Voor de verjaardag van m’n dochter maakte ik een bladerdeeghapje met mihoen en kip. Toen ik daarvoor een pak mihoen wilde kopen, keek ik eerst op de verpakking. Naar de ingrediëntenlijst, wel te verstaan. Een aangeleerde gewoonte sinds ik anders ben gaan eten.
Mihoen
Er stond slechts één ingrediënt op: rijstebloem. Ik gebruik dat eigenlijk nooit, maar het is glutenvrij. Bovendien staat het bij de Real Meal Revolutie2.0 op de lichtrode lijst. Net als andere glutenvrije meel, zoals bijvoorbeeld amandel- en kokosmeel. Dat past dus wel bij fase 4. Dat is de fase waarin je komt nadat je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt. Die fase heet niet voor niets de onderhoudsfase. In die fase kun je weer wat meer koolhydraatarme producten introduceren, mits dat je eigen behaalde doelen niet schaadt. Zo ook de producten van de lichtrode lijst. Uiteraard met mate en af en toe.
Voor ieder wat wils
Ik besloot om de kipvulling een beetje aan te passen en daarmee een hapje te maken zonder bladerdeeg. Voor degenen die net als ik, o.a. vanwege de gluten, geen bladerdeeg willen eten.
Met wat ei erdoor bakte ik het in kleine ovenschaaltjes. Het werd een heerlijk hapje. De mihoen is van zichzelf zacht, maar werd aan de randen van het bakje wat knapperig en krokant. Daardoor proefde je niet alleen verschillende smaken, maar ook verschillende texturen.
Bij de borrel of als maaltijd
Van de bakjes die over waren hebben we één van de dagen erna nog heerlijk gesmuld. We hadden ze toen uit de schaaltjes gehaald en in een koekenpan opgewarmd. Ze hadden toen een heerlijk korstje! Met een kop soep vooraf heb je dan een makkelijke maaltijd.
Uiteraard kun je bovenstaande vulling ook in een grotere vorm bakken. Laat ‘m dan wel wat langer in de oven staan.
Kiphapje met mihoen
Ingrediënten
1/4 pak mihoen (à 250 g)
- Voor de kip:
250 g kipdijfilet
1 tl satékruiden
verse peper en Keltisch zeezout, naar smaak
kokosvet, om te bakken
- Groentenvulling:
1 t knoflook
klein stukje gember
1/4 rood pepertje, zonder zaadjes (of naar smaak)
1 kleine rode ui
1/2 rode paprika
stukje prei
- Eiervulling:
4 eieren
3 tl glutenvrije sojasaus (bijv. tamari – deze is glutenvrij en gefermenteerd)
kruiden naar smaak (ik gebruikte gemberpoeder, satékruiden, en gemalen mosterdzaad, komijn en koriander en gedroogde groene tuinkruiden)
verse peper en Himalayazout,
- Optioneel:
zonnebloempitten
Stappen
- Voorbereiden
- Doe de mihoen in een pan. Overgiet deze met kokend water en laat het daarna 4 minuten staan. Giet de mihoen dan af en laat deze afkoelen. Knip de mihoen met een schaar in stukjes.
- Maak ondertussen de groenten (zie het kopje Groentenvulling) schoon. Hak de knoflook, gember en het pepertje heel fijn. Snipper de ui, snijd de paprika en de ui in stukjes.
- Snijd de kipdijfilet in kleine stukjes en meng er de satékruiden, de peper en het zout goed doorheen.
- Vulling maken
- Verhit wat kokosvet in een braadpan en bak hierin de stukjes kip op hoog vuur snel goudbruin. Haal ze even uit de pan.
- Bak de ui in het achtergebleven bakvet, samen met de fijngehakte knoflook, ui en pepertje. Voeg indien nodig nog wat extra kokosvet toe. Voeg dan de paprika en tenslotte de prei toe en bak kort mee.
- Doe de kip terug in de pan en voeg ook de mihoen toe. Roer goed door en bak een minuutje mee.
- Breng indien nodig verder op smaak met peper en zeezout.
- Afmaken
- Verdeel de vulling over kleine ovenschaaltjes.
- Kluts alle ingrediënten van de eiervulling goed door elkaar en verdeel ook over de ovenschaaltjes.
- Verdeel er eventueel de zonnebloempitten over.
- Bak de hapjes circa 15-20 minuten op 175 graden Celcius tot ze goudbruin en gaar zijn. Smakelijk!
Notities
- Ik maakte 8 ovenschaaltjes maar had nog mihoen over. En ik had ook de niet-keto bladerdeeghapjes gemaakt. Qua hoeveelheid heb ik proberen in te schatten hoeveel je nodig hebt voor 8 schaaltjes en dan een beetje ruim. Die hoeveelheden zie je in het recept hierboven. Treur (zeker) niet als je vulling overhoudt, want je kunt dit prima als maaltijd eten. Heerlijk!
- RMR2.0: Rijstmeel (waar mihoen van gemaakt is) staat bij de Real Meal Revolutie2.0 op de lichtrode lijst. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.