Ik ben een echte soep-liefhebber. Ermee opgegroeid ook. Elke avond begon de maaltijd met een lekkere kom soep.
Langzaam van het toneel verdwenen
Toen mijn man en ik samen gingen wonen, verdween die vanzelfsprekendheid. Niet bewust, maar geleidelijk aan aten we niet meer elke avond soep. We waren druk met werken, het huishouden en hobby’s en vonden het te veel werk om altijd verse soep te maken.
Maar weer in ere hersteld
Toen we kinderen kregen is de traditie hersteld. We gingen parttime werken en vonden gezonde voeding erg belangrijk voor de kleine. Vanaf de eerste hapjes hebben we alles zelf gemaakt. Geen potjes Olvarit in huize Riemens. Vanaf het moment dat onze zoon met de pot mee ging eten, stond er weer standaard soep op het menu. En dat is sindsdien zo gebleven. Alleen hoogzomer slaan we soms over. Maar dan moeten de mussen wel van het dak vallen.
Met de seizoenen mee
Soep laat zich naadloos aanpassen aan de seizoenen. Met willekeurig welke groenten kun je soep maken. Denk bijvoorbeeld aan een Chinese kippensoep met peultjes of een aspergesoep in het voorjaar, courgette- of tomatensoep in de zomer, pompoensoep in de herfst en een romige spruitjessoep in de winter.
Winterse pindasoep
Nu het kouder wordt, krijg ik weer zin in stevige soepen. Met lekker veel winterse groenten. Eén van m’n favorieten is dan de pindasoep. Door de pindakaas krijg je een heerlijke zachte, zeg maar romige structuur. Door het gebruik van sambal of pepertjes wordt’ie hartverwarmend.
100% pindakaas
Nu is pindakaas niet echt heel koolhydraatarm. Pinda’s zijn ook geen noten, maar peulvruchten. Ik eet deze soep dan ook niet elke week. Er zijn tegenwoordig wél gezondere pindakaas-keuzes te maken. In de supermarkt verschijnen allerlei 100% pinda-kazen waar geen suiker of andere troep aan is toegevoegd.
Transvetten en suiker
Kijk dus niet alleen naar de koolhydraten. Veel pindakazen bevatten toegevoegde suiker of geharde vetten. Dat zijn transvetten en die zijn echt niet gezond.
Vandaar dat een 100% pindakaas met wat meer koolhydraten bij mij de voorkeur heeft boven die met transvet en minder koolhydraten.
Zelf notenpasta maken
Maar je kunt ook notenpasta gebruiken. Die kun je ook eenvoudig zelf maken. Rooster eventueel eerst je noten in de oven voor een wat diepere smaak. Verder heb je een keukenmachine nodig met een stevige motor. Je maalt eerst de noten tot meel. Dan laat je de keukenmachine doormalen en op een gegeven moment zal de massa van structuur veranderen. De vetten uit de noten komen dan vrij. Ga door tot je notenpasta de gewenste structuur heeft.
Eigen keuzes
Je kunt echt alle kanten op met deze soep. Je kunt de groenten toevoegen die je in huis hebt, die in de aanbieding zijn of waar je zin in hebt. Of je laat de koolhydraten bepalen. Net wat jij wilt.
Kies smaakmakers naar gelang jouw voorkeur; pittig of juist milder. Gebruik wat méér of juist minder pindakaas. Eventueel kun je de soep binden met een koolhydraat-arm bindmiddel. Mijn favoriet is het in Nederland nog niet zo bekende Konjacpoeder, gemaakt van dezelfde Konjac plant als de zero noodles.
Vervang koolhydraat-rijk door koolhydraat-arm
M’n inspiratie haal ik vaak uit oude recepten. Niet-koolhydraatarme recepten dus. Zo ook in dit geval.
In plaats van chilisaus gebruikte ik pepertjes, sambal en Oosterse kruiden. Mie-nestjes liet ik achterwege, maar had ik ook kunnen vervangen door zero noodles. Die zijn gemaakt van de vezels van de Konjac plant. Ze bevatten geen koolhydraten en je darmbacteriën kunnen ze omzetten in vetzuren. Ze passen dus heel goed in een LCHF menu. Aardappel verving ik door knolselderij en wortelpeterselie. Weet je dat het ook heel lekker is om het loof van de wortelpeterselie te gebruiken? Het is familie van de peterselie. Het smaakt daardoor soortgelijk, alleen met een iets mildere smaak.
Luister naar je honger- en verzadigingssignalen
Zelf maak ik er graag een ratjetoe van. Goed gevuld en met lekker veel kleur. Hoe meer kleur en variatie, hoe meer vitaminen en andere voedingsstoffen. Mijn honger bepaalt hoeveel ik ervan eet. En dus hoeveel koolhydraten en ook calorieën ik binnen krijg. Dat kan morgen weer helemaal anders zijn…
Garnering
Eet je soep als maaltijdsoep, dan vind ik het leuk om er allerlei soorten garnering bij te serveren. In mooie kommetjes bijvoorbeeld, zodat iedereen z’n eigen keuzes kan maken. Bij de pindasoep aten we gekookte eieren, taugé en pinda’s erbij. Zelf geroosterd en met Oosterse kruiden op smaak gemaakt. Erg lekker!
Het recept voor deze soep is verhuisd naar: ‘Goed gevulde pindasoep‘.
En wat was ie lekker…!
Hallo Cora.
Dat heb ik weet heerlijk gegeten.
Jou pindasoep was heerlijk.
Ik had hem goed gevuld met veel groenten zodat het een echte maaltijd soep geworden is.
Lekkere recepten allemaal hoor !!!
Ik krijg er zo weer zijn in, Marie-José! Bedankt voor je leuke reactie.