Ik kan heel erg genieten van (glutenvrije) pannenkoeken met een hartige vulling. Zoals deze pannenkoeken gemaakt van onder andere eieren en hüttenkäse.
Zó lekker met pittig en krokant gehakt met groenten
Deze keer maakte ik een vulling van pittig en krokant kipgehakt met pesto-groenten en gedroogde tomaatjes. En dat combineerde echt heerlijk met de pannenkoeken. Ze zagen er bovendien heel erg lekker uit. Echt een succes en voor herhaling vatbaar. Eerlijk gezegd zou ik dit best elke week willen eten 😉 Niet dat we dat doen, maar ik bedoel maar…
Mooi vooruitzicht
Ik maakte het recept voor 2 dagen, omdat ik de dag erna naar kantoor ging. De tweede dag hoefden we alleen nog de pannenkoeken te bakken en ondertussen de vulling op te warmen. Op m’n fiets terug naar huis heb ik me toen al heerlijk zitten verlekkeren!
Hüttekäse pannenkoeken met kipgehakt, pesto-groenten en gedroogde tomaatjes
Ingrediënten
- Voor de hüttenkäse-pannenkoekjes:
5 eieren
2 1/2 el kokosmeel
2 1/2 tl psylliumvezels
1/2 el Italiaanse kruiden
1 tl paprikapoeder
150 g hüttenkäse / cottage cheese
verse peper en Himalayazout
kokosvet, om te bakken
- Voor het kipgehakt:
1 teentje knoflook
1/2 ui
300 g kipgehakt, naturel
1 tl K zeezout
1 tl harissa en 1 tl gerookte paprikapoeder
1 1/2 tl za’atar
1/2 tl elk van mosterdpoeder, uipoeder en knoflookpoeder
verse peper en nootmuskaat
- Voor de pesto-groenten:
1 teentje knoflook
1/2 ui
500 g groenten, naar smaak (ik gebruikte winterwortels, chayote, yacon, paprika, prei)
15 g gedroogde tomaatjes
1/3 tl harissa
2 el pesto
50 g hüttenkäse / cottage cheese
verse peper en Himalayazout, naar smaak
- Verder:
75 g geraspte kaas
eventueel verse kruiden (ik gebruikte peterselie)
Stappen
- Het is handig om vooraf alle groenten (zoals hieronder beschreven) schoon te maken en te snijden.
- Voor de hüttenkäse-pannenkoekjes:
- Mix alle ingrediënten van het pannenkoekenbeslag en laat even rusten zodat de psylliumvezels kunnen binden.
- Voor het kipgehakt:
- Maak de knoflook en ui schoon. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Meng nu alle ingrediënten van het gehakt, behalve het kokosvet. Dat kun je eventueel direct in de pan doen. Druk het kipgehakt tot een platte koek in je pan.
- Zet nu de hittebron aan. Smelt wat kokosvet langs de rand en laat het kipgehakt aan de onderkant mooi bruin worden. Draai de koek (in stukken) om en laat nu ook de andere kant mooi bruin worden. Maak er nu met een spatel grove stukken van en laat deze nog even mooi krokant bakken.
- Breng eventueel verder op smaak met extra kruiden en/of verse peper en Himalayazout. Haal het gehakt uit de pan.
- Voor de pesto-groenten:
- Maak de knoflook en ui schoon. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Maak ook de rest van de groenten schoon en snijd deze in stukjes.
- Smelt nu extra kokosvet in de pan. Bak hierin achtereenvolgens de knoflook met de ui en daarna de andere groenten. Begin met de groenten die het langst nodig hebben om gaar te worden en voeg na een paar minuten steeds een andere soort toe, tot alle groenten beetgaar zijn.
- Voeg nu de rest van de ingrediënten van de pesto-groenten toe en breng alles op smaak met peper en Himalayazout.
- Verder:
- Meng de groenten met het gehakt.
- Rasp de kaas.
- Bak in een niet te grote koekenpan pannenkoekjes van het beslag.
- Vul de pannenkoekjes met het groentengehaktmengsel en serveer met de geraspte kaas en eventueel de verse kruiden. Smakelijk!
Notities
- Voor 2-3 personen.
- RMR2.0: Kokosmeel staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst is alleen toegestaan in fase 1 en 4. Hüttenkäse staat als zachte volle zuivel op de oranje lijst A. Gebruik daarvan is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Dit recept is geschikt voor fase 1 en 4. Met de aanpassing die hieronder beschreven wordt kun je het geschikt maken voor fase 2 en/of 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Als je de pannenkoek vervangt door een omelet is dit recept ook geschikt voor fase 2.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Als je de pannenkoek vervangt door een omelet is dit recept ook geschikt voor fase 3. Ook héél erg lekker! Gebruik van de hüttenkäse (bij de groenten) is ook in fase 3 toegestaan (tot maximaal 60 g per dag, mits je die dag geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt).
- RMR2.0 fasen: Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Goedemorgen Cora, dit recept lijkt me ultiem lekker. Nu heb ik toch een vraag en die heb ik eigenlijk allang. Het gaat over de psyllium vezels. Ik kom deze regelmatig tegen bij broodachtige producten èn ook in pannenkoekjes. Ik weet nu nooit wèlke psylliumvezeks ik niet gebruiken. Hé hebt psyllium zaad, husk en gemalen psyllium husk. Ik weet zeker dat jij me raad kunt geven. Alvast bedankt en een mooie pinksterzondag!!
Groetjes, Hanny Gijsel
Hallo Hanny, wat leuk dat dit recept je zo lekker lijkt! Er zijn vaker vragen over psyllium, ook in de FB groep. Ik heb daarom een bericht terug gezocht wat ik daarover ooit in de FB groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ heb geplaatst. Ik zal het hieronder als aparte reactie zetten, zodat het iets makkelijker te lezen is. Als ik psylliumvezels schrijf, dan is dat hetzelfde als psyllium husk. Het poeder noem ik psylliumvezelpoeder. Ik koop m’n psylliumvezels altijd bij Pit&Pit (daar heb ik verder geen banden mee; anders dan dat ik er zelf graag bestel, o.a. ook m’n kruiden en konjakpoeder), maar je kunt ze ook op andere plaatsen kopen. Groetjes, Cora
Dit was het bericht waar ik in de vorige reactie naar verwijs: Psyllium of vlozaad
In de groep waren er wat vragen rondom psyllium. Psyllium wordt ook wel vlozaad genoemd en is een zaadje van een plant, de Plantago Ovata. Het wordt in 3 vormen verkocht; in z’n geheel (als zaadje dus), als vezel (de zaadhuid) en als poeder (de gemalen vezels).
Psyllium is een oplosbare vezel met gezonde eigenschappen. Het kan de stoelgang bevorderen en heeft een reinigende werking op de darm. Ook kan het weldadig werken bij irritaties aan het darmslijmvlies. Het wordt daarom ook wel voorgeschreven als medicijn. Onder andere aan mensen met darmklachten. Raadpleeg wel je arts als je medicijnen gebruikt, want het kan ervoor zorgen dat bepaalde medicijnen minder goed door je spijsverteringsstelsel worden opgenomen. Geadviseerd wordt om ze zeker ook niet tegelijk met medicijnen te gebruiken!
Vezels of poeder?
In koolhydraatarme recepten worden soms psylliumvezels gebruikt (=psyllium husk) en soms psyllium vezelpoeder ? psyllium husk powder). Volg bij voorkeur het recept, zeker als je er nog niet veel ervaring mee hebt. Vezels als er vezels staan, poeder als er poeder staat. Ze gedragen zich namelijk wel verschillend.
Het poeder heeft meer bindkracht. Dit komt waarschijnlijk omdat een tl poeder veel compacter is dan een tl vezels. Meer psyllium dus. Het poeder heeft wel de neiging om te klonteren. En die klonters krijg je er bijna niet uit. Vaak is dat voor het eindresultaat niet eens echt een probleem trouwens, maar het ziet er niet gelijkmatig uit. Ik heb weleens van iemand gehoord die poeder had wat een blauwige/paarse kleur gaf aan gerechten. Maar dat is zeker niet altijd zo.
De vezels zijn erg licht van gewicht. Met een beetje (in gewicht) kom je dus vaak al een heel eind. De vezels vind ik persoonlijk prettiger om mee te werken, vooral omdat ze niet zo klonteren. Bij eigen recepten gebruik ik daarom bij voorkeur de vezels. Heb je alleen vezels en staat in het recept vezelpoeder, dan moet je typisch meer ervan gebruiken. Of andersom. Het is dan een beetje uitproberen.
Instinkers:
1) Let goed op de ingrediënten. Er worden vaak vulmiddelen aan toegevoegd, o.a. voor extra laxatie. Let er dus goed op dat er alleen psyllium als ingrediënt in zit.
2) De eerste keer dat ik de vezels wilde kopen, kocht ik een pak waarop stond ‘psyllium husk’ met een plaatje erop van vezels en het bleek toch weer poeder te zijn. Ben je daar dus bewust van.