Wat een geweldig (basis)recept is dit. Het komt niet van mij hoor. Ik kreeg het idee van iemand uit onze lokale moestuin-Facebook groep. Zij had het weer van ‘Diana’s mooie moestuin‘. Een prachtige website voor iedereen die interesse heeft in (moes)tuinieren. Wanneer ik eens iets op wil zoeken over het kweken van groenten kom ik heel vaak op haar site terecht.

Gezond alternatief voor het bouillonblokje

De reden dat ik dit recept ook op mijn blog zet is omdat deze pasta helemaal past bij de leefstijl à la ‘Keto en zo’. Het is namelijk een geweldig alternatief voor bouillonblokjes. Vrijwel alle bouillonblokjes bevatten ongezonde ingrediënten en passen daarom niet in een gezonde leefstijl van onbewerkte voeding. Ze horen vanwege die ingrediënten op de rode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Meer hierover lees je in de blog ‘Bouillonblokje in de ban‘.

Bottenbouillon is een geweldig en supergezond alternatief, maar ook ik heb dat niet altijd in huis. Op zich geen probleem, want dan gebruik ik Keltisch zeezout en kruiden. Maar in deze pasta zit het allemaal al bij elkaar. Het is écht een super makkelijk alternatief voor een bouillonblokje. En je kunt met deze groenten-kruiden pasta ook nog eens allerlei andere gerechten dan soep op smaak brengen.

Zeezout als conserveringsmiddel

Het idee van deze pasta is dat je groenten en kruiden samen met zout fijnmaalt. Je gebruikt 12% van het gewicht van de groenten en kruiden aan zout. Door het hoge zoutgehalte wordt het geconserveerd. Je hoeft dus niets te verhitten en toch blijft het goed. Diana maakt deze pasta al jaren en volgens haar blijft het wel een jaar goed. Geweldig toch?!

Op deze manier heb je dus altijd die smaak van verse groenten en kruiden zo voor het grijpen.

Teveel zout?

Over dat ‘hoge’ zoutgehalte hoef je je trouwens geen zorgen te maken. Een bouillonblokje bevat véél meer zout en dat is ook nog eens het ongezonde keukenzout. In deze bouillonpasta gebruiken we zeezout waar alle gezonde mineralen nog inzitten. Dit zout is erg belangrijk voor onze gezondheid. Meer daarover lees je hier: ‘De (on)gezouten waarheid‘.

Wanneer je deze bouillonpasta in een recept gebruikt, is het uiteraard wel nodig om de hoeveelheid zout van het recept aan te passen. Want teveel zout, dat is ook weer niet lekker!

Veelzijdig

Met deze bouillonpasta kun je alle kanten op. Je kunt het uiteraard gebruiken in soepen, maar ook in sauzen of (roerbak)schotels. Of kluts eens wat door een paar eieren voor een heerlijke omelet!

Je kunt er ook drink-bouillon van maken. Schep bouillonpasta in een mok, kokend water erbij, roeren en klaar! Een echte opkikker en heel gezond!

Pittige peperpasta

Ook met het basisrecept kun je alle kanten op. Naast een groenten-bouillonpasta maakte ik ook meteen een peperpasta van de rode, gele en groene pepertjes die ik had liggen. Het wordt dan een soort zoute sambal. Deze peperpasta ziet er niet alleen heel mooi uit, maar is ook heel makkelijk om een recept snel een beetje pit te geven. Het is ook veel makkelijker te doseren dan met hele pepertjes. Je kunt precies zoveel pakken als je zelf wilt.

Ik verwijderde wel de zaadjes en de zaadlijsten. Die droog ik apart en kan ze dan naar smaak toevoegen. De pit van een peper zit allereerst in de zaadlijst en daarna in de zaadjes. De meeste smaak zit echter in het vruchtvlees. Ook voegde ik per potje ongeveer 1 eetlepel vers citroensap toe. Dan blijft de mooie kleur beter behouden.

Tip: draag handschoentjes om de pepers schoon te maken. Wrijf niet in je ogen of iets dergelijks! Dit is echt belangrijk, zeker wanneer je een grote hoeveelheid pittige pepers schoon maakt. Je kunt er echte brandwonden van krijgen, dus wees gewaarschuwd!

Gebruik overgebleven groenten en kruiden

Dit is ook een ideaal recept om overgebleven groenten en kruiden mee weg te werken. Je kunt er van alles in doen en de hoeveelheid zout pas je gewoon aan aan het gewicht dat je hebt. Je kunt er zelfs blad in gebruiken. Vaak hebben de bladeren van groenten heel veel smaak en zelfs nog meer voedingswaarde dan de groenten zelf.

Met keukenmachine of staafmixer?

Standaard zou ik je adviseren om de groenten, kruiden en het zout met een keukenmachine tot een pasta te malen. Daar zijn ze immers voor bedoeld.

Zelf heb ik m’n staafmixer (met 800 W motor) gebruikt. Ik heb namelijk niet zo’n hele grote keukenmachine. Wel had ik een heel volume aan groenten en kruiden. Ik zag de bui daarom al hangen en dacht: “Laat ik het eerst maar met de staafmixer proberen.” Bij mij ging het goed, maar ik weet niet of alle staafmixers dit aankunnen. Vooral in het begin hopen de bladeren en groenten zich op in de kop van de staafmixer en dan heeft de motor het zwaar.

Ik begon met een laag groenten, kruiden en zout in een hoge emmer. Daarna vulde ik het steeds aan en pureerde dan nieuwe groenten, kruiden en zout in de bestaande pasta. Wanneer je eenmaal een pasta hebt, wordt het namelijk makkelijker om de rest te pureren. Let wel op dat de motor van je staafmixer niet oververhit raakt. Ik heb ‘m voor de zekerheid tussendoor 1 keer goed laten afkoelen.

Groenten-kruiden bouillonpasta

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten en kruiden naar smaak (in totaal 750 gram):
  • Groenten (schoongemaakt en droog gewogen):
  • 15 g knoflook

  • 15 g gember

  • 15 g pepertjes

  • 115 g ui

  • 80 g knolselderij

  • 80 g wortel

  • 80 g paprika

  • 80 g prei (wit en lichtgroen deel)

  • 40 g knolraapjes

  • 90 g preiblad (= groene deel)

  • 20 g knolselderijblad

  • 40 g (groene) ui stengel

  • Verse kruiden (schoongemaakt en droog gewogen):
  • 40 g peterselie

  • 10 g selderij

  • 15 g dille

  • 15 g in totaal basilicum, rozemarijn en salie

  • Zout:
  • 90 g Keltisch zeezout ( = 12% van het totale gewicht aan groenten en kruiden)

Stappen

  • Maak groenten en kruiden schoon en slinger en/of dep ze zo droog mogelijk.
  • Ris kruiden van (te) harde takjes.
  • Snijd de groenten en kruiden in stukken.

    Hoe groot of klein je het snijdt is ook afhankelijk van de kracht/motor van je keukenmachine. Hoe kleiner je het snijdt, hoe minder moeite de keukenmachine ermee heeft.
  • Wegen en zout toevoegen:
  • Weeg de groenten zorgvuldig. Voeg dan 12% zout toe. Voor elke 100 gram groenten is dat dus 12 gram zout. Meng het door de groenten-kruiden.
  • Potjes steriliseren:
  • Steriliseer de schone jampotjes en de dekseltjes. Zelf doe ik dat in heet water met soda en een schone afwasborstel. Daarna spoel ik ze af met schoon heet water.

    Je kunt ze ook in een pan met ruim water 15 minuten koken.
  • Zet de potjes ondersteboven op een schone theedoek, zodat het water eruit kan lekken. Leg de dekseltjes met de binnenkant naar beneden op de doek.
  • Pasta maken en potjes vullen:
  • Pureer nu de groenten met het zout in een keukenmachine. Of de staafmixer, als je een krachtige staafmixer hebt die de rauwe groenten en kruiden kan malen. Zie de blog hierboven voor uitleg daarover.
  • Vul de potjes, maak eventueel viesgeworden randjes schoon met een schone, natte doek en draai het deksel er stevig op.
  • Bewaar de potjes tot gebruik koel en donker.

Notities

  • Het originele recept van ‘Diana’s mooie moestuin’ vind je hier: Bouillonpasta.
  • Ik maakte 4 keer bovenstaande hoeveelheid en vulde hiermee 10 jampotjes. Bovenstaand recept is dus voor ongeveer 2 1/2 jampotje.
  • Het recept hierboven is wat ik zelf gebruikt heb. Je kunt ook hele andere combinaties kiezen. Gebruik wel groenten en kruiden met veel smaak. De pasta is tenslotte bedoeld als smaakmaker. Het heeft dus niet zoveel zin om een neutrale groente als courgette erbij te doen.
  • De pasta blijft goed door de hoeveelheid zout die gebruikt is. Het is daarom belangrijk om 12% zout te gebruiken en het zout goed te verdelen onder alle groenten en kruiden. Anders kunnen er slechte bacteriën gaan groeien. Zorg om dezelfde reden dat je schoon en hygienisch werkt.
  • De potjes met pasta kun je koel en donker zeker een jaar bewaren (aldus Diana; zelf moet ik dat nog uitproberen). Gebruik altijd een schoon lepeltje om de pasta uit te scheppen en bewaar een aangebroken potje in de koelkast.
  • RMR2.0: Wortel en knolselderij staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Ingrediënten van deze lijst zijn maar beperkt toegestaan tijdens fase 3 van de Real Meal Revolutie.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking en/of aanpassing hieronder) en 4.
  • Beperking en/of aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor wortel en knolselderij geldt een beperking van een gesloten halve handvol per dag. De hoeveelheden van deze groenten in een lepeltje van deze bouillonpasta zijn natuurlijk heel gering, maar je kunt de knolselderij en wortel eventueel ook weglaten of vervangen door andere groenten en/of kruiden (van de groene lijst).
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.