Ik maak mijn eigen broodvervangers. Meestal zijn dat oopsies en/of crackers. De oopsies zijn zo luchtig als een eierkoek en de crackers zo krokant als knäckebröd. Zowel de oopsies als de crackers zijn glutenvrij, super gezond en vooral ook heel lekker.
Oopsies
Neem de oopsies… wie kent ze niet? Binnen het koolhydraatarme wereldje zijn ze een bekend fenomeen.
Ze worden gebruikt als broodvervanger en zijn glutenvrij. Sterker nog: ze zijn helemaal graanvrij. Deze ‘broodjes’ worden gemaakt met veel eieren en volle zachte zuivel. Plus een beetje bakpoeder.
Gebakken lucht
Normaal gesproken blijft het bij die ingrediënten. De eieren worden gesplitst en de stijfgeklopte eiwitten worden door de eidooiers met roomkaas geschept.
Het resultaat is erg luchtig. Zo’n beetje als gebakken lucht. Het is niet voor niets dat ze ook ‘cloud bread’ (wolkenbroodjes) genoemd worden. Best lekker, maar het voelt ook wel een beetje alsof je ‘niets’ eet.
Met pitten meer pit
Zelf ging ik snel over op een eigen variant. Met veel zaden en pitten. En kruiden en smaakmakers. Op die manier krijgen ze veel meer body, smaak en een lekkere beet. Eigenlijk meer pit, dus. Ook vullen ze een stuk beter.
Omdat je met zaden en pitten, maar ook met smaakmakers volop kunt variëren, vind je op Keto en zo verschillende recepten:
- Multi-zaden oopsies in verschillende smaken
- Oopsie broodjes met pit
- Wolkenbroodjes
- Zuivelvrije oopsie broodjes met pit(ten)
- Zaden- en pitten oopsies met groenten
De oopsies zelf kun je dan weer gebruiken in bijvoorbeeld deze recepten:
- De 30 dagen koolhydraatarme tosti challenge
- Gezond ‘broodje’ gezond
- High tea sandwich met avocadomayo, gerookte kip en geroosterde paprika
Ook crackers met pit…
Zaden- en pittencrackers zijn weer heel anders dan de oopsies. In plaats van heel erg luchtig, zijn deze juist heel knapperig en krokant. Maar ook deze zijn ontzettend smaakvol. Niet alleen door de zaden en pitten zelf, maar ook door de smaakmakers. En ook door de groenten die ik er tegenwoordig bijna altijd in verwerk.
Ik eet ze gewoon zo, uit het handje, of met een lik roomboter. Of met roomkaas, een plak geitenkaas of welke andere kaassoort dan ook. Ook met hummus, pesto of een ander hartig smeersel zijn ze heerlijk.
Ook bij crackers begon ik ooit met een standaard recept. Zaden- en pitten met wat water. Later ging ik variëren en vooral ook experimenteren. Ik voegde (steeds meer) kruiden toe en soms noten of geraspte kaas. Een eitje en wat kokosvet in plaats van water. Zo werden ze steeds voedzamer en ook lekkerder.
en groenten
Op een gegeven ogenblik ging ik zaden- en pittencrackers met groenten maken. Een combinatie van alles hierboven plus groenten. Voor mij zijn het de ultieme crackers. Ze worden krokant en stevig en hebben ontzetten veel smaak. Door de groenten zijn ze ook ook nog eens extra gezond.
Voor ieder wat wils
Regelmatig vragen mensen die beginnen met een koolhydraatarme leefstijl wat ze kunnen eten in plaats van boterhammen. Zaden- en pittencrackers is één van de mogelijke opties. Het aantal recepten op m’n blog is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 15 en niet iedereen weet die makkelijk te vinden. Het leek me daarom handig om er eens een overzicht van de maken. Vandaar deze blog met hieronder het lijstje:
Courgette zaden- en pittencrackers
Curry-zadencrackers met zeewier
Heerlijk kruidige notencrackers
Italiaanse zaden- en pittencrackers
Italiaanse zaden- en pittencrackers met groenten
Italiaanse zaden-pittencrackers met gedroogde tomaatjes en zeewier
Kruidige crackers (glutenvrij, zuivelvrij)
Kruidige zadencrackers met courgette en tomaat
Zaden- en pittencrackers met rode biet
Zaden- en pittencrackers met rode biet en pastinaak
Hallo Cora
Ik heb een vraag heb je ook recepten die ik kan gebruiken in de broodbakmachine?
Ik heb nl geen oven
Ik hoor graag van je en ben verslaafd aan jou blogs
Mvg Carla
Hallo Carla, allereerst bedankt voor je reactie! Grappig om te lezen dat je verslaafd bent aan mijn blogs. Voor wat betreft je vraag over de broodmachine. Misschien zou je één van de broodrecepten kunnen proberen te bakken in je broodmachine. Ik zou dan nooit een volledig broodbakprogramma kiezen, want het deeg hoeft niet te rijzen en bovendien zit er vaak zuivel in de recepten. Bij sommige recepten zou je eventueel alle ingredienten in de machine kunnen doen en dan een los mixprogramma en daarna een los bakprogramma kunnen kiezen. Bij andere recepten kan dit niet omdat je de ingrediënten niet puur door elkaar mixt, maar bijvoorbeeld de eiwitten moet opkloppen. Dan kun je het eerst maken en dan overdoen in de kom van de broodbakmachine en het op een bakprogramma afbakken. Het is wel uitproberen, want meestal kun je bij een broodbakmachine niet de temperatuur instellen. Ik zal hieronder in de losse berichtjes linkjes zetten naar “brood”-recepten waarvan ik denk dat ze mogelijkerwijs in de broodbakmachine gebakken kunnen worden. Gewoon eens proberen, zou ik zeggen. Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen dan nog eens zou willen delen.
https://ketoenzo.nl/recepten/ontbijt-en-lunch/maak-je-eigen-koolhydraatarme-broodmix/
https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/koolhydraatarm-en-glutenvrij-pittenbrood/
https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/noors-platbrood/
https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/vegetarische-kh-arme-quiche/
https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/koolhydraatarm-en-glutenvrij-italiaans-zaden-en-kaasbrood/
In het recept worden deze gebakken als kleine cakejes, maar dit zou je ook als een brood kunnen bakken (dan moet het wel langer bakken): https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/bananen-appelbroodjes/
Dankjewel voor je antwoord ik ga het zeker uitproberen en laat het je nog weten wat ik er van gebakken heb!
Mvg Carla
Mooie woordspeling, Carla! Succes met bakken. Ik ben benieuwd naar je resultaten! Groetjes, Cora
https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/koolhydraatarm-noten-zaden-en-pittenbrood