Een heerlijk recept om dat gevoel van vroeger terug te krijgen. Want wie herinnert zich nu niet zo’n groentensoep gemaakt van echte bouillon? Bouillon gemaakt door vlees en/of botten te laten trekken met zout, peper en eventueel andere kruiden.
Oma’s soep
Ikzelf herinner me die soep het best van één van m’n oma’s. Ze had een houtkachel, dus ik vermoed dat de pan daar lekker lang op stond om zachtjes te sudderen. Ze gebruikte er soepvlees en schenkels voor. Maar wellicht ook ander slachtafval, want ze hebben lang vlees gehad van eigen slacht.
In een periode waarin mijn ouders afwezig waren vanwege het werk van m’n vader, mochten we ’s middags bij opa en oma eten. Daar kregen we dan warm eten, waaronder soep. Ik herinner me nog dat ik dan naast m’n grote stoere opa fietste op mijn kleine fietsje, want ze woonden wat verder weg van school. Opa had dan m’n jongere broertje achterop de fiets. Steevast zei die dan: “Opa, ik hoef geen soehoep”. Duidelijk geen liefhebber 🙂 .
Nep-soep?
Bij mij ging het anders. Ik was en ben nog steeds een echte fan van soep. Toen onze eerste kleine met de pot ging mee-eten hebben wij het soep eten in ere hersteld. Sindsdien is het weer een vast onderdeel van onze maaltijd. Maar ergens onderweg waren we wel kwijt geraakt om èchte soep te eten. Soep gemaakt van èchte bouillon.
In plaats daarvan gebruikten we bouillonblokjes om de boel op smaak te brengen. Lekker makkelijk. Toen wist ik nog niet dat er in een bouillonblokje niets gezonds zit. En wel allerlei toevoegingen, die ons lichaam niet herkent. Gefabriceerd in een lab om onze geur- en smaakpapillen zoveel mogelijk te prikkelen. Zodat we de volgende keer weer datzelfde bouillonblokje zullen kopen. Van al die geur- en smaakstoffen en smaakversterkers raakt ons lichaam in de war. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit niet bijdraagt aan je gezondheid.
Daarom vermijd ik tegenwoordig bouillonblokjes. We hebben ze niet meer in huis. Liefst maak ik m’n soep van bottenbouillon. Is de bottenbouillon op, dan gebruik ik Keltisch zeezout met kruiden. Daar kun je ook heerlijke soep van maken. Dan heb je niet de gezondheidsvoordelen van de bottenbouillon, maar ook niet de nadelen van het bouillonblokje. Bovendien kun je met kruiden eindeloos variëren. Zo smaakt je soep iedere keer weer heel anders.
Gezond en heel erg lekker
Maar, zoals gezegd heeft bottenbouillon tegenwoordig mijn grote voorkeur. Het is niet alleen supergezond, maar is tegelijkertijd ook heel erg lekker. Goed voor dat ouderwetse gevoel. Want je proeft de smaak van èchte bouillon. Zeker in deze groentensoep. Met balletjes, om dat gevoel compleet te maken.
Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Mits je alleen groenten van de groene lijst gebruikt. Zit je in fase 3 (afvallen) en gebruik je ook groenten van de oranje lijst A (zoals wortel, knolselderij, peterseliewortel, etc.) kijk dan zelf of de hoeveelheden die je per dag ervan gebruikt passend zijn bij fase 3.
Door de bottenbouillon zit de soep boordevol voedingsstoffen, waaronder collagageen (door de gelatine, zoals je op de foto nog ziet omdat de bottenbouillon hier net is toegevoegd), vitamines, mineralen en ook gezonde vetzuren. Dat wordt ongestoord genieten dus!
Groentensoep van bottenbouillon met balletjes
- Voor de gehaktballetjes:
- 500 g rundergehakt (liefst biologisch, of van grasgevoerde beesten)
- 1 1/2 tl olijfolie
- 1 – 1 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
- 1 tl gele currypasta , of je eigen favoriete kruidenmengsel
- optioneel: 1/4 tl harissa (voor een beetje extra pit)
- gedroogde kruiden (ik gebruikte lavasblad/maggiplantje en knolselderijblad)
- kokosvet, om te bakken
- Voor de rest van de soep:
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- circa 1 kg gesneden soepgroenten naar keuze ( bijv. paprika, prei, bloemkool, broccoli)
- 1 liter bottenbouillon
- 1 – 1 1/2 liter water (afhankelijk van hoe geconcentreerd je bottenbouillon is)
- Keltisch zeezout, naar smaak (sterk afhankelijk van je bottenbouillon)
- optioneel: 1/2 tl harissa (of vervang door verse peper)
Groentensoep van bottenbouillon met balletjes
- Voor de gehaktballetjes: Meng het gehakt met de rest van de ingrediënten die vermeld staan bij de gehaktballetjes, behalve het kokosvet.
- Maak een proefballetje en bak deze gaar in een pannetje of magnetron. Proef of het gehakt op smaak is en voeg anders extra zout en/of kruiden toe. Herhaal tot het gehakt op smaak is.
- Maak je handen nat en draai kleine balletjes van het gehakt.
- Smelt kokosvet in je soeppan. Bak hierin de soepballetjes tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze eventueel even uit de pan om ze niet te gaar te laten worden.
- Maak knoflook en ui schoon. Hak de knoflook fijn en snipper de ui.
- Smelt opnieuw wat kokosvet en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg daarna de rest van de soepgroenten toe en laat even meebakken.
- Voeg dan de bottenbouillon en water toe en breng de soep aan de kook. Doe ook de soepballetjes terug in de soep, als je die er tijdelijk uitgehaald hebt.
- Breng de soep op smaak met Keltisch zeezout en wat harissa of verse gemalen peper.