De tomatillo wordt ook wel groene tomaat genoemd. Het vruchtje zelf heeft ook wel wat weg van een kleine groene tomaat. En de naam doet je ook richting de tomaat denken. Ofschoon de tomatillo net als tomaten tot de nachtschade-planten behoort zijn ze toch niet direct verwant. De tomatillo heeft de Latijnse naam Physalis philadelphica en hoort bij de Physalis-familie. Dit zijn planten die bessen krijgen die in een lampionnetje groeien.

Net zoals de ananaskers (Physalis peruviana); ook wel goudbes genoemd. Kleine goudgele vruchtjes, die je bij ons vooral rond kerst ziet of in restaurants; als garnering. Vaak nog met hun opengebarsten lampionnetje erom heen. En ook van de plant met de knaloranje lampionnen die je nog wel eens in siertuinen ziet. Die overigens ook eetbaar blijken te zijn. Nooit geweten.

Van klein en schattig

Vorig jaar tipte iemand in één van de Facebook groepen ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘ of ‘Keto in de Kempen‘ over de tomatillo. Ze vertelde dat je er onder andere lekkere salsa’s mee kon maken. Dat klonk me als muziek in de oren 😉 ! Ik ben altijd in voor nieuwe sauzen en smaakmakers die passen in de gezonde koolhydraatarme keuken.

Bovendien heb ik vorig jaar met de chayote en de yacon gemerkt hoe leuk het is om nieuwe dingen uit de proberen in de moestuin. Een zakje zaad was dus snel besteld. M’n moeder zaaide het zaad binnen voor en kweekte schattige mini-plantjes. Die mochten na de IJsheiligen (half mei) naar buiten. Daar hebben ze hun nieuwe vrijheid optimaal benut!

Naar wild en onstuimig

Wat begon als schattige mini-plantjes is nu uitgegroeid tot wilderige bossen. Van meer dan een meter hoog en met veel zijtakken. Bij elke plant staat een stok en met touw proberen we de boel enigszins in toom te houden.

Toch zijn hun wilde haren ze helemaal vergeven sinds ik de eerste tomatillo’s heb geproefd. Wat een uniek vruchtje is dit! Ze zijn stevig en blijven dat ook als je ze meebakt of grilt. Ze zijn een beetje sappig maar niet té. Ze laten weinig vocht los bij het bakken. Ze zijn een beetje zuur maar niet heel erg. En als je net als ik gewend bent om puur te eten, herken je zeker ook de subtiele zoetheid.

Laat dus maar lekker groeien. Elke tomatillo is er één. En daar weet ik wel raad mee. Want met bovenstaande eigenschappen moet de tomatillo wel heel veelzijdig zijn. Die moet méér culinaire mogelijkheden hebben dan de veelgenoemde salsa’s. Ik ben er dan ook al volop mee aan het experimenteren. Met heerlijke resultaten (al zeg ik het zelf). Recepten volgen.

Super gezonde rakker

Mocht bovenstaande lofzang je nog niet overtuigd hebben, kijk dan eens mee wat de tomatillo nog meer te bieden heeft. Want deze kleine wildebras blijkt ook nog eens reuze gezond.

De tomatillo is een goede bron van:

  • voedingsvezels (o.a. belangrijk voor een goede darmflora)
  • niacine (= vitamine B3, o.a. belangrijk voor onze energievoorziening en de aanmaak van vetzuren)
  • kalium (een mineraal wat o.a. belangrijk is bij het doorgeven van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren; samen met natrium regelt het de bloeddruk)
  • mangaan (helpt o.a. het zenuwstelsel normaal te functioneren, zorgt dat de schildklier het prohormoon thryoxine, ofwel T4, kan produceren en helpt bij de aanmaak van goede vetzuren)

De tomatillo bevat bovendien:

  • een gezonde hoeveelheid ijzer, magnesium, fosfor en koper.
  • vitamine K en C
  • de beta-carotenen luteïne en zeaxanthine (natuurlijke kleurstoffen die o.a. de te snelle veroudering van ogen, slijmvliezen en de huid helpen tegengaan)
  • flavenoïden (ook kleurstoffen; anti-oxidanten waarvan onderzoek heeft laten zien dat ze kunnen helpen om long- en mondkanker tegen te gaan)

De tomatillo in de strijd tegen kanker

Maar dat is nog niet alles. Vrij recent onderzoek heeft 14 nieuwe chemische verbindingen ontdekt in de tomatillo waaraan veel positieve eigenschappen worden toegeschreven. Met name op het gebied van het helpen voorkomen en zelfs het behandelen van kanker.

Sterke anti-kankeractiviteit is al aangetoond in melanomen, schildklierkanker, slokdarm- en alvleesklierkanker, borstkanker, hersentumoren en bepaalde leukemieën. Weliswaar met dierproeven, maar dan nog. Deze chemische verbindingen konden agressieve kankers drastisch laten krimpen of soms zelfs volledig oplossen. Zonder merkbare bijwerkingen of giftigheid. Eén van die stofjes is een zogenaamde withanolide, genaamd Ixocarpalacton A. Deze heeft ook nog eens anti-bacteriële eigenschappen.

Wetenschappers willen die stofjes nu gaan gebruiken om er medicijnen van te maken om kanker te behandelen. Kun je nagaan! Gezondheid in een notendop. Of een lampionnetje…

En de koolhydraten dan?

De tomatillo bevat per 100 gram ongeveer 1 gram vet, 5.8 gram totale koolhydraten (waarvan 2.0 g voedingsvezels — die in Europa dus niet meegeteld worden op voedingslabels) en 1 gram eiwit.

Ik moest even denken waar die andere (100 – 7.8 =) 92.2 gram dan vandaan komen. Want alle andere voedingsstoffen (micro-nutriënten) zitten er maar in kleine hoeveelheden in. Maar ik denk dat ik het weet. Dat moet bijna wel water zijn.

Ter vergelijking: 100 gram brocolli bevat 0.4 gram vet, 5.2 gram totale koolhydraten (waarvan 0 gram voedingsvezels) en 3.0 g eiwit. In totaal méér verteerbare koolhydraten dus. Mijn conclusie: die tomatillo past prima in onze gezonde, koolhydraatarme leefstijl!

Uit de tuin of uit de winkel

Een echte aanrader voor in de (moes)tuin dus. Een zakje zaad is zo gekocht. Het proberen waard, zou ik zeggen.

Ik weet niet of je de tomatillo ergens in een buurtsuper of zelfs een groentenboer zult aantreffen. Je kunt ze in ieder geval wel via een webwinkel kopen.

Bronnen

[1] What are tomatillos good for? Uitleg op de website FoodFacts van Dr. Mecola over de gezondheidsvoordelen van de tomatillo’s. Met linkjes naar de bronnen van deze informatie, waaronder de wetenschappelijke studies naar o.a. de anti-kanker eigenschappen. Zeer interessant om eens verder te klikken dus!

[2] Niacine (vitamine B3) Uitleg over Niacine op de website van het Voedingscentrum.

[3] Kaliumtekort en te veel kalium, hoe gemakkelijk ontstaat dat? Uitleg over de functies van kalium op de website DokterDokter. Het lichaam kan kalium heel goed opnemen uit voeding en kan het heel goed op niveau houden.

[4] Het mineraal mangaan in voeding Uitleg over het mineraal mangaan op de website van InfoNu.nl. Je leest hier nog veel meer positieve eigenschappen van mangaan dan vermeld in mijn blog. O.a. bij diabetes, osteoporose, artritis en PMS.

[5] Thyroxine Wikipedia pagina over het prohormoon Thyroxine.

[6] Voedingswaarde tomatillo Informatie over de voedingswaarde van tomatillo op de website SelfNutritionData. Let er wel op dat je de juiste ‘serving size’ selecteert (100 gram) om dezelfde waarden te vinden.

[7] Voedingswaarde broccoli Informatie over de voedingswaarde van broccoli op de website SelfNutritionData. Let er wel op dat je de juiste ‘serving size’ selecteert (100 gram) om dezelfde waarden te vinden.

[8] Tomatillo Webwinkel waar je verse tomatillo’s per halve kilo kunt bestellen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.