Geinspireerd door een Indonesisch gerecht maakt ik deze heerlijk kruidige wok/stoofschotel. Wat een leuke manier was dit om zo’n winters en puur Hollands product als spruitjes eens helemaal anders te serveren. Ik kreeg er meteen een warm gevoel van.

Door de vele kruiden en specerijen, maar ook door de verschillende kleuren en texturen is dit een gerecht wat vele ‘sensoren’ in je lijf kan prikkelen. Een lust voor het oog, voor de neus en het lijkt wel afsof je bij elke hap weer iets anders proeft. De ene keer ervaar je de beet van de kool en daarna weer de veel zachtere structuur van de spruiten.

Maak deze schotel vooral voor twee dagen (of meer). De tweede dag is ‘ie namelijk nog lekkerder! Wij aten dit met bloemkoolrijst en Indisch stoofvlees. Een heerlijke combinatie!

Indonesische spruitjes met kool en wortel

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de groenten:
  • 2 tenen knoflook

  • circa 2 cm gember

  • 500 g witte kool

  • 3-4 winterwortelen (circa 375 g)

  • 1 grote rode paprika

  • 1 kilo spruitjes

  • kokosvet (om te bakken)

  • 1 el sesamolie, of naar smaak

  • Smaakmakers:
  • 1 tl elk van koenjit (= gemalen kurkuma), djinten (= gemalen komijn), ketoembar (= gemalen koriander)

  • 1/2 tl laos

  • Keltisch zeezout, verse peper

  • 1/2 stengel citroengras

  • 1/2 tl sambal, of naar smaak

  • 1 el tamari (= glutenvrije kha sojasaus) of Coconut aminos (ik gebruik vaak van ieder de helft)

Stappen

  • Maak de knoflook, gember, ui en andere groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn, snijd de ui in blokjes en de kool, wortel en paprika in reepjes.
  • Smelt kokosvet in een grote (braad)pan. Smoor hierin de ui met de knoflook en de gember.
  • Voeg de sesamolie toe.
  • Voeg daarna één voor één de witte kool, wortel en tenslotte de paprika toe. Laat tussendoor steeds een tijdje roerbakken/smoren, zodat op het eind alle groenten bijna beetgaar zijn.
  • Meng de koenjit, djinten, ketoembar en laos. Voeg de helft toe aan de groenten en laat nog even smoren zodat de smaken kunnen intrekken. Haal dan de groenten uit de pan.
  • Doe de spruiten in de pan met wat extra kokosvet, een paar eetlepels water en Keltisch zeezout naar smaak.

    Snijd de stengel van het citroengras een stukje in met een mesje. Je kunt de stengel ook nog wat kneuzen/pletten zodat de smaken beter vrij kunnen komen. Voeg toe aan de spruiten.
  • Stoom de spruiten bijna beetgaar en giet eventueel overgebleven water af.
  • Voeg de rest van de kruiden en de smaakmakers toe en roer goed om. Meng ook het groentenmengsel erdoor. Laat samen (beet)gaar worden.
  • Proef en breng op smaak met verse peper en zeezout. Smakelijk!

Notities

  • Recept voor 6-8 personen.
  • RMR2.0: Wortel staat bij de Real Meal Revolutie2.0 op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 van deze vet gezonde leefstijlmethode slechts zeer beperkt toegestaan.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor wortel en andere knolgroenten geldt een beperking van een halve gesloten handvol. Wanneer je zorgt dat de hoeveelheid wortel per portie binnen deze beperking blijft, past dit recept ook bij fase 3.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Je kunt de wortel ook vervangen door een groentensoort van de groene lijst. Denk bijvoorbeeld aan bleekselderij, kastanjechampignons, prei of yacon. Dan past dit recept ook zonder beperking voor fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.