Deze zaden- en pittencrackers hebben een Italiaans tintje door de verse Mediterrane kruiden en groenten die erin zitten.

Je snijdt de groenten fijn en mengt ze met de zaden- en pitten. De crackers laat je dan op een lage temperatuur in de oven helemaal crispy worden. Ze zijn dan heel lang houdbaar. Op deze manier maak je je eigen overheerlijke, crunchy crackers die ook nog eens heel gezond zijn!

Italiaanse zaden- en pittencrackers

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten
  • In totaal circa 300 g groenten, bijv.

  • 1 teen knoflook

  • 25 g ui

  • 40 g wortel

  • 35 g paprika

  • 1 stengel bosui

  • 175 g courgette

  • Zaden en pitten
  • In totaal ongeveer 265 g zaden, noten, pitten, bijv:

  • 140 g lijnzaad

  • 25 g pompoenpitten

  • 25 g zonnebloempitten

  • 25 g chiazaad

  • 25 g sesamzaad

  • 25 g walnoten

  • Droge ingrediënten
  • 1 1/2 tl gerookte paprikapoeder

  • 1/2 tl kurkuma

  • 1 1/4 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 1 1/4tl psylliumvezels

  • Natte ingrediënten
  • 1 ei

  • 5 g gesmolten kokosvet

  • 1/2 el elk van verse basilicum, majoraan, salie, rozemarijn, tijm (fijn gehakt)

Stappen

  • Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de courgette in kleine stukjes. Gebruik bijv. een mandoline om er jullienereepjes van te snijden.
  • Meng de zaden, pitten en fijngehakte walnoten in een kom. Tip: zorg dat de walnoten klein genoeg zijn, anders kun je het beslag straks niet goed uitrollen omdat de walnoten er dan bovenuit uitsteken.
  • Meng de droge ingrediënten en voeg ze toe. Meng het samen goed door.
  • Kluts het ei en voeg samen met het gesmolten kokosvet en de verse kruiden toe aan de groenten. Meng goed door.
  • Meng de groenten door het zaden- en pittenmengsel.
  • Laat het nu een kwartiertje rusten.
  • Smeer het groenten-zaden-pittenmengsel uit op een bakplaat belegd met een bakvel of bakpapier. Gebruik eventueel een tweede bakvel om het uit te rollen en verwijder het dan weer.
  • Maak met een bot mes alvast de snijranden. Dat maakt het later makkelijker om ze in stukken te breken. Leg het bakvel op een bakplaat.
  • Bakken:
  • Zet de crackers ongeveer 1 uur in een voorverwarmde oven van 125 graden Celcius.
  • Draai de crackers dan om. Dit lukt mij het beste door er een tweede bakvel op de leggen en ze dan snel samen om te draaien, terwijl je ze beide aan de bovenkant vast houdt. Let op, want de bakplaat is heet.
  • Laat de crackers nu verder drogen in de oven op 100 graden Celcius. Kijk na een half uurtje of ze al droog en knapperig zijn. Breek of snijd ze nu op de snijranden door.

    Laat ze verder drogen tot ze helemaal droog en knapperig zijn. Haal crackers die al goed zijn, tussendoor al uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Totale baktijd was bij mij iets meer dan anderhalf uur. De laatste crackers die nog net niet knapperig waren, liet ik in de oven staan, terwijl deze uit stond en afkoelde.

Notities

  • Tip: gebruik de nageltest. Ik haal crackers uit de oven als ik ze niet meer kan indrukken met m’n nagel. Na afkoelen heb ik dan altijd een knapperige cracker.
  • Ik maakte meerdere bakplaten tegelijk. Het recept is aangepast voor 1 grote bakplaat.
  • RMR2.0: Walnoten en wortel staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Producten van deze lijst worden sterk beperkt tijdens fase 3 van deze koolhydraatarme leefstijl.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor walnoten is de maximalen aangegeven hoeveelheid een gesloten handvol (circa 2 eetlepels) en voor wortel is het een halve gesloten handvol.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Je kunt de wortel ook vervangen door wat meer van de andere groenten.De walnoten kun je vervangen door zaden en/of pitten. Op deze manier past het recept ook onbeperkt bij fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email