gewicht verliezen, is de kikkererwt op dit moment misschien niet de beste keuze. Hij staat ook niet voor niets op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Dat geeft aan dat ze niet passen in fase 3 wanneer het je doel is om optimaal vetten te verbranden. Zit je eenmaal in je onderhoudsfase, dan kun je er (weer) mee gaan experimenteren. Om te zien of ze passen bij jou.

Trendy

Eén van m’n favoriete gerechten met kikkererwten is hummus. Een smeersel gemaakt van kikkererwten gepureerd met o.a. olijfolie. Heerlijk op een cracker bijvoorbeeld. Of als dip voor wat snackgroenten. Laatst heb ik het zelf gemaakt. Dat stond al heel lang op m’n lijstje, want het is helemaal niet moeilijk en dan heb ik helemaal zelf in de hand wat er in gaat.

Ook geroosterde kikkererwten zijn de laatste jaren erg populair geworden. Je ziet ze op health en foodblogs en in receptenmagazines. Als trendy en gezonde snack. Nu ben ik al lang geen ‘snacker’ meer en dat was misschien wel de reden dat ik ze nog niet eerder had gemaakt. Want wanneer eet je ze dan? Nou, er zijn talloze andere mogelijkheden. Want je kunt ze ook prima bij je maaltijd eten. Als topping voor een soepje of een salade. Of bij een groentenschotel. Wij aten ze bij een ovenschotel van ‘Geroosterde paprika met zoete aardappel en kip’. En daar smaakten deze knapperige, kruidige en ietwat pittige kikkererwten heel goed bij!

Geroosterde kikkererwten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 225 g kikkererwten, geweekt en gekookt gewogen

 • 1 teen knoflook

 • 1 el olie

 • 1/2 tl Al-Andalus kruiden (komijnzaad, korianderzaad, gerookte paprika, zwarte peper, venkelzaad, oregano, anijszaad, laurierblad, peterselie)

 • 1/2 tl Curry Madras (paprika, kurkuma, ui, korianderzaad, witte peper, knoflook, komijnzaad, fenegriekzaad)

 • beetje harissa, naar smaak

 • Himalayazout

Stappen

 • Giet het potje kikkererwten in een zeef en spoel ze met wat schoon water. Laat ze uitlekken in de zeef.
 • Pel de knoflook en pers deze uit.
 • Meng de knoflook met de kruiden, de harissa en het Himalayazout.
 • Doe de uitgelekte kikkererwten in een ovenschaal. Meng ze met de knoflook-kruidenolie.
 • Rooster de kikkererwten nu 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden. Hussel ze dan door elkaar en bak ze dan nog 15 minuten op 200 graden, of tot ze lekker krokant zijn. Smakelijk!

Notities

 • RMR2.0: Kikkererwten staan als peulvruchten op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Dit is de lijst van producten die niet passen bij fase 3. Producten op deze lijst zijn weliswaar gezonde producten, maar ze bevatten over het algemeen teveel koolhydraten voor deze fase waarin je je vooral richt op optimale vetverbranding. Je eigen vet, wel te verstaan.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008 Overzicht van de uitkomsten van een literatuurstudie uitgevoerd in opdracht van de American Diabetes Association om, op basis van eerder gepubliceerde data, te komen tot meer betrouwbare overzichten van de glycemische index en de glycemische lading van allerlei producten. In het tabblad ‘Suppl Material’ vind je o.a. een enorm uitgebreide tabel met ge GI en GL waarden die vastgesteld zijn voor mensen met normale glucosetolerantie: Table A1. Glycemic index (GI) and glycemic load (GL) values determined in subjects with normalglucose tolerance: 2008 waarin je kunt zien dat de gemiddelde volkoren(!)boterham een glycemische lading heeft van 9 terwijl een kikkererwt een glycemische lading heeft van 3. De gemiddelde pompoen op de lijst heeft een glycemische lading van 6. Aangezien mensen met een glucose-intolerantie anders reageren op koolhydraten, is daarvoor een tweede lijst beschikbaar.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.