Deze kleine cheescakejes zijn de ‘Keto en zo’ versie van de traditionale Japanse cotton cheesecake.

Zijdezacht

Letterlijk vertaald betekent het een katoenen cheesecake/kaastaart. Waarom het zo heet, weet ik eigenlijk niet. Een zijden(zachte) cheesecake zou wellicht een passender naam zijn. In Japan zelf wordt het overigens ook wel een soufflé cheesecake genoemd.

Traditioneel wordt Japanse cotton cheese cake gemaakt met onder andere roomkaas, eieren, suiker, bloem en maizena. De eieren worden gesplitst en opgeklopt waardoor het beslag heel luchtig wordt. De cheescake wordt gebakken in een warmwaterbad in de oven. Je krijgt zo een cheesecake met een volle smaak die tegelijkertijd heel luchtig en zacht van structuur is.

Ik maakte een ‘Keto en zo’ versie van deze cakejes. Ze zijn zowel glutenvrij als suikervrij. Ik bracht ze op smaak met een beetje zelfgemaakte vanille-extract en wat groene stevia. Groene stevia bestaat uit gedroogde en fijngemalen blaadjes van de steviaplant en is een heel gezonde en natuurlijke zoetmaker.

Nieuwe groene stevia-topper

Ik ben altijd erg blij als een nieuw recept met groene stevia een succes blijkt te zijn. Sommige recepten kunnen niet (goed) zonder de kristalstructuur van suiker en dan is groene stevia geen goede optie. Ik heb nooit een traditionale Japanse cotton cheesecake op, dus ik kan niets zeggen over het verschil. Maar wij vonden deze cakejes erg geslaagd.

Ze waren heerlijk luchtig en zacht van structuur. Ze smelten bijna op je tong. En de smaak was zoet, maar niet té. Verder heb je bij het gebruik van groene stevia gelukkig geen last van een bittere nasmaak. Die krijg je alleen bij witte stevia uit de winkel.

Warm of koud

Ik bakte deze cakejes een aantal weken voor Pasen en ze liggen nu in de vriezer. Vandaag gaan we ze eten; tijdens de paasbrunch. Ik laat ze eerst ontdooien en ga ze dan weer kort opwarmen in de oven op 150 graden Celsius. Bij veel gebak werkt dat heel goed. Het smaakt dan weer alsof het net gebakken is.

Of ze dan nog net zo lekker zijn, weet ik dus nog niet. Zoals gezegd vonden we ze vers in ieder geval erg lekker. We deelden een cakeje toen deze net uit de oven kwam. Als voorproefje. Héérlijk. We aten er ook één koud, omdat je een Japanse cotton cheesecake eigenlijk koud eet. Opnieuw: héérlijk. Om je vingers bij af te likken.

Er was maar één nadeel: de cakejes waren zo klein. Een grote punt van deze taart was vast ook niet verkeerd geweest 😉

Japanse cotton cheesecakejes met groene stevia

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor het eidooiermengsel:
  • 200 g roomkaas

  • 3 eidooiers

  • 1 tl groene steviapoeder

  • 60 g amandelmeel

  • Voor het eiwitmengsel:
  • 3 eiwitten

  • 1/2 tl bakpoeder

  • snuf zeezout

  • 1 tl groene steviapoeder

Stappen

  • Splits de eieren. Doe de eidooiers in één kom en de eiwitten in een andere kom. Zorg dat er geen spoortje eidooier bij de eiwitten komt.
  • Klop de roomkaas met de eidooiers en steviapoeder in een paar minuten heel erg luchtig.
  • Zeef het amandelmeel erover en klop snel tot een deeg waar geen klontjes meer in zitten.
  • Klop met schone kloppers de eiwitten, samen met het bakpoeder, zeezout en groene steviapoeder stijf. Klop door tot er stevige pieken ontstaan.
  • Spatel 1/3 deel van het opgeklopte eiwit door het eidooiermengsel. Doe dit met grote, rustige slagen zodat de stevige en luchtige structuur van het eiwit intact blijft.
  • Herhaal dit nog twee keer; totdat alle eiwit door het eidooiermengsel is gespateld.
  • Schep het beslag in kleine siliconen cakevormpjes.
  • Vul een diepe bakplaat met warm water en zet de siliconen cakevormpjes hierin. Doe dit pas als je alle vormpjes gevuld hebt om te voorkomen dat je opgeklopte eiwit gaat ‘smelten’.
  • Bak de cakjes in dit waterbad 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius. Draai daarna de temperatuur terug tot 140 graden Celsius en laat ze nog 5-10 minuten staan of tot ze goudbruin zijn aan de bovenkant en gaar van binnen.
  • Haal de cakejes dan uit de siliconen vormpjes en laat ze nog even op een droge bakplaat in de oven staan. Zet de ovendeur dan op een kier. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur niet ineens van heel warm naar koud gaat en kan voorkomen dat ze teveel inzakken.

    Een beetje inzakken valt bijna niet te voorkomen bij gebak met opgeklopt eiwit.

Notities

  • Voor circa 12 kleine (siliconen) cakevormpjes.
  • Je kunt ook siliconen muffinvormpjes gebruiken. Die zijn wel wat groter dan mijn vormpjes. Doe deze dan niet te vol, of pas je oventemperaturen aan.
  • Als je liever een ‘grote’ taart maakt, gebruik dan een springvorm van 18 cm doorsnede. Doe dan wel eerst bakbapier in de vorm om te voorkomen dat er water in lekt van het waterbad! Bak dan circa 40 minuten op 160 graden Celsius en daarna nog 10 minuten op 140 graden Celsius, of tot de cheescake goudbruin is en gaar.
  • RMR2.0: Amandelmeel staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Roomkaas staat (als volle zachte zuivel) op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.