Een koolrabi is in Nederland nog niet algemeen bekend. Ten onrechte, want je kunt er alle kanten mee op. Bovendien zijn ze net als alle andere kolen ontzettend gezond. Meer hierover kun je lezen in ‘Koolrabi: veelzijdig en gezond‘.

In deze blog lees je hoe je er een heerlijke kerriesoep van maakt.

Koolrabi

Kerrie-koolrabi soep

voor circa 6 personen

  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 900 g koolrabi
  • 1 tl verse tijm
  • kokosolie
  • 4 tl kerrie
  • 1,1 l water
  • ±3 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
  • 1 tl oregano, gedroogd
  • 1 tl basilicum, gedroogd
  • peper en nootmuskaat, naar smaak
  • slagroom

Optioneel, smaakmakers:

  • paprika, in kleine blokjes
  • lente-ui of prei
  • verse tuinkruiden
  • (oude) kaas, in blokjes of geraspt

Maak de knoflook, uien en koolrabi schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snij de koolrabi eerst in plakken en daarna in blokjes of reepjes. Of gebruik daarvoor een mandoline. Ris de tijm van de takjes.

Verhit kokosolie in een soeppan. Fruit hierin de uien met de knoflook en de verse tijm. Voeg dan de stukjes koolrabi en het kerriepoeder toe. Blijf een paar minuten goed roeren. Voeg dan het water toe met het Keltische zeezout.

Laat de soep aan de kook komen. Wacht tot de blokjes koolrabi gaar zijn.
Pureer de soep dan met de staafmixer. Roer er de oregano en basilicum door.
Breng de soep op smaak met verse peper en nootmuskaat. Roer er slagroom door en eventuele smaakmakers.

De fijngesneden paprika kun je eventueel na het pureren toevoegen en in een paar minuten (beet)gaar laten worden. De soep hoeft dan niet meer te koken.

Het recept om te printen vind je hier: Kerrie-koolrabisoep.

Bronnen

[1] De geneeskracht van knolgewassen Overzicht van knolgewassen met uitleg over hun geneeskrachtige werking. Hierin ook aandacht voor de koolrabi.

[2] Koolrabi Blog van Monique van der Vloed over de koolrabi. Ze noemt de koolrabi knetter-gezond. Het barst van de vitamine C en is een grote bron van calcium, magnesium èn kalium. Monique legt ook uit dat je ook de bladeren niet moet vergeten. Ze bevatten zelfs een hogere concentratie voedingsstoffen dan de knol.

[3] Kruisbloemige groenten stimuleren het immuunsysteem Uitleg over crucifere, ofwel kruisbloemige groenten die een belangrijke bron zijn van vezels, calcium, ijzer, enzymen en vitamine A en C. Ze bevatten veel vezels en onderzoek heeft aangetoond dat ze het immuunsysteem positief beinvloeden en het lichaam bijvoorbeeld minder gevoelig wordt voor bacteriële infecties die aan voeding gerelateerd zijn. Koolrabi, maar ook broccoli, spruitjes, bloemkool en andere kolen, koolraap, radijs, daikon, rucola en tuinkers zijn voorbeelden van deze gezonde groenten.

[4] Kruisbloemigen en kanker Uitleg op de website van Natuur Diëtisten Nederland over het beschermende effect van kruisbloemige groenten tegen de groei van kanker. Ook andere positieve eigenschappen worden beschreven.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.