November vorig jaar at ik voor het eerst sinds ik onbewerkt (en daarmee koolhydraatarm) ben gaan eten, weer eens risotto. In mijn blog ‘Groentenrisotto met kip en walnoten‘ kun je daarvan het recept vinden. Daarin lees je ook waarom ook risotto volgens mij best wel eens op het menu kan staan. Ook bij onze gezonde en ook koolhydraatarme leefstijl.

Die risotto was erg goed in de aarde gevallen. Niet alleen bij mijzelf. Eén van onze zonen helemaal gek is van risotto en had al eens gevraagd of ik het nog eens wilde maken. Omdat hij ook gek is op kip en op groenten, maakte ik deze keer een kip-kerrie variant met lekker veel groenten. Wederom werd deze met gejuich ontvangen.

De combinatie van kip met kerrie is natuurlijk altijd al lekker, maar combineert ook erg goed met het romige karakter van de risotto. Ook deze houden we erin dus!

Kip-kerrie risotto met groenten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de groentenvulling:
  • 2 tenen knoflook

  • stukje gember

  • 1 ui

  • 625 g groenten (ik gebruikte wortel, wortelpeterselie, pastinaak, yacon, paprika, chayote, kastanjechampignons en doperwten)

  • kokosvet

  • Voor de risotto-rijst:
  • 125 g risotto-rijst

  • klontje roomboter, kokosvet en/of scheutje olijfolie

  • Keltisch zeezout, naar smaak (afhankelijk ook van je bouillon)

  • 2 tl kerrie (ik gebruikte hier een kerriemengsel van koriander, peper, komijn, kaneel, kardemom, kruidnagel, foelie, chilies, kurkuma, gember)

  • 60 ml witte wijn

  • circa 325 ml bottenbouillon

  • 15 g roomboter

  • 60 g mascarpone (of vervang door creme fraiche)

  • 25 g oude kaas

  • Optioneel: groene kruiden of groenten-kruiden-bouillonpasta

  • Voor de kerrie-kip:
  • 300-400 g kipdijfilet

  • Himalayazout, naar smaak

  • 1-2 tl kerriekruiden (ik gebruikte een mengsel van gemalen paprika, kurkuma, ui, koriander, witte peper, knoflook, komijn en fenegriek)

  • verse peper

  • kokosvet

Stappen

  • Groentenvulling:
  • Maak knoflook, ui en gember schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snipper de ui.
  • Maak de rest van de groenten en schoon. Snijd de groenten in stukjes.
  • Smelt kokosvet in een pan. Smoor hierin de uien met de knoflook en gember.
  • Roerbak de groenten dan samen met de resterende helft van het uienmengsel. De erwtjes heb ik niet mee geroerbakt, maar op het laatst in de risotto gaar laten worden (zie stap 6).
  • Risotto-rijst:
  • Smelt de roomboter, kokosvet en/of de olijfolie bij de helft van het uimengsel dat bedoeld is voor de risotto. Voeg daar de rijstkorrels en de kerrie aan toe en bak ze even tot ze glazig zijn.
  • Voeg dan de wijn toe. Roer af en toe door.

    Voeg zodra het meeste vocht verdwenen is, steeds weer een deel van de bouillon toe. Het kan zijn dat je uiteindelijk iets meer of iets minder vocht nodig hebt. Stop met extra vocht toevoegen wanneer de rijst gaar is. Dan zou het vocht ongeveer opgenomen moeten zijn. Dit duurt in totaal zo’n 20-30 minuten.

    Voeg de laatste 10 minuten de erwtjes toe, zodat deze in het vocht mee gaar koken.
  • Roer de groenten (uit stap 4) door de gare risotto. Voeg tenslotte 15 g roomboter, de mascarpone en de oude kaas toe.
  • Kerrie-kip:
  • Snijd ondertussen de kipdijfilet in stukjes of reepjes. Strooi er het zout en de kruiden over en wrijf het er goed door.
  • Verhit het kokosvet en bak hierin de kipreepjes mooi goudbruin en gaar. Proef en breng eventueel verder op smaak.
  • Serveren
  • Serveer de risotto met de kip. Smakelijk!

Notities

  • Voor circa 3-4 personen. Ik maakte het recept voor meerdere dagen; vandaar dat je op de foto grotere hoeveelheden ziet.
  • Op de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie2.0 staat risotto op de lichtrode lijst, witte wijn op de grijze lijst (= zelf verstandige keuzes maken) en mascarpone en doperwten op de oranje lijst A.
  • In de tekst van de blog ‘Groentenrisotto met kip en walnoten lees je (boven het recept) waarom dit recept alleen geschikt is voor inleerfase 1 en onderhoudsfase 4 van de Real Meal Revolutie 2.0. Meer over deze vet gezonde leefstijlmethode lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.