Ik maak mijn eigen broodvervangers. Meestal zijn dat oopsies en/of crackers. De oopsies zijn zo luchtig als een eierkoek en de crackers zo krokant als knäckebröd. Zowel de oopsies als de crackers zijn glutenvrij, super gezond en vooral ook heel lekker.

Oopsies

Neem de oopsies… wie kent ze niet? Binnen het koolhydraatarme wereldje zijn ze een bekend fenomeen.

Ze worden gebruikt als broodvervanger en zijn glutenvrij. Sterker nog: ze zijn helemaal graanvrij. Deze ‘broodjes’ worden gemaakt met veel eieren en volle zachte zuivel. Plus een beetje bakpoeder.

Gebakken lucht

Normaal gesproken blijft het bij die ingrediënten. De eieren worden gesplitst en de stijfgeklopte eiwitten worden door de eidooiers met roomkaas geschept.

Het resultaat is erg luchtig. Zo’n beetje als gebakken lucht. Het is niet voor niets dat ze ook ‘cloud bread’ (wolkenbroodjes) genoemd worden. Best lekker, maar het voelt ook wel een beetje alsof je ‘niets’ eet.

Met pitten meer pit

Zelf ging ik snel over op een eigen variant. Met veel zaden en pitten. En kruiden en smaakmakers. Op die manier krijgen ze veel meer body, smaak en een lekkere beet. Eigenlijk meer pit, dus. Ook vullen ze een stuk beter.

Omdat je met zaden en pitten, maar ook met smaakmakers volop kunt variëren, vind je op Keto en zo verschillende recepten:

De oopsies zelf kun je dan weer gebruiken in bijvoorbeeld deze recepten:

Ook crackers met pit…

Zaden- en pittencrackers zijn weer heel anders dan de oopsies. In plaats van heel erg luchtig, zijn deze juist heel knapperig en krokant. Maar ook deze zijn ontzettend smaakvol. Niet alleen door de zaden en pitten zelf, maar ook door de smaakmakers. En ook door de groenten die ik er tegenwoordig bijna altijd in verwerk.

Ik eet ze gewoon zo, uit het handje, of met een lik roomboter. Of met roomkaas, een plak geitenkaas of welke andere kaassoort dan ook. Ook met hummus, pesto of een ander hartig smeersel zijn ze heerlijk.

Ook bij crackers begon ik ooit met een standaard recept. Zaden- en pitten met wat water. Later ging ik variëren en vooral ook experimenteren. Ik voegde (steeds meer) kruiden toe en soms noten of geraspte kaas. Een eitje en wat kokosvet in plaats van water. Zo werden ze steeds voedzamer en ook lekkerder.

en groenten

Op een gegeven ogenblik ging ik zaden- en pittencrackers met groenten maken. Een combinatie van alles hierboven plus groenten. Voor mij zijn het de ultieme crackers. Ze worden krokant en stevig en hebben ontzetten veel smaak. Door de groenten zijn ze ook ook nog eens extra gezond.

Voor ieder wat wils

Regelmatig vragen mensen die beginnen met een koolhydraatarme leefstijl wat ze kunnen eten in plaats van boterhammen. Zaden- en pittencrackers is één van de mogelijke opties. Het aantal recepten op m’n blog is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 15 en niet iedereen weet die makkelijk te vinden. Het leek me daarom handig om er eens een overzicht van de maken. Vandaar deze blog met hieronder het lijstje:

Courgette zaden- en pittencrackers

Curry-zadencrackers met zeewier

Groenten-zaden-pittencrackers

Heerlijk kruidige notencrackers

Italiaanse zaden- en pittencrackers

Italiaanse zaden- en pittencrackers met groenten

Italiaanse zaden-pittencrackers met gedroogde tomaatjes en zeewier

Kruidige crackers (glutenvrij, zuivelvrij)

Kruidige zadencrackers met courgette en tomaat

Lijnzaadcrackers met pit!

Noten- en zadencrackers

Pumpkin pie zadencrackers

Zaden- en pittencrackers met rode biet

Zaden- en pittencrackers met rode biet en pastinaak

Zaden- en pittencrackers met rode biet en yacon

Zaden- en pittencrackers met yacon

Print Friendly, PDF & Email

11 REACTIES

  1. Hallo Cora
    Ik heb een vraag heb je ook recepten die ik kan gebruiken in de broodbakmachine?
    Ik heb nl geen oven
    Ik hoor graag van je en ben verslaafd aan jou blogs
    Mvg Carla

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.