Deze keer weer een recept van een overheerlijk en gezond soepje. Eenvoudig om te maken, maar o zo lekker! De smaak van broccoli combineert heerlijk met kokosmelk en allerlei Oosterse kruiden. Samen maken die deze makkelijk te maken soep heel bijzonder.
Tips voor een lekkere soep
Als soepliefhebber heb ik overigens nog wel een paar algemene tips voor je. Die je helpen om niet alleen een overheerlijke, maar ook nog eens een supergezonde soep te maken. Die je dan ofwel als maaltijd of als voorgerecht kunt kiezen.
Varieer
Eén van de redenen dat een soep een hele gezonde aanvulling op je eetpatroon kan zijn, is omdat je er heel eenvoudig heel veel mee kunt variëren. Je kunt variëren in de basis van de soep. Noem maar een groentensoort en dikke kans kun je daar een soep mee maken.
Ik koos deze keer voor een basis van broccoli met kokosmelk. Maar je kunt evengoed kiezen voor een basis van tomaten, pompoenen, knolselderij, courgettes, komkommers, etc.
Daarnaast kun je heel veel variatie stoppen in de vulling van de soep. Extra groenten, vlees of vis, gekookte eieren, peulvruchten, etc.
Maak gebruik van die variatie om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke voedingsstoffen zoals gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Zorg voor een beet
Hoe aantrekkelijk het ook is om je hele groentensoep te pureren of in de blender te gooien; doe dat liever niet. Toegegeven, het is makkelijk en het eet / drinkt ook nog eens heel gemakkelijk, maar het is veel gezonder als je dat niet doet. Kauwen heeft een heel belangrijke functie in het spijsverteringsproces. Het zorgt ervoor dat je voeding minder verzurend wordt, dat de juiste processen in je lijf op gang komen zodat je de voedingsstoffen optimaal kunt opnemen en het zorgt dat de insulinespiegel lager blijft. Alleen maar voordelen dus.
Zorg dus juist voor een lekkere beet in je soep. Pureer niet de hele basis, maar schep een deel van de groenten er van te voren even uit. Of haal op tijd de staafmixer uit de pan. Roerbak extra groenten in ruim kokosvet. Dan heb je niet alleen extra gezonde vetten in je maaltijd, maar wordt je soep ook veel smakelijker. Laat de groenten ook niet te gaar worden.
Keltisch zeezout en kruiden
Als ik je nog een gezondheidstip mag geven: gebruik nooit meer bouillonblokjes. Ik heb niets tegen zout, maar gebruik dan wel goed zeezout. Op een enkele uitzondering na, bevat een bouillonblokje net als ons bekende keukenzout alleen natrium. Naast alle smaak- en geurstoffen dan, waar ik het niet eens over wil hebben nu. Zeezout bevat juist een hele natuurlijke mix van mineralen. Elke soort is weer anders. Keltisch zeezout en Himalayazout zijn mijn favorieten. Ze bevatten veel mineralen en zijn hier goed verkrijgbaar. In ieder geval online. Ik koop het in grote hoeveelheden en dan is het heel betaalbaar. Soms deel ik met vrienden of familie, maar omdat we veel zout gebruiken gaat het ook anders altijd op.
Het onbewerkte, grijze, vochtige Keltische zeezout is mijn favoriet voor soepen. Het is ook heel erg smaakvol. Ik gebruik het, zoals gezegd rijkelijk. In een grote pan gaat makkelijk een eetlepel zout. Dat lijkt veel, maar vergis je niet: in een bouillonblokje zit ook veel zout. En dan niet de gezonde soort. Gebruik zout gewoon naar smaak. Je eigen lichaam heeft een zoutsensor. Wanneer je gezond en onbewerkt eet werkt deze prima. Wanneer je zout(er) lust: gewoon doen. Dan heeft je lichaam er behoefte aan. Wanneer je lichaam voldoende heeft, heb je vanzelf minder zin in zout.
Met kruiden maak je dan je soep verder op smaak. Maggikruid is daarbij mijn absolute favoriet. Dat groeien we in de moestuin (o.a. voor m’n groene smoothies), maar heb ik ook thuis in m’n kruidenbak en m’n siertuin. Zodat ik het in het seizoen altijd vers kan knippen. Voor de winter droog ik het, want maggikruid duikt onder in de winter. Om vervolgens in het voorjaar weer met frisse blaadjes tevoorschijn te komen. Samen met het Keltische zeezout heb je dan al een lekkerde basis dan met een bouillonblokje. Daarnaast kun je dan nog allerlei andere kruiden toevoegen. Vers of gedroogd. Alle kruiden zijn in principe erg gezond en bovendien kun je zo eindeloos varieren met de smaak.
Experimenteer
Als je nog niet zoveel kookervaring hebt of als je niet gewend bent om nieuwe dingen uit te proberen, dan is een soep echt ideaal om te oefenen. Soep maken is niet alleen makkelijk, maar het kan ook eigenlijk niet fout gaan. Er zijn zoveel combinaties die tot een lekker resultaat leiden. Je kunt volop recepten vinden. Ook op mijn website. Daar kun je mee beginnen, maar wees ook niet bang om af te wijken van het recept. Of om zelf nieuwe dingen uit te proberen. Heb je bijvoorbeeld nog wat groenten liggen waarvan je niet goed weet wat je ermee moet doen? Maak er dan een soepje mee.
Maak een extra portie
Als je soep maakt, overweeg dan eens om meteen wat meer te maken. Vaak is het nauwelijks meer werk en dan kun je er nog wat extra dagen van eten.
De meeste soepen kun je ook goed invriezen. Let een beetje op met zuivel in de soep. Die heeft de neiging te gaan schiften in de vriezer. Daarom voegen wij zuivel, zoals creme fraiche of slagroom, vaak zelf toe in ons eigen bord. Dan kun je de soep ook langer bewaren. Bewaar ‘m wel altijd koel. En is er onweer voorspeld? Vries dan je voorraad soep liever in. Bij dat soort weer kan je soep snel slecht worden en dat zou zonde zijn.
Geniet
Dan rest mij nog maar één tip: ga lekker aan de slag en geniet! En wie weet, word je nog ooit net zo’n soepliefhebber als ik; als je dat nu tenminste nog niet bent 😉
Gevulde broccolisoep met kokosmelk
Ingrediënten
750 g broccoli
2 tenen knoflook
2 uien
2-3 winterwortels
2 paprika’s
1 kleine prei (of een halve grote)
1 kleine courgette (of een halve grote)
1 snack-komkommer (of een halve gewone)
kokosvet
- Kruiden en smaakmakers:
2-3 tl Keltisch zeezout; of naar smaak
3 stengels maggikruid, stengels en blaadjes fijngehakt
1 el gemalen kurkuma
2 tl groene kerriepoeder (een mix van peterselie, daslook, dille, laurier, kurkuma, koriander, gember, knoflook en ui)
1 tl gemalen koriander
verse peper
1 blik kokosmelk, 400 ml
Stappen
- Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Kook deze kort en laat ze eventueel in het water nagaren. Uiteindelijk wil je ze net gaar maar nog wel mooi groen hebben.
Zet de staafmixer in de pan en pureer ongeveer de helft van de broccoli. Zo heb je een gepureerde basis, met nog stukjes broccoli erin. - Maak ondertussen de ui, knoflook en rest van de groenten schoon. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de rest van de groenten in stukjes (inclusief de komkommer).
- Smoor de uien en knoflook, samen met de wortel in ruim kokosvet.
Voeg daarna achtereenvolgens de paprika, prei, courgette en komkommer toe. Roerbak steeds enkele minuten voordat je de volgende soort toevoegt. Doordat je met de hardere groenten begint is zo op het eind alles beetgaar. - Voeg aan het eind de kruiden toe aan de groenten en roerbak deze even mee.
- Giet de kokosmelk bij de soep en leng aan met water tot de soep voldoende vocht heeft.
- Proef de soep en breng op smaak met verse peper, zeezout en eventueel extra van de genoemde kruiden.
Notities
- Tip: Maggikruid is echt een geweldig kruid om zelf in de tuin of een pot te hebben. Het ruikt en smaakt magisch, vind ik. Heel kruidig. Het is mijn ‘magische’ kruid voor in de soep. Samen met Keltisch zeezout een supervervanger voor een bouillonblokje.
- Ik maak graag een grote pan soep, zodat we er een aantal dagen van kunnen eten. Dan hebben we elke dag een heerlijke basis voor onze maaltijd. Dit recept is voor circa 3-4 liter soep. De soep kun je prima invriezen, maar je kunt natuurlijk ook een kleinere portie maken.
- RMR2.0: Net als zachte volle zuivel staat volle kokosmelk op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle kokosmelk is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit 400 ml. Circa 1/7 deel van de soep (circa 1/2 liter) zou dus nog passen binnen het dagtotaal.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de kokosmelk door bottenbouillon. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Hallo Cora
Vandaag jouw gevulde broccolisoep gemaakt in de slowcooker! Het ging prima.
Ik heb van jouw recept punt 1-2 aangehouden.
Punt 3: ALLEEN de uien met knoflook en wortelen smoren.
Daarna alle overige groenten gesneden en meteen in de slowcooker gedaan.
Daarna de uien-knoflook en wortelen ( die wel geroerbakt zijn) erbij. ( de 2e helft van de broccoli dus nog bewaren).
De slowcooker op high zetten voor 2 uur.
Daarna nog eens 2 uur op low.
Punt 5 en 6 in het laatste half uur gedaan. Ook de apart gehouden broccoli erbij.
Het werd een zalig maaltijd soepje👌
Groetjes, Hanny
Hoi Hanny, dat klinkt weer erg goed. Dank je wel weer voor het delen van je slow cooker bereidingswijze.
Hoe lang gebruik je die eigenlijk al?
Groetjes, Cora
Hoi Cora, de slowcooker gebruik ik al een jaar of 3. Ik zou hem niet meer willen missen.
Hoi Hanny, dat is al een hele tijd. Ik kan me best voorstellen dat je ‘m niet meer wilt missen.
Nog heel veel plezier ermee. En wie weet, tot je volgende recept-aanpassing…
Groetjes, Cora
Absoluut Cora!