Wat heb ik enorm genoten van deze gevulde paprika’s.

Ze zijn gebaseerd op een recept uit de oude doos. Van toen we nog “gewoon” aten. Gewoon doen wij allang niet meer 😉 maar de smaak van dat gerecht zit nog vers in m’n geheugen. Héérlijk…

Dit was dan ook het recept wat ik al wekenlang in gedachten had voor de laatste paprika’s uit eigen tuin. Als afsluiter, zeg maar.

Paprika verhuisplan

Dat we nog steeds verse paprika’s uit eigen tuin eten is te danken aan m’n moeder. Dat zit zo. Paprika’s telen we altijd buiten. In de zomer is de kas voor de tomaten en komkommers. Dat is altijd zo geweest en ik vermoed dat dat altijd zo zal blijven. Paprika’s buiten telen gaat op zich ook prima. Zeker bij een goede zomer zoals afgelopen jaar. Maar toch. Het groeiseizoen is wel beperkt. Vaak oogsten we dan ook veel paprika’s voordat deze helemaal rijp zijn. Maar dit jaar was anders.

Toen de dagen korter en de nachten kouder werden, stelde m’n moeder voor om de paprikaplanten te verhuizen naar de kas. Buiten zouden ze niet veel meer rijpen en was de kans op rotten veel groter. Het regende toen namelijk veelvuldig. Zo gezegd zo gedaan. Toen er ruimte kwam ging ik aan de slag. Ik deed het in twee etappes, verdeeld over twee weken. Het was namelijk wel wat werk maar absoluut de moeite waard.

In de kas en bij mooi najaarsweer kleurden de paprika’s wonderbaarlijk snel van groen naar geel of rood. We hebben er tot nu toe van kunnen genieten. Maar zelfs in de kas komt er een tijd dat het voorbij is. Ook daar wordt het steeds kouder en vochtiger en een paprika die rijp is, kan er niet meer beter op worden.

Vorige week nam ik daarom de helft van de overgebleven paprika’s mee naar huis. Een deel ervan roerbakte ik met ui, knoflook en kruiden en deed ik in bakjes in de diepvries. Lekker en makkelijk voor in soep, bij een ei of door een roerbakschotel.

De rest was bestemd voor die met gehakt en groenten gevulde paprika’s waar ik al wekenlang zin in had.

Gezonde variant

Zoals gezegd was dat een recept uit de oude doos. Een beetje aanpassing was dan ook wel nodig. Maar ik probeerde wel zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. Om vooral ook niet teleurgesteld te worden.

Zo liet ik het paneermeel simpelweg achterwege. Ik heb nog gedacht aan knabbelspek-kruimels of aan kokosmeel als vervanger, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. En niet gemist ook. Gemberbolletjes en gembersiroop verving ik door verse gember en een kleine hoeveelheid yaconsiroop. Die maakt mijn moeder van onze eigen yacons. Maar die kun je ook vervangen door honing. Of gewoon weglaten.

Het half-om-half gehakt verving ik door kipgehakt. Niet omdat dat gezonder is, maar omdat ik dat zo lekker vind.

Niet voorgebakken

Wat ik niet meer deed, is de paprika’s voorgaren. Dat deden we vroeger in de magnetron. Zoals het recept voorschreef. Nu ben ik niet meer zo van de magnetron. Ik geloof niet dat eten daarin gezonder wordt. Ik had natuurlijk de oven kunnen gebruiken. Maar ik ging ervan uit dat het niet nodig was. Ze werden inderdaad prima gaar.

In het oorspronkelijk recept gaat de vulling rauw de oven in. Noch de groenten noch het gehakt wordt eerst gebakken. Dat heb ik bewust zo gelaten, want dat is echt deel van de charme van dit recept. Het geeft gewoon een heel andere smaak. Zorg wel dat je de groenten wat kleiner snijdt dan wanneer je ze vooraf zou roerbakken. Anders blijven ze misschien te hard. Tenzij jij dát juist weer geen probleem vindt…

Missie geslaagd

Ik hoopte dat deze gezonde variant me wel de ‘vibes’ zouden geven van het vroegere gerecht. Dat is helemaal gelukt. Ze waren super lekker en overtroffen al m’n verwachtingen. Dit recept is er zeker één voor in m’n nieuwe doos!

Gevulde paprika’s met kipgehakt en groenten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de paprika’s:
  • 4 paprika’s

  • Voor de groentengehaktvulling:
  • 1 ui

  • 1-2 tenen knoflook

  • stukje gember

  • circa 1/3 pepertje, of naar smaak (deze kun je ook vervangen door gemalen chilivlokken)

  • circa 300 g extra groenten (schoongemaakt gewogen; ik gebruikte: wortel, wortelpeterselie, pastinaak, paprika, courgette, prei en yacon)

  • 300 g kipgehakt, niet gekruid (of vervang door half om half gehakt)

  • 4 el tomatenketchup zonder meuk

  • 1 el glutenvrije sojasaus (bijv. tamari) of coconut aminos (ik gebruikte een combinatie van de twee)

  • optioneel: 1 tl yaconsiroop (of vervang door rauwe honing)

  • 1 1/2 tl van je favoriete kipkruiden zonder meuk (ik gebruikte: Spicy blend kip van Verstegen)

  • 1 1/4 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • verse peper

  • Optioneel:
  • tomaten/pizzasaus zonder meuk om over de bodem van de ovenschaal te verdelen

Stappen

  • Voor de paprika’s:
  • Snijd de paprika’s vanaf de steelaanzet doormidden. Verwijder de zaadlijsten en pitjes. Leg de helften in een ovenschaal.
  • Voor de groentengehaktvulling:
  • Maak de ui, knoflook, gember, pepertje schoon. Snipper de ui fijn, hak knoflook, gember en pepertje fijn.
  • Maak de rest van de groenten schoon. Snijd ze in kleine blokjes.
  • Meng de groenten, het kipgehakt en de verdere ingrediënten van de groentengehaktvulling door elkaar.
  • Afwerken:
  • Vul de paprikahelften met de groentengehaktvulling.
  • Optioneel (maar wel heel lekker): schep wat van de tomaten/pizzasaus onder in de schaal, tussen de paprikahelften.
  • Zet de paprika’s circa 25-35 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius.

Notities

  • Bovenstaand recept is aangepast voor 8 gevulde halve paprika’s / circa 4 personen. Zelf maakte ik drie keer deze hoeveelheid en dat zie je op de foto’s.
  • Lekker ook met (bloemkool)rijst. Let wel op: rijst staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
  • RMR2.0: Yaconsiroop staan niet op de gekleurde lijsten van de Real Meal Revolutie2.0. Zelf plaats ik ‘m bij rauwe honing en pure ahornsiroop op de lichtrode lijst. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3.
  • RMR2.0: Sommige groenten, zoals bijv. wortel, wortelpeterselie en pastinaak staan op de oranje lijst A van de RMR 2.0. Gebruik daarvan is in fase 3 zeer beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Met de (optionele) yaconsiroop is dit recept is alleen geschikt voor fase 1 en 4.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2 & 3: Zonder de yaconsiroop is het recept ook geschikt voor fase 2 van de Real Meal Revolutie 2.0. Als je daarbij de wortel, wortelpeterselie en pastinaak vervangt door groenten van de groene lijst (of zorgt dat je niet boven het dagtotaal komt van de oranje lijst A), dan is het recept ook geschikt voor fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Deze gevulde paprika’s waren inderdaad heel erg lekker Cora !
    Ik heb zelf gehakt gedraaid in mijn keukenmachientje van 300 gram kipfilet en verder volgens jouw recept .
    Echt voor herhaling vatbaar ! ?

    • Hallo Gerrie, wat goed! Ik ben blij dat jij ze ook lekker vond. Dank je wel voor je reactie. Misschien heb je nog iets aan deze tip: met kipdij-vlees wordt kipgehakt wat vetter. Dat is ook nog eens lekkerder. Kipgehakt wordt normaal ook van kipdij gemaakt.
      Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.