Deze groentenquiche maakten we van de gemarineerde kip die over was toen we hapjes hadden gemaakt voor m’n moeder’s verjaardag. Achteraf schreef ik op verzoek van m’n moeder het recept op. Zó lekker vond ze ‘m.

De combinatie van de Oosters gekruide groenten met de gemarineerde kip vond ik zelf ook heel bijzonder in een hartige taart. Weer eens een heel andere hartige taart dan gewoonlijk.

Samen aan de slag…

Een tijdje later waren we weer bij m’n ouders. We mochten bij een boer stalmest halen om te verdelen over de moestuin. Dan trommelen we zoveel mogelijk familie op. Het is best een flinke klus, maar vele handen maken licht werk. Bovendien is het gezellig om samen bezig te zijn.

en daarna goed eten

M’n moeder zorgt voor allerlei lekkers voor tijdens de koffiepauzes en de lunch. En toen stond deze groentenquiche weer op het menu. Heerlijk!!

Ik maakte er vlug nog een foto van. Tijdens het maken had m’n moeder er ook een paar gemaakt. Bij deze kan het recept daarom ook op de blog.

Groentenquiche met gemarineerde kip

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de gemarineerde kip:
  • circa 250 g kipdijfilet, in reepjes

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 cm gember

  • 1 1/2 el Coconut Aminos en/of glutenvrije kha sojasaus

  • 1 el sesamolie

  • 1 el olijfolie

  • satekruiden of Oosterse kruiden, naar smaak (peper, chili, knoflookpoeder, uipoeder, koriander,
    komijn, currykruiden)

  • 1 tl vers citroensap

  • 1/2 – 1 tl yaconsiroop (of vervang door rauwe honing of groene stevia)

  • kokosvet (om te bakken)

  • Voor de groenten (naar keuze, ik gebruikte):
  • 2 tenen knoflook

  • 1 cm gember

  • 3 uien

  • 2 winterwortels

  • 2 paprika’s

  • 1 chayote (zie Notities, onder het recept)

  • 1 yacon (zie Notities, onder het recept)

  • Voor de vulling en topping:
  • 5 eieren

  • 200 ml slagroom

  • verse peper en Himalayazout

  • circa 75-100 g uitgebakken spekjes

  • 200 g kaas (naar keuze, ik gebruike de helft jonge kaas en de helft Parmezaanse)

Stappen

  • Maak alle knoflook en gember schoon. Gebruik een deel voor de marinade en
    de rest voor de groenten.
  • Kip marineren:
  • Maak de marinade door alle ingrediënten te mengen. Laat de kip liefst enkele uren marineren.
  • Bak daarna de kip in kokosvet. Bewaar het overgebleven marinadevocht.
  • Groentenvulling:
  • Maak de groenten schoon en snijd in stukjes.
  • Bak de ui met knoflook en gember in kokosvet. Bak daarna de wortel, yacon, chayote en tenslotte de paprika’s bijna beetgaar. Breng op smaak met Himalayazout, peper en eventueel wat van de Oosterse kruiden.
  • Afmaken en bakken:
  • Klop de eieren los met de slagroom en peper en wat Himalayazout. Klop er daarna het
    achtergehouden marinadevocht van de kip door.
  • Doe de groenten in een met bakpapier beklede quichevorm. Verdeel de gebakken kip en de uitgebakken spekjes over de groenten.
  • Giet de losgeklopte eieren over de groenten, kip en spekjes. Verdeel er daarna de geraspte kaas over.
  • Bak 25-30 minuten op 175 graden Celcius.

Notities

  • Voor circa 6 personen.
  • Wij telen chayotes en yacons in de moestuin. Alhoewel vooral yacons steeds beter te krijgen zijn in bijvoorbeeld biologische winkels, zijn het helaas geen gangbare groenten in de supermarkt. Ze zijn niet alleen heel gezond, maar ook echt lekker in deze quiche, vanwege hun smaak en heerlijke beet.
  • Je kunt de chayote en yacon uiteraard ook door andere groenten vervangen. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, prei, kastanjechampignons en/of courgette. Die passen er allemaal heel goed bij. Of knolselderij. Minder gangbaar als ‘quichegroenten’ maar het is een echte aanrader. Echt; (roer)gebakken knolselderij smaakt heel anders dan een blokje knolselderij dat je kent uit de soep.
  • RMR2.0: Slagroom en wortel staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Net als knolselderij, die hierboven genoemd wordt als alternatieve groenten. Gebruik van de oranje lijst A is beperkt tijdens fase 3 van de RMR2.0. Coconut aminos staat bij de RMR2.0 niet vermeld, maar staat bij mij op m’n persoonlijke groene lijst. Je kunt het eventueel vervangen door tamari, een glutenvrije koolhydraatarme sojasaus. Yaconsiroop staat ook niet vermeld, maar staat bij mij op m’n persoonlijke lichtrode lijst (vergelijkbaar met rauwe honing). Gebruik van de lichtrode lijst is beperkt tot fase 1 en 4 van de RMR2.0. Je kunt het vervangen door groene stevia, van mijn persoonlijke groene lijst. De andere ingrediënten staan op de groene lijst.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is dus geschikt voor fase 1 en 4 en met de aanpassingen als hieronder beschreven ook voor fase 2 en 3.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Als je de yaconsiroop weglaat of vervangt door groene stevia past dit recept ook bij fase 2 van de Real Meal Revolutie 2.0.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Als je de aanpassing maakt zoals beschreven voor fase 2 én de wortel vervangt door een groentensoort die op de groene lijst voorkomt, past dit recept ook bij fase 3 van de Real Meal Revolutie 2.0. Je mag in die fase per dag maximaal 60 ml volle zachte zuivel. In 1/6 portie van deze taart zit iets meer dan de helft daarvan. Je kunt dus bijna 2 porties hiervan eten (mits je er geen andere dingen van de oranje lijst A bij eet).
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.