Wat een heerlijke soep was dit.
Lekker(der) geroosterd
Roosteren doet iets met groenten. Iets bijzonders. Een paprika vind ik van zichzelf al heel erg lekker, maar door ‘m te roosteren wordt ‘ie nog lekkerder van smaak. Aan de ene kant krachtiger, maar tegelijk ook zachter van smaak. En zoeter. Heel bijzonder vind ik dat.
Veel groenten vind ik geroosterd lekker(der). Normaal gesproken neem ik alleen niet de moeite om eerst de groenten voor de soep te roosteren. Het is toch sneller om ze te roerbakken in kokosvet met bijvoorbeeld knoflook, gember en kruiden. Dat is ook heel lekker en dan heb je geen extra afwas.
Met kerst maakte ik een uitzondering. Ik roosterde niet alleen de paprika’s maar ook de tomaten, wortel en de ui.
Net als de knoflooktenen die ik ongepeld erbij legde. Ze poffen dan in hun eigen velletje en worden boterzacht. Zowel van smaak als van structuur. Je wipt de teentjes na afloop zo uit hun velletjes.
Verwarmend
Het resultaat was een soep met een diepe, warme smaak. Met basilicumroom, gerookte kipfilet en zelfgemaakte soepstengels was het een waar feestje.
Geroosterde paprikasoep met gepofte knoflook
Ingrediënten
- Voor de geroosterde groenten
1 ui (125 g)
3 grote paprika’s (700 g)
1-2 winterwortels (175 g)
2 kleine, (liefst biologische) aardappels, ongeschild (150 g)
200 g (liefst biologische) tomaten met veel smaak
4 knoflooktenen, ongepeld
2-3 el olijfolie
verse peper en Himalayazout
- Verdere smaakmakers
stukje gember (10 g)
1 rode peper
salie, tijm, oregano en rozemarijn (liefst vers, anders gedroogd)
kokosvet, om te bakken
1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
1 tl komijnzaad
1 tl gerookte paprikapoeder
circa 1/2 liter water
1-2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
- Optioneel; lekker voor erbij
Soepstengels; met sesamzaad, rozemarijn en Parmezaanse kaas
Slagroom; lobbig geklopt met fijngeknipte basilicum, verse peper, zeezout en gerookte paprikapoeder
Gerookte kip; in stukjes
Stappen
- Maak de ui, paprika en winterwortels schoon. Snijd de ui in grove parten, de paprika’s in vieren en de wortels in stukjes van circa 1 cm. Boen de aardappels en tomaten schoon en snijd ze in grove stukken.
- Leg alle groenten en de ongepelde knoflooktenen op een bakplaat. Sprenkel er de olijfolie over en maal er peper en zout over.
- Zet 30-40 minuten in de oven op circa 175 graden Celcius, tot de groenten mooi geroosterd zijn en (bijna) beetgaar.
- Maak ondertussen de gember, rode peper en de verse kruiden schoon. Verwijder de pitjes uit de rode peper tenzij je van heel pittig houdt. Snijd de gember, rode peper en de verse kruiden fijn.
- Haal de gepofte knoflookteentjes uit hun pelletje. Doe het samen met wat kokosvet en de fijngesneden gember, rode peper en verse kruiden in de soeppan en roerbak ze even. Voeg dan het blikje tomatenpuree, de rest van de kruiden en de geroosterde ui en wortel toe.
- Roerbak enkele minuten en voeg dan de rest van de geroosterde groenten (behalve de aardappels) toe en roerbak deze even mee.
- Voeg het water en het Keltisch zeezout toe en breng alles aan de kook. Pureer de soep met een staafmixer wanneer alle groenten gaar zijn. Pureer de soep niet helemaal glad. Het is lekker als er nog wat structuur in zit.
- Proef en breng op smaak met peper en zout of extra kruiden. Smakelijk!
Notities
- Ik maakte de dubbele hoeveelheid en die zie je op de foto’s. Het recept is aangepast voor 1 1/2 liter soep.
- RMR2.0: Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Wortelen staan op de oranje lijst A.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel en aardappelen door extra paprika. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.