Dit zijn geen ‘echte’ broodjes. Niet in de zin van het brood waar je standaard aan denkt.

Geen broodjes gemaakt van tarwe of andere glutenhoudende granen en gerezen met behulp van gist. Waarschijnlijk verbaast je dat niet. Die passen niet bij mijn leefstijl en niet bij deze website.

‘Keto en zo’-waardig

Het zijn wel échte ‘Keto en zo’-broodjes. Zonder gluten en suikers. Gemaakt van pure, gezonde ingrediënten. Ze geven ook echt dat lekkere broodgevoel. Voor mij wel, in ieder geval 😉

Gevuld met groenten en knapperige stukjes kip of gehakt waren ze echt heerlijk! Lang geleden dat ik zo’n lekker ‘broodje’ op had.

Zo of voor bij een soepie

Je kunt de broodjes zó eten. Als lunch bijvoorbeeld of bij een borrel. Lekker ook met een dipje. Dat kan een dipsaus zijn die je maakt op basis van een gezonde tomatensaus of van Griekse yoghurt met verse knoflook en kruiden.

Of eet de broodjes bij een soepje voor een complete maaltijd.

Geniet ervan

Wetende dat ik nog van die lekkere gevulde bollen in de vriezer heb liggen, krijg ik er nu alweer zin in. En dat terwijl het nog vroeg ochtend is en nog vele uren tot mijn eerste maaltijd van vandaag 🙂

Als je deze gevulde broodjes een keer zelf gaat maken, hoop ik dat je er net zo van zult genieten als ik.

Gevulde ‘Keto en zo’ broodjes

Recipe by Cora Hoskens – Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de vulling: optie 1 -met kip-
  • 200 g kipdijfilet

  • 2 tl (liefst pittige) kipkruiden (zonder zout)

  • 1/2 tl Keltisch zeezout; of naar smaak

  • 1 teen knoflook

  • stukje gember

  • 1/2 ui

  • 1/2 rode puntpaprika

  • 1/2 kleine prei

  • verse peper

  • Voor de vulling: optie 2 -met gehakt-
  • 200 g gehakt (half-om-half of kipgehakt)

  • 1/2 tl harissa

  • 1/2 tl Keltisch zeezout; of naar smaak

  • 1 teen knoflook

  • stukje gember

  • 1/2 ui

  • 1/2 gele of rode paprika

  • 1/2 kleine prei

  • 1 wortel

  • 1/2 tl elk van paprika- en korianderpoeder

  • 1/2 tl ras el hanout (een mengsel van paprika, koriander, komijn, kaneel, gember, peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment)

  • Droge ingrediënten brooddeeg:
  • 25 g amandelmeel

  • 60 g kokosmeel

  • 4 el psylliumvezels

  • 2 tl bakpoeder

  • 1/4 tl zeezout, of naar smaak

  • Natte ingrediënten brooddeeg:
  • 6 eiwitten

  • 2 eieren

  • 120 ml heet water (net van de kook af)

  • Om te bestrijken en bestrooien
  • beetje eigeel, losgeklopt met melk/room

  • sesam- en/of nigellazaadjes

Stappen

  • Vulling – optie 1:
  • Snijd de kipdijfilet in kleine stukjes en bestrooi met de kipkruiden en het zout.
  • Maak de knoflook, gember en groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de groenten in kleine stukjes.
  • Verhit wat kokosvet in een braadpan en bak hierin de kipstukjes snel bruin. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roerbak ze tot de groenten bijna beetgaar zijn. Breng op smaak met de verse peper en het zeezout. Laat afkoelen.
  • Vulling – optie 2:
  • Meng het gehakt met de harissa en het zout.
  • Maak de knoflook, gember en groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de groenten in kleine stukjes.
  • Verhit wat kokosvet in een braadpan en bak hierin het gehakt rul, samen met de knoflook, gember en ui. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roerbak tot de groenten bijna beetgaar zijn. Breng op smaak met de verse peper en het zeezout. Laat afkoelen
  • Brooddeeg:
  • Meng de droge ingrediënten.
  • Doe er de eiwitten en eieren bij. Giet het water met een straal bij de rest en mix tegelijkertijd alles goed door elkaar tot een glad deeg.
  • Als je er met een spatel doorheen gaat zul je zien dat het een mooie elastische bol wordt.
  • Laat het deeg een paar minuten rusten, zodat de droge ingrediënten goed het vocht kunnen opnemen.
  • Verdeel het deeg in 8 porties.
  • Maak je handen nat. Vorm van elke portie een balletje en druk dat plat. Leg het op je hand en verdeel er wat vulling over.
  • Vorm dan met je handen een bal van het deeg terwijl je tegelijkertijd met je duim de vulling naar binnen duwt.
  • Leg de broodjes op een met bakvel beklede bakplaat. Bestrijk ze met het losgeklopte eigeel en bestrooi met de zaadjes.
  • Bak ze circa 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius of tot ze goudbruin zijn.
  • Leg ze op een rooster om ze wat af te laten koelen. Eet smakelijk!

    De foto kreeg ik om één of andere reden niet scherp, maar zo krijg je in ieder geval een idee van hoe ze er van binnen uit zagen.

Notities

  • Voor 8 gevulde broodjes.
  • Tip: Zorg dat alle ingrediënten voor het brooddeeg op kamertemperatuur zijn.
  • Tip: Uiteraard gooi je de dooiers niet weg! Dat zou echt zonde zijn, want in het eigeel zitten juist de meeste voedingsstoffen van een ei (met uitzondering van de proteïnes; daarvan zitten er meer in het eiwit). Zelf bewaren wij overgebleven eidooiers meestal in een afgesloten bakje in de koelkast en gebruiken ze dan binnen 2-3 dagen. We vervangen dan bijvoorbeel 1 ei door 2 eidooiers. Dat kan in een omeletje of spiegelei, maar ook in veel andere gerechten/recepten waar je ei bij nodig hebt. Je kunt eieren ook invriezen. Zoek hiervoor even op het internet.
  • RMR2.0: Amandelmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Wortelen staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.