Koek en snoep eet ik al jaren niet meer. Althans ‘gewone’ koeken en gebak. Meestal zit er zowel suiker als gluten in.
Sinds wij anders zijn gaan eten, is ons gesnoep sowieso heel erg afgenomen. Wij denken niet eens meer aan een koek bij de koffie. Daarvóór was dat een aangeleerde gewoonte. Die kun je dus ook weer afleren. Met als gevolg dat je hersenen er niet meer om vragen. Dan is er geen wilskracht meer voor nodig om het niet te pakken.
Iets lekkers
Maar bij speciale gelegenheden willen we nog wel iets ‘lekkers’ eten. Een rare term eigenlijk, want we eten elke dag lekker. Maar je weet wel wat ik bedoel. Iets zoets. Als mens houden we nu eenmaal van zoet.
Voor zo’n gelegenheid sla ik dan weer aan het bakken. Dat was vroeger een echte hobby. Tegenwoordig doe ik dat vooral nog rondom Pasen. Ik heb namelijk vastgehouden aan de traditie om met Pasen een uitgebreide brunch te maken. Met hartige gerechten, maar ook zoete. Alles zelfgemaakt. Tegenwoordig in twee varianten; de ‘gewone’ en de ‘Keto en zo’-versies.
Bakken met natuurlijke zoetmakers
Bij het bakken van deze ‘Keto en zo’-lekkernijen maak ik geen gebruik van de enorme lijst van kunstmatige zoetstoffen en suikers die je tegenwoordig kunt kopen. Ook niet de koolhydraatarme. Die zijn wel makkelijk om mee te bakken, maar ik kies er nu eenmaal voor om gezond te eten. En dat zou ik die zoetstoffen toch echt niet willen noemen.
Ik gebruik alleen échte natuurlijke zoetstoffen. De blaadjes van steviaplanten bijvoorbeeld; die we zelf gedroogd en gemalen hebben. Of de yaconsiroop die zelfs afkomstig is van eigengekweekte yaconplanten. Verder gebruik ik vers of gedroogd fruit. Ja, dat zijn ook suikers en ja, die kunnen ook je bloedsuiker laten stijgen, maar fruit is desondanks een veel gezonder alternatief. Je krijgt dan naast de (natuurlijke) suikers ook de vezels en dat voorkomt een enorme piek in je bloedsuikerspiegel.
Het voordeel van mijn keuze om alleen deze natuurlijke en veel gezondere zoetstoffen te gebruiken is dat ik ook écht met veel plezier van de lekkernijen kan genieten.
Nadeel is uiteraard dat je beperkter bent. Met stevia heb je niet de suikerstructuur van gewone suiker. Sommige dingen kun je dus gewoon niet maken. Recepten zijn er vrijwel niet. Wat je wél kunt maken, zul je dus ook zelf moeten uitvinden.
Kaneelbroodjes
Aan sommige dingen waag ik me niet. Tot nu toe was dat het geval bij kaneelbroodjes. David had daar wel eens naar gevraagd. Als geboren Zeeuw houdt hij van Zeeuwse bolussen en andere plakkerige kaneelbroodjes. Maar ik had er zo m’n twijfels over. Wat voor deeg te gebruiken? In gewone kaneelbroodjes zit namelijk niet alleen veel suiker, maar ook gluten.
Op het internet vind je wel koolhydraatarme kaneelbroodjes gemaakt met fat-head deeg. Hartstikke lekker deeg, wat ik zelf wel gebruik voor bijvoorbeeld pizza’s of hartig gevuld ‘brood’. Maar om nou een deeg met (veel) kaas te gebruiken als basis voor een kaneelbroodje… Nee, dat leek me toch niet echt ideaal.
Daarnaast was er nog een andere uitdaging. Hoe krijg je ze een beetje ‘sticky’ als je geen suiker gebruikt?
Afgelopen week ging ik er op een vrije dag toch mee aan de slag. Met als resultaat echte kaneelbroodjes à la Keto en zo. Zonder gluten en zonder suiker. Wél met groene stevia. Én met wat yaconsiroop. Die zorgt in afwezigheid van suiker toch voor een wat plakkerige binnenkant.
David heeft er ‘s avonds één opgewarmd en voorgeproefd. Hij was zeer tevreden.
Gewoon of juist heel bijzonder?
Deze broodjes zijn niet gemaakt van brooddeeg en ze smaken dus ook niet als een gewone kaneelbroodjes. Maar ze zijn evengoed heerlijk, met hun zoete kaneelvulling en de romige topping. Bak ze niet te lang, zodat ze van buiten een beetje krokant worden, maar het deeg nog wel een lekker taaie beet heeft.
Doe mij er nog maar één 😉
‘Keto en zo’ kaneelbroodjes
Ingrediënten
- Deeg; droge ingrediënten:
100 g amandelmeel
25 g kokosmeel
2 tl xanthaangom (dit geeft de ietwat brosse buitenkant)
2 tl bakpoeder, gezeefd
1/4 tl Keltisch zeezout
- Deeg: natte ingrediënten:
2 tl appelciderazijn
1 ei, losgeklopt
circa 2-3 tl koud water; meer of minder indien nodig
- Kaneelvulling:
15 g roomboter, gesmolten
1 1/2 tl kaneel
1 – 1 1/2 tl groene stevia; of naar smaak
yaconsiroop, of naar smaak (ik denk dat ik 1-2 el heb gebruikt; voor eventuele vervangingen zie Notities)
- Topping:
30 g roomkaas
15 g roomboter
1/2 tl vanille-extract
snufje zout
optioneel: slagroom (om te verdunnen)
Stappen
- Maak het deeg;
- Meng de droge ingrediënten voor het deeg in een kom.
- Meng er met een stevige siliconen spatel/lepel eerst de appelciderazijn door en daarna het losgeklopte ei.
- Voeg steeds 1 tl water toe terwijl je goed blijft mengen. Wanneer het deeg een bal vormt, stop je. Het deeg is dan licht plakkerig.
- Kneed het deeg 1-2 minuten met je handen. Als een soort stressbal.
- Laat het dan 10 minuten afgedekt rusten. Je kunt het ook tot 2 dagen in de koelkast laten rusten voordat je het verder gebruikt.
- Maak de kaneelbroodjes:
- Rol het deeg tussen twee bakvellen uit tot een lap van circa 24 x 22 cm. Je kunt er stukjes afsnijden en op andere plaatsen vastmaken om een rechte lap te krijgen.
- Bestrijk de deeglap met de gesmolten roomboter.
- Meng de stevia met de kaneel en strooi deze erover.
- Verdeel wat yaconsiroop over de deeglap.
Ik probeerde er lijntjes van siroop over te gieten, maar het grappige is dat deze weer samentrekken tot een kleinere of grotere druppel. Uitsmeren was geen optie. Ik heb het dus zo gelaten. - Klap de deeglap over de lange zijde dubbel en snijd de lap in 8 repen.
- Vorm nu een soort rolletje van elke reep en leg ze in een met bakpapier belegde vorm.
- Bak de kaneelbroodjes circa 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. De kaneelbroodjes zijn dan nog wat plakkerig van binnen. Als je ze langer laat staan worden ze harder (meer richting koeken).
- Maak de topping:
- Mix de roomkaas met de boter tot het mengsel zacht en romig is. Voeg dan de vanille-extract en het zout toe. Wil je de topping wat zoeter kun je nog wat groene stevia toevoegen. Verdun naar wens met ongeklopte slagroom.
- Verdeel over de kaneelbroodjes. Smakelijk!
Notities
- Voor circa 8 kleine kaneelbroodjes. De hoeveelheid topping is erg bescheiden voor de 8 broodjes. Met wat slagroom kun je de topping verder verdunnen en over de kaneelbroodjes gieten. Of je houdt ‘m wat dikker en je lepelt er een schepje bovenop. Maak gerust wat meer als je er een wat royalere schep bij wilt.
- De yaconsiroop zorgt voor een licht plakkerige binnenkant. Ondanks de gesmolten boter die je aan de binnenkant smeert, ben ik bang dat met enkel groene stevia en kaneel de vulling te droog wordt. Als je geen yaconsiroop hebt en je wilt deze broodjes toch proberen, zou je de kaneel en de stevia kunnen mengen met roomkaas en/of mascarpone (zoals de topping), zodat je toch een smeuiige binnenkant krijgt. Of gebruik ruwe honing van de imker.
- Je eet de broodjes het liefst direct uit de oven. Ik heb er één geprobeerd (mjammie) en heb de rest ingevroren. Die ga ik met Pasen terug opwarmen. Resultaat daarvan is op moment van schrijven nog niet bekend.
- RMR2.0: Amandelmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Yaconsiroop heb ik zelf ook op de lichtrode lijst geplaatst; net als ruwe hoing van de imker. Roomkaas en slagroom staan (als volle zachte zuivel) op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.