Risotto? Van bloemkoolrijst dan…?
Nee. Dit recept is met echte (risotto)rijst. Op een koolhydraatarme website is dat bijna als vloeken in de kerk. Rijst staat tenslotte in het rijtje producten dat algemeen gezien wordt als de grote koolhydraatboosdoeners: brood, aardappelen, rijst en pasta. Allemaal dingen om vaarwel te zeggen wanneer je gezond en koolhydraatarm gaat eten.
Of ligt het toch wat genuanceerder?
Brood en pasta
Brood en pasta zijn sterk bewerkte producten en bevatten gluten. Bij de Real Meal Revolutie 2.0 staan ze op de rode lijst. De lijst van nóóit meer eten. Niet eens zozeer omdat brood en pasta zoveel snelle koolhydraten bevatten.
Brood en pasta staan op de rode lijst vanwege de gluten. Die komen over het algemeen onze gezondheid niet ten goede. Ze zorgen voor laaggradige ontstekingen in onze darmen, omdat we ze niet goed kunnen verteren. Ze zorgen dat de gaatjes in onze darmen langzaam groter worden. Het staat bekend als ‘leaky gut syndrom’ ofwel het lekkende darm syndroom. Dat klinkt heel akelig en is het ook. Want wanneer de natuurlijke gaatjes in onze darmen te groot worden, kunnen er lichaamsvreemde stoffen via de darmen in de bloedbaan ‘lekken’. Dit kan leiden tot heel veel ellende, waaronder voedselallergieën. Maar ook chronische ontstekingsziektes worden vaak geassocieerd met een lekkende darm.
Er zijn dus hele goede redenen om gluten helemaal te vermijden. Zowel voor je geestelijke als je lichamelijke gezondheid. Zelf eet ik daarom al ruim 5 jaar helemaal glutenvrij. Brood en pasta eet ik al jaren niet meer en zul je op mijn website ‘Keto en zo’ ook niet tegenkomen.
Aardappelen en rijst
Voor wat betreft aardappelen en rijst is het een iets ander verhaal. Het zijn allereerst veel minder sterk bewerkte producten en passen om die reden al beter bij een gezonde leefstijl. Ook bevatten ze geen gluten. Overigens is rijst wel een graansoort en valt daarmee voor de Real Meal Revolutie in dezelfde categorie als andere glutenvrije granen. Daarover verderop meer.
Zowel aardappelen als rijst bevatten bovendien resistent zetmeel. Dat zijn koolhydraten die we zelf niet kunnen verteren in onze dunne darm. Die koolhydraten verhogen daarom onze bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks. Ze gaan onverteerd door naar de dikke darm, waar onze goede darmbacteriën er zelfs hele gezonde vetzuren van maken. Die zelfs erg lijken op ketonen. Ketonen voor je darm, zeg maar. Die helpen dus om je darm(wand) gezond te houden.
Vooral rauwe aardappelen, maar ook goed afgekoelde aardappelen en rijst bevatten dit resistente zetmeel. Het heeft dus zin om je maaltje goed af te laten koelen en daarna weer op te warmen. Of extra porties te maken (en eventueel in te vriezen).
Real Meal Revolutie 2.0
Bij de Real Meal Revolutie 2.0 staan aardappelen op de oranje lijst B. Ze passen daarom niet bij fase 3 van deze gezonde leefstijlmethode. In die fase is je volle aandacht gericht op optimale vetverbranding en is je inname van koolhydraten typisch het laagst.
Rijst, waaronder ook risottorijst, staat op de lichtrode lijst. Net als bijvoorbeeld groentensappen, gedroogd fruit, pure chocolade van 80% cacao of meer, quinoa en amandelmeel.
Deze producten passen niet bij gezondheidsherstelfase 2 of bij vetverbrandingsfase 3. De producten op de lichtrode lijst zijn wel geschikt voor inleerfase 1 en af en toe en met mate in onderhoudsfase 4.
Voor mij was dit wel een leuk en heerlijk recept wat ik zeker in de toekomst vaker ga maken. Om af en toe eens van te genieten. Het maakt deze leefstijl weer een beetje gevarieerder. Ik hou wel van afwisseling!
Lang geleden
Ofschoon ik zelf al jaren in onderhoudsfase 4 zit en in die tijd ook steeds meer gezonde producten met wat meer koolhydraten ben gaan herintroduceren, had ik al die tijd nog geen rijst gegeten. Eén van de zonen houdt niet van rijst, dus maakte ik het ook voor de rest van het gezin niet vaak klaar. Maar de ander is juist dol op risotto. Hij had al een paar keer gevraagd of ik alsjeblieft nog eens risotto wilde maken.
Toen ik een grote pan bottenbouillon op het vuur had staan, wist ik: er is geen beter moment dan nu. Inmiddels hebben we er een nieuwe fan bij, want ook Maaike was dolenthousiast.
No problem
Voor mij was het een mooie hernieuwde kennismaking. Ik heb er heerlijk van gesmuld.
Ik at weliswaar méér koolhydraten dan normaal gesproken bij m’n maaltijd, maar een deel ervan is zoals gezegd resistent zetmeel. En vergeet ook niet dat er heel veel gezonde vetten in deze maaltijd zitten. Denk aan het kokosvet, de olijfolie, de roomboter en niet te vergeten de bottenbouillon. Deze vetten bij de maaltijd helpen om het bloedsuikereffect te dempen. Net zoals de vezels uit de groenten.
Zelf heb ik dan ook geen last gehad van bloedsuikerschommelingen. Na het eten had ik geen energiedip, ik heb goed geslapen en heb de dag erop gewoon weer kunnen vasten zonder extra ‘lekkere trek’. Slim als hij is, vroeg mijn zoon de dag na de risotto er nog naar. ‘Had je nog last gehad van de koolhydraten, mam?’ En op mijn ontkennende antwoord: ‘Nou, dan kunnen we dit voortaan elke week wel eten!’. De grapjas 😉
Groentenrisotto met kip en walnoten
Ingrediënten
- Voor de groentenvulling:
3 tenen knoflook
1 ui
1/2 pepertje, of naar smaak
750 g groenten naar keuze (ik gebruikte bosworteltjes, chayote, rode paprika, prei, sperzieboontjes en doperwtjes)
kokosvet
- Voor de risotto-rijst:
350 g risottorijst
flinke klont kokosvet, roomboter en/of scheut olijfolie
Italiaanse kruiden, liefst verse maar gedroogd kan ook (ik gebruikte rozemarijn, (citroen)tijm en salie)
100 ml droge witte wijn (of vervang door extra bottenbouillon)
circa 900 ml bottenbouillon
35 g roomboter
50 g Grano Pardano
- Voor de kipreepjes:
400 g kipdijfilet
kipkruiden naar keuze (ik gebruikte kipkruiden die mijn dochter Maaike gemaakt heeft, waar al Himalayazout in zat)
Himalayazout (tenzij die al in de kruiden zit)
kokosvet
- Extra, voor erbij:
walnoten
extra Grano Pardano
optioneel: verse kruiden (peterselie, bieslook en uistengel) voor smaak en garnering
Stappen
- Kipreepjes:
- Snijd de kipdijfilet in reepjes.
- Strooi er kruiden en Himalayazout over en wrijf het er goed door. Laat even bij kamertemperatuur staan tot je ze gaat bakken (stap 10).
- Groentenvulling:
- Maak knoflook, ui en pepertje schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd ook het pepertje heel fijn.
- Maak de rest van de groenten en schoon. Snijd de groenten in stukjes.
- Smelt kokosvet in een pan. Smoor hierin de uien, met de knoflook, het pepertje en de kruiden.
- Doe dan de helft van dit mengsel in een andere pan en maak daarin de risotto-rijst (zoals hieronder aangegeven).
- Roerbak de groenten dan samen met de resterende helft van het uienmengsel. De sperzieboontjes en erwtjes heb ik niet mee geroerbakt, maar op het laatst in de risotto gaar laten worden.
- Risotto-rijst:
- Maak de kruiden schoon en ris ze van de takjes. Hak de blaadjes/naaldjes.
- Smelt extra kokosvet, roomboter en/of de olijfolie bij de helft van het uimengsel dat bedoeld is voor de risotto. Voeg daar de rijstkorrels en de kruiden aan toe en bak ze even tot ze glazig zijn.
- Voeg dan de wijn toe. Roer af en toe door.
Voeg zodra het meeste vocht verdwenen is, steeds weer een deel van de bouillon toe. Het kan zijn dat je uiteindelijk iets meer of iets minder vocht nodig hebt. Stop met extra vocht toevoegen wanneer de rijst gaar is. Dan zou het vocht ongeveer opgenomen moeten zijn. Dit duurt in totaal zo’n 20-30 minuten.
Voeg de laatste 10 minuten de erwtjes en de gesneden sperzieboontjes toe, zodat deze in het vocht mee gaar koken. - Bak op het eind de kipreepjes mooi goudbruin en gaar in een (grill)pan met kokosvet.
- Rasp ondertussen de Grano Pardano. Voeg die nu samen met de roomboter toe aan de gare risotto. Roer er ook de roerbakgroenten doorheen en laat alles samen goed heet worden. Proef en maak eventueel verder op smaak met verse peper en Keltisch zeezout.
- Serveren
- Serveer de groenten-risotto met de kipreepjes, walnoten, extra Grano Pardano en eventueel wat verse kruiden.
Notities
- Ik nam de hoeveelheid risottorijst zoals op het pak aangegeven (350 g per 4 personen). Aangezien wij niet meer gewend zijn aan het eten van rijst, pasta etc. was dat voor ons echt te veel. Met soep vooraf aten wij van de hoeveelheid zoals in het recept staat, 2 dagen. Ik heb de tweede dag alleen extra kip gebakken. Op de foto zie je trouwens nog grotere porties, omdat ik bovenstaand recept twee maal had gemaakt.
- Je kunt uiteraard ook de hoeveelheid rijst aanpassen. Halveer bijvoorbeeld alle ingrediënten van de risotto-rijst. Je krijgt dan naar verhouding meer groenten in je rijst.
- Wanneer je een extra portie hebt gekookt is het lekker om bij het opwarmen wat extra bottenbouillon en roomboter toe te voegen, omdat ook tijdens het afkoelen de risotto nog vocht opneemt. Het vocht en het vet maakt het weer heerlijk smeuïg.
- RMR2.0: Rijst staat bij de Real Meal Revolutie2.0 op de lichtrode lijst. Net als bijvoorbeeld groentensappen, gedroogd fruit, pure chocolade van 80% cacao of meer, quinoa en amandelmeel. Deze producten passen niet bij gezondheidsherstelfase 2 of bij vetverbrandingsfase 3. Aardappelen staan op de oranje lijst B. Producten van deze lijst passen niet bij fase 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.