Vandaag een Indiaas recept. Met kip en groenten die gestoofd worden in een lekker kruidige yoghurtsaus. De kip wordt eerst gemarineerd in diezelfde saus.
Alleen met groenten kan ook
De dag nadat ik deze Kip Korma had gemaakt vertelde ik dat op mijn werk. Samen met een korte beschrijving en een opsomming van de ingrediënten die ik gebruikt had. Mijn Indiase collega’s knikten goedkeurend. Ik geloof dat ik het wel ongeveer goed gedaan had. Omdat in India veel mensen vegetarisch eten, zijn er ook veel vegetarische varianten van dit stoofgerecht. Dan sla je het marineren over en laat je gewoon de groenten in de marinade gaar worden.
Ofschoon in mijn versie wel kip zit, kun je het eigenlijk beter ‘Groenten Korma met kip’ noemen. Ik had me een beetje verkeken op de hoeveelheid groenten die ik schoongemaakt had. Samen bleek dat toch wel een hele berg te zijn. Maar ik vind het niet erg om meer groenten te eten dan vlees. Zo lang er voldoende eiwitten in je maaltijd zitten, is dat ook geen probleem.
Verwarmend
Een belangrijk onderdeel van Kip Korma is het kruidenmengsel ‘garam masala’. Garam betekent ‘heet’ in de betekenis van verwarmend in plaats van pittig. Volgens mijn collega’s is Kip Korma inderdaad één van de milde gerechten. ‘Garam masala’ is er in veel varianten, maar vaak bestaat het uit een mengsel van gemalen kruidnagel, steranijs, komijn, peper, korianderzaad, kaneel, fenegriek en mosterdzaad.
De yoghurtmarinade is verder op smaak gemaakt met allerlei smaakmakers. De marinade alleen al ruikt heerlijk. De uien en wat harde groenten heb ik eerst even gesmoord, maar voor de rest zijn de groenten en het vlees in de marinade gaargestoofd. Je hebt er dan eigenlijk weinig omkijken naar. Gemalen cashewnoten geven extra smaak, maar worden ook gebruikt om de saus dikker te maken.
Voor ons was deze schotel een nieuwe smaakervaring. Mild en romig en vol Oosterse smaken. Iedereen vond ‘m super lekker. Een welkome uitbreiding dus van m’n stoof-repertoire.
Kip Korma met groenten
Ingrediënten
- Voor de kip:
400 g kipdijfilet
1/4 tl elk van gemalen kurkuma en garam masala (zie Notities)
1 tl Keltisch zeezout
- Voor de kruidenpasta van de yoghurtmarinade:
1 sjalot of kleine ui
stukje verse gember (circa 20 gram)
2-3 tenen verse knoflook (circa 8 gram)
1 rode peper, of naar smaak
1 tl garam masala
50 g rauwe cashewnoten
verse peper en Himalayazout, naar smaak
- Verder voor de yoghurtmarinade:
150 ml Griekse yoghurt
1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
- Overig:
1 grote of 2 kleine uien
25 g roomboter
1/2 tl elk van karwijzaad, komijnzaad en 1/4 tl korianderpoeder
1,2-1,5 kg groenten die geschikt zijn om te stoven (zie Notities)
1 klein blikje kokosmelk (200 ml)
125 ml rooibosthee (of vervang door water)
- Optioneel, voor erbij:
cashewnoten
lente-ui
Stappen
- Voor de kip:
- Snijd de kipdijfilets in niet te kleine stukken. Masseer de kuruma, garam masala en het Keltisch zeezout door de stukken kip.
- Voor de yoghurtmarinade:
- Maak de sjalot of ui, de gember, knoflook en het pepertje schoon. Verwijder de zaadjes van het pepertje als je niet van pittig houdt. Snijd de groenten in grove stukken.
- Doe nu alle ingredienten van de kruidenpasta in een keukenmachine en maal tot een pasta.
- Meng in een kom de kruidenpasta met de yoghurt en de tomatenpuree.
- Voeg de kip toe en meng goed door. Laat nu de kip marineren. Ga ondertussen verder met de voorbereiding.
- Overig:
- Maak de ui schoon en smoor deze glazig in de roomboter, samen met het karwijzaad, komijnzaad en het korianderpoeder.
- Maak ondertussen de rest van de groenten schoon en snijd deze zo dat alles tegelijk gaar zal worden. Harde groenten snijd je dus wat kleiner dan de zachtere groenten die sneller gaar zijn. Smoor eventueel de hardste groenten nog kort mee met de uien.
- Voeg dan het vlees, de marinade, de rest van de groenten, de kokosmelk en de rooibosthee toe. Breng alles aan de sudder en laat in circa 20-30 minuten gaar worden.
- Smakelijk!
Notities
- Garam masala is een kruidenmengsel. Vaak bestaat het uit een mengsel van gemalen kruidnagel, steranijs, komijn, peper, korianderzaad, kaneel, fenegriek en mosterdzaad.
- Je kunt kiezen uit allerlei groenten. Zelf gebruikte ik bloemkool, wortel, chayote, yacon, oca en bleekselderij. Maar denk ook aan paprika, sperziebonen, erwten, kikkererwten, etc.
- Zoals gezegd had ik veel groenten ten opzichte van de kip. Je kunt er uiteraard voor kiezen om minder groenten te gebruiken. Door de grote berg groenten is de hoeveelheid in het recept hierboven geschikt voor circa 6 personen. Ik gebruikte zelf 1,5 kg en maakte bovendien de dubbele hoeveelheid. Ik had op het eind drie pannen nodig om alles door elkaar te mengen en gaar te laten worden.
- Tip: Dit gerecht kun je goed voorbereiden en later gaar laten stoven. Hoe langer het vlees marineert, hoe lekkerder. Je kunt dit eventueel al de avond ervoor doen en de kip koel wegzetten. Ideaal na een dagje werk of wanneer je gasten hebt.
- Tip: Voor een vegetarische versie laat je de kip weg. Maak de marinade zoals beschreven maar laat het marineren zelf weg. Volg voor de rest het recept.
- RMR2.0: Rauwe noten (zoals de cashenoten), zachte volle zuivel (zoals de yoghurt) en kokosmelk staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.