Omdat de yacon nog relatief onbekend is in Nederland, zijn er nog niet zoveel recepten beschikbaar. Ik help graag mee om dat te veranderen, want ik hoop dat deze heerlijke en supergezonde knol de Hollanse keuken helemaal gaat veroveren in de toekomst. Zoals met deze overheerlijke groenten-kip kerrie met yaconblokjes. Maar kun je er niet aankomen, dan kun je ‘m ook weglaten.

Zoet en crunchy

Voor zo’n nieuwe yaconrecept bedenk ik in welke gerechten de typische eigenschappen van de yacon goed tot hun recht komen. Dat is aan de ene kant z’n frisse zoete smaak en aan de andere kant het feit dat blokjes yacon zo lekker crispy zijn en blijven tijdens het bakken. Tussen andere groenten zorgt het dus voor een stevige, bijna crunchy beet.

Eerder kwam daar bijvoorbeeld dit recept van gehaktballetjes in zoetzure saus uit. Deze keer kwam ik uit op kip-kerrie. Vaak worden daar stukjes ananas doorgedaan en/of rozijnen. De yacon leek me daar een prima vervanger voor. En ik werd niet teleurgesteld. Zowel het zoetige als het knapperige past hier perfect bij.

Kortom, opnieuw een heerlijke schotel waar de yacon een hele lekkere en gezonde toevoeging is. Op naar meer gezondheid in de keuken!

Zuivel en (niet) afvallen

Let wel op met de saus als je wilt afvallen. Dit recept is uiteraard koolhydraatarm en vooral puur en onbewerkt. Een super gezond recept dus. Maar koolhydraatarm komt in vele varianten. Wat voor de één prima is om op gewicht te blijven, kan voor de ander een probleem vormen omdat hij of zij af wil vallen.

Daarom heeft de Real Meal Revolutie hele mooie voedingslijsten gemaakt, die aangeven welke producten in welke fase van hun vet gezonde koolhydraatarme leefstijl geschikt zijn. Zachte zuivel, zoals de slagroom en mascarpone, staat op de oranje lijst A. Per dag mag je 1 product kiezen van die lijst en in de maximale aanbevolen hoeveelheid gebruiken. Voor zachte zuivel is dat 60 ml. In deze schotel zit ongeveer 200 ml slagroom en ongeveer 30 ml mascarpone [1]. Als je met 4 personen van deze schotel eet, past deze hoeveelheid dus binnen fase 3. Mits je dan die dag geen andere producten van de oranje lijst A eet.

Wil je toch de zuivel vermijden? Vervang de zachte zuivel dan door meer bottenbouillon. Uiteraard krijg je dan een andere saus. Maar ook heel erg lekker!

Groenten-kip kerrie met yacon

  • — voor circa 4-5 personen —
  • Voor de kip:
  • 500 g kipdijfilet
  • kruiden: kurkuma, kerrie, verse peper, Himalayazout en verse nootmustkaat
  • kokosvet
  • Voor de groenten:
  • 1 teen knoflook
  • stukje verse gemberwortel
  • 1 ui
  • Circa 1 kg aan extra groenten naar keuze. Bijvoorbeeld:
  • 1 winterwortel
  • 150 g bloemkool
  • 150 g (snij)bonen
  • 150 g broccoli
  • 1 paprika
  • 150 g prei
  • 150 g champignons
  • Voor de zoete crunch:
  • 200 g yacon (kan ook weggelaten worden als je er niet aan kunt komen)
  • Voor de kerriesaus:
  • 2 el kerrie
  • 2 tl Keltisch zeezout
  • 200 ml kippenbottenbouillon (andere
    bottenbouillon kan ook)
  • 200 ml slagroom
  • 125 g mascarpone
  • eventueel konjacpoeder om te binden (= koolhydraatarm bindmiddel)

Groenten-kip kerrie met yacon

  • Voor de kip: Snijd de kipdijfilet in kleine blokjes. Bestrooi ze met de genoemde kruiden.
  • Verhit kokosvet in de (braad)pan. Bak hierin de kip mooi goudbruin. Haal uit de pan.
  • Voor de groenten: Maak knoflook, gember en groenten schoon. Tip: Wacht nog even met het schillen van de yacon, want rauw verkleurt yacon snel als hij in contact komt met zuurstof.
  • Hak de knoflook en gember fijn. Snipper de ui. Snij de rest van de groenten in niet de kleine stukken.
  • Voor de zoete crunch: Schil nu de yacon en snijd deze in blokjes.
  • Verhit extra kokosvet in de pan en fruit hierin de ui en de knoflook en gember. Roerbak vervolgens de rest van de groenten één voor één. Begin met harde groenten en/of groenten die moeilijker gaar worden en eindig met zachte groenten. Bijvoorbeeld: yacon, wortel, bloemkool, snijbonen (let op dat ze niet verbranden, hou ze in beweging), broccoli, prei, champignons.
  • Voeg nu kerrie en zeezout toe.
  • Roer de bouillon, slagroom en mascarpone erdoor en breng nu de saus op smaak met eventueel extra kerrie, zout en verse peper.
  • Doe de gebakken kipblokjes bij de groenten en de saus en laat ze warm en gaar worden.
  • Optioneel: Bind de saus met konjacpoeder. Strooi steeds een theelepel over de pruttelende saus en roer dan goed door. Geef het even de tijd om te binden. Ga door tot de saus de gewenste dikte heeft.

Bronnen

[1] Omrekenen van cups en spoons naar grammen Website waarin voor allerlei producten de omrekening staat van de Amerikaanse inhoudsmaten cups en spoons naar hun gewicht. Op basis van die tabel kun je zien dat 1 cup (59 ml) mascarpone 250 g weegt. In bovengenoemd recept zit 125 g en dat is dus circa 30 ml.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. De yacon is niet alleen onbekend onder de consumenten, maar ook in de winkels kom ik ze niet tegen.
    Heb je enig idee in welke tijd ze te koop zijn en waar? Ik woon in Rotterdam.

    • Hoi Walske, ze worden enkel biologisch geteeld voor zover ik weet en ik heb in een artikel gelezen dat ze niet veel verder komen dan het biologische / ecologische circuit. Ecoplaza heeft ze in ieder geval verkocht. Er moet eerst vraag komen, vermoed ik. Daar kunnen we als consument aan meewerken. Enerzijds door meer bekendheid (vandaar mijn recepten) en anderzijds door actief ernaar te vragen. Dus vraag de groenteboer er eens naar. Of op de markt. Wij kweekten ‘m zelf en oogstten rond de eerste nachtvorst. Wij eten nu de laatste knollen, maar of ze nog te koop zijn, weet ik niet. Ik hoop dat je ze nog eens vindt! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.