Met de juiste smaakmakers werden deze puntpaprika’s heel eenvoudig een echte hit! Ze zijn gevuld met groenten, gehakt en een lekkere topping van pecannoten en feta

Eigen smaakmakers

M’n inspriatie kwam deze keer uit de vriezer. Daar vond ik nog wat geroosterde paprikapesto.

Absoluut geen straf, want het is een geweldige smaakmaker. Weer heel anders dan de meer bekende groene pesto gemaakt van basilicum.

Ik maak elke jaar verschillende smaakmakers. Het is even werk om ze te maken, maar daarna heb ik er zó lang plezier van. En eigenlijk vind ik het ook leuk om te doen. Het geeft me voldoening.

Ik maak ze in een periode dat de basisingrediënten rijp zijn in de moestuin. Bijvoorbeeld de basilicum voor de pesto. Of de rode pepers voor de harissa. Hieronder zie je wat foto’s van groene pesto, gele currypasta en harissa. Ook maak ik zelf sambal en droog onze eigen snoeptomaatjes met Italiaanse kruiden.

Een andere belangrijke reden voor mij om ze te maken is dat ze zo gezond zijn. In tegenstelling tot kant-en-klare sauzen en andere smaakmakers bevatten ze geen ongewenste ingrediënten. Je proeft dat ze gemaakt zijn van pure ingrediënten.

Al die smaakmakers vries ik in ijsblokjesbokjes in. Daarna bewaar ik ze in diepvriesbakjes. Elk blokje is een eetlepel. Ik kan dus eenvoudig de hoeveelheid pakken die ik nodig heb. En ze ontdooien zo ook heel erg snel.

Nooit saai

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je maaltijden altijd verrassend zijn, is om te variëren met kruiden en specerijen. In de loop der jaren heeft onze collectie zich dan ook flink uitgebreid.

Onze verse kruiden komen uit eigen tuin. In de zomer zijn dat er meer dan in de winter. Tijdens de zomer droog ik ook veel kruiden. Die bewaar ik afzonderlijk, maar ik maak er ook kruidenmengsels van.

Daarnaast kopen wij ook nog allerlei kruiden en specerijen. Ook kant-en-klare mengsels. Alles zonder ongewenste toevoegingen. En vrijwel allemaal zonder zout. Ik voeg liever zelf gezond zeezout toe. Op die manier kan ik ook meer kruiden toevoegen zonder dat het te zout wordt.

Wil je zelf je maaltijden ook wat meer smaak en variatie geven? Begin eens met een paar mooie basiskruiden en/of kruidenmengsels. Kijk eens wat je daarmee kunt doen. Als je eenmaal enthousiast bent, kun je ze naar eigen behoefte verder uitbreiden. En zet ook vooral kruiden in potten of in de tuin. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook heel gezond! En je kunt er van knippen wanneer je ze nodig hebt.

Experimenteer en combineer

Experimenteer met je eigen smaakmakers en kruiden. Je zult versteld staan hoeveel er mogelijk is en hoe verrassend goed veel dingen bij elkaar passen. Toegegeven; niet alles. Maar wel veel meer dan je in eerste instantie zou denken.

Deze keer gebruikte ik de geroosterde paprikapesto en gedroogde tomaten uit de vriezer om de groenten op smaak te brengen. En sambal en een kant-en-klare gehaktkruidenmengsel voor het biologische gehakt wat van zichzelf geen kruiden, zout of andere (ongewenste) toevoegingen bevat.

Puur natuur

Het mooie is dat je met al die (eigen) smaakmakers en kruiden hartstikke gezond eet. Alle kruiden hebben hun eigen gezondheidsvoordelen. Dat komt omdat ze allemaal hun eigen unieke samenstelling hebben van vitaminen, mineralen en andere stofjes die je lichaam nodig heeft. Ze hebben dan ook allemaal een andere uitwerking op je lichaam. Combineren en variëren is dus heel gezond.

En daarnaast is het heel erg lekker. Deze paprika’s waren zacht en zoet met een smeuïge en smakelijke vulling en een lekker krokante topping. Wat wil je nog meer?

Gevulde puntpaprika’s

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 6 rode puntpaprika’s

  • Voor de groentenvulling:
  • 2 tenen knoflook

  • 2 uien

  • 2 winterwortels

  • 2 paprika’s

  • 1 middelgrote prei

  • circa 15 gedroogde tomaten

  • kokosvet, om te bakken

  • 3 el geroosterde paprikapesto, of vervang door rode pesto of tomatentapenade

  • 1 el sambal

  • Voor de vleesvulling en topping:
  • 600 g half-om-half gehakt

  • 1/2 el Keltisch zeezout

  • 1 el harissa

  • 2 el gehaktkruiden zonder zout; ik gebruikte ‘Chef’s gehaktbal’ van Euroma – Jonnie Boer

  • 200 g feta

  • 75 g pecannoten

  • Voor erbij:
  • rucolasla

Stappen

  • Was en droog de puntpaprika’s. Halveer ze en verwijder de pitjes. Vet een ovenschaal of baklik in met wat kokosvet en leg hier de paprika’s in.
  • Groentenvulling:
  • Maak dan alle groenten van de groentenvulling schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de winterwortel, paprika, prei en gedroogde tomaten in stukjes.
  • Fruit de uien, samen met de wortel en de knoflook in ruim kokosvet. Voeg daarna de paprika’s toe en roerbak deze even mee. Voeg daarna de prei toe en roerbak ook die even mee. Breng op smaak met de paprikapesto en de sambal.
  • Roer er de stukjes gedroogde tomaat door en vul de paprikahelften met de groentenvulling.
  • Voor de vleesvulling en topping:
  • Meng het gehakt met het Keltische zeezout, de harissa en de kruiden.
  • Voeg wat kokosvet toe en bak dan het gehakt tot grove rulle stukken.

    Tip: bak het gehakt eerst aan twee kanten op hoog vuur tot een moie bruine koek en verdeel het dan in stukjes. Bak deze stukjes tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Let wel op dat je het niet te lang bakt, want dan worden ze droger.
  • Snijd de feta in blokjes en bak ze kort mee. Schep dan het gehakt met de feta uit de pan. Laat eventuele vleessappen achter in de pan.
  • Snijd de pecannoten in grove stukjes. Verdeel deze samen met het gehakt met feta over de groenten in de paprika’s. Schep een paar eetlepels van de vleessappen uit de pan,onder in de schaal.
  • Bak de paprika’s circa 30 minuten op 180 graen de pecannoten in grove stukjes. Verdeel deze over het gehakt.den Celsius, of tot ze mooi goudbruin en warm zijn.
  • Leg een flinke hand rucolasla in elk bord. Leg hier twee halve puntpaprika’s op en dan: smullen maar!

Notities

  • Voor 12 halve puntpaprika’s. Wij aten soep vooraf en daarna 2 van deze halve paprika’s gevuld met groenten en gehakt per persoon.
  • RMR2.0: Wortels en zachte volle zuivel (zoals de feta in dit recept) staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit circa 200 ml feta. Dat is minder dan 20 ml per paprikahelft. Voor wortel is dat een halve hand vol.
  • Aanpassing / beperking voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst, zoals kastanjechampignons. Dan passen 3 paprikahelften binnen het dagtotaal van fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.