Van stoofvlees word ik altijd heel blij. Hachee is één van de gerechten die ik als kind al héél erg lekker vond.

Met rode kool en aardappelpuree

We aten het standaard met rode kool. En met aardappelpuree. Ook al zo’n gerecht waar ik hele warme herinneringen aan heb. Ik heb het altijd heerlijk gevonden. Mijn liefde voor aardappelpuree is alleen maar gegroeid.

Het was ook het eerste wat ik in het ziekenhuis kreeg nadat ik een hersenbloeding had gehad. Ik had toen dagen niet kunnen eten van hoofdpijn en misselijkheid. En omdat ik alleen maar stil mocht en kon liggen. De groenten en het vlees van die eerste maaltijd kan ik me niet meer herinneren, maar die aardappelpuree des te beter. Daar heb ik hap voor hap van genoten. De smeuïgheid en smaak ervan kan ik zo weer oproepen.

Onderhoudsfase

De laatste jaren at ik het alleen niet meer. Ik maakte het wel voor de kinderen, maar zelf was ik er huiverig voor. Vanwege de koolhydraten. Ik was toch een beetje bang dat het er teveel zouden zijn. Waardoor ik dan de dag erna niet voldoende energie zou hebben.

Maar inmiddels eet ik ruim 5 jaar koolhydraatarm en ben ik al ruim 3 jaar in een echte ‘onderhoudsfase’. Een fase waarin méér, maar altijd gezonde koolhydraten, best passen. Koolhydraten uit pure en onbewerkte voeding dus. Zoals in fase 4 van de vet gezonde leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie.

Dat de aardappel op de oranje lijst B staat van de Real Meal Revolutie 2.0 wil al zeggen dat deze best een plekje kan hebben in fase 4 van een gezonde koolhydraatarme leefstijl. Zelf vind ik het ook goed om mijn grenzen te ontdekken. Want waarom zou ik me verder beperken dan noodzakelijk is? Zo lang ik alle voordelen van m’n gezonde leefstijl blijf ervaren, is het immers goed.

Lekker romig

Bij deze hachee at ik dus wél aardappelpuree. M’n standaardrecept heb ik een beetje aangepast. Door er meer gezonde vetten in te doen, demp je het bloedsuikereffect van koolhydraten immers. Ik maakte de puree van aardappels, slagroom, roomboter, mosterd, ei (losgeklopt met volle melk), verse en gedroogde tuinkruiden, verse peper, verse nootmuskaat en Keltisch zeezout. En wat zelfgemaakte sambal voor een beetje pit. Dat werd gewaardeerd. Maaike zei meteen: ‘Deze aardappelpuree is lékker! Die is anders dan anders, hè?!’. Ja, beetje wel dus. Vooral lekker romig. Ik had geen tijd om de hoeveelheden die ik gebruikte op te schrijven. Maar ik ga het nu zeker vaker maken. Dus het recept komt nog wel.

Zelf heb ik er echt ook enorm van gesmuld. En ik heb helemaal geen energiedip gemerkt in de dag(en) erna. Of andere negatieve effecten. Het helpt daarbij wel dat ik ‘s ochtends altijd minimaal een uur sport en/of beweeg. En ‘s ochtends ook niet eet. Zodat m’n lijf ook de kans krijgt om deze extra koolhydraten te verwerken. En ik daarna weer lekker in ketose kom.

Beetje van mezelf

Voordat ik zonder pakjes en zakjes begon te koken, maakte ik hachee vaak met een kant-en-klaar-mix voor hachee. Maar daar zaten dan ook allerlei andere toevoegingen bij. Om het niet te laten klonteren, om de hachee te binden, om het langer houdbaar te maken. Dat soort dingen. Die gebruik ik dus niet meer. Een tijdlang maakte ik m’n hacheekruiden zelf. Dat gaat ook heel goed en is erg lekker. Maar eigenlijk vind ik de kruidenmixen van Jonnie Boer wel een goede vervanger van het zakje. Ze zijn kant en klaar, maar zonder toevoegingen.

Deze keer heb ik daarom de Zwolsche stoofkruiden gebruikt. Samen met gerookt paprikapoeder en Keltisch zeezout. En verse winterse kruiden. De combinatie was heerlijk! Niets meer aan doen. O ja, toch wel. Nog lekker wat groenten erbij. Vroeger zaten er alleen uien in, maar hachee met extra wortel en bleekselderij is ook superlekker!

Hachee

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 400 g stoofvlees

  • kokosvet

  • 1 1/2 tl gerookte paprikapoeder

  • 1 el Zwolsche stoofkruiden Jonnie Boer (ingrediënten: tomaat, gerookte paprika, ui, kaneel, 7% kruidnagel,  zwarte peper, laurier, knoflook, mosterdzaad, piment, korianderzaad, nootmuskaat, 2% anijszaad, komijnzaad, wortelstukjes, cayennepeper, rozenbloemblad.)

  • groene (winter)kruiden: tijm, rozemarijn, laurier (bij voorkeur vers; anders gedroogd)

  • 1 – 1 1/2 tl Keltisch zeezout, naar smaak

  • 1 1/2 tl appelciderazijn

  • 1 grote teen knoflook

  • 1 grote ui

  • 1 winterwortel

  • 1 stengel bleekselderij

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • eventueel konjakpoeder, om te binden

Stappen

  • Snijd het vlees in kleine blokjes.
  • Smelt wat kokosvet of dierlijk vet (spekvet bijv.) in een (stoof)pan. Laat de pan goed heet worden en braad dan het vlees mooi goudbruin. Voeg paprikapoeder, Zwolsche stoofkruiden, de (winter)kruiden en het zeezout toe.
  • Roer goed door en laat het al roerend nog even meebakken. Voeg dan zoveel warm water toe dat het vlees net onder staat. Voeg ook de appelciderazijn toe. Deze zorgt ervoor dat het vlees malser wordt.
  • Breng de pan langzaam aan de pruttel en laat het op een lage temperatuur doorpruttelen. Maak ondertussen de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de uien grof en snijd wortel en bleekselderij in blokjes.

    Roerbak of smoor de groenten in wat kokosvet of dierlijk bakvet.
  • Roer dan de groenten samen met de tomatenpuree door het vlees. Laat het dan opnieuw aan de pruttel komen.
  • Laat de hachee nu op laag vuur gaar worden. Of zet ‘m in een hooikist of warme slaapzak of deken om verder te laten garen. Eventueel kun je de pan in tussentijd nog een keer terug aan de pruttel brengen en weer warm wegzetten.
  • Bind de hachee eventueel met het konjakpoeder. Smakelijk!

Notities

  • Zelf maakte ik meteen een grote hoeveelheid, maar het recept heb ik aangepast voor een kleinere hoeveelheid. Het recept is als bijgerecht/vleesgerecht geschikt voor circa 4-5 personen.
  • RMR2.0: Wortel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor wortel is dat een halve gesloten handvol (= circa 1 el).
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Je kunt de wortel ook vervangen door een groentensoort van de groene lijst. Denk bijvoorbeeld aan bleekselderij, kastanjechampignons, prei of yacon.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

1 REACTIE

  1. Héérlijk! Weet je waar ik tegenwoordig mijn “aardappel”puree van maak? Van bloemkool. Heel erg te pruimen, oftewel lekker. Met 1 à 2 tl fijngemalen knoflook (of als ik een luie dag heb, knoflookpoeder), boter, slagroom zo je wilt, zout, peper en eventueel wat olijfolie. Wij likken er onze vingers bij af…

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.