Met de woorden ‘Eet witlof, eet witlof, eet witlof‘ van immunoloog Eric Claassen nog in m’n hoofd en twee overgebleven witlofstronkjes in huis vond ik het een goed idee om eens gefermenteerde witlof te maken.
Eet jezelf vrolijk
Witlof is een hele goede prebiotica. De onverteerbare vezels in de witlof voeden onze goede darmbacteriën. Die gaan zich vermeerderen. Dat gaat ook nog eens ten koste van de slechte darmbacteriën want dan is er letterlijk minder plaats voor. Dit zorgt dus voor een betere balans in je darmflora.
Dat is dan weer gunstig voor je weerstand, want zo’n 80% daarvan wordt bepaald door de samenstelling van de darmbacteriën. Een gezonde darmflora heeft ook een positieve invloed op je humeur. De darmen en de hersenen wisselen namelijk continu signalen aan elkaar uit. Als de darmen niet gezond zijn, voel je je daardoor ook geestelijk minder goed. Recente onderzoeken laten zelfs verband zien tussen verstoorde darmflora en ziektes als autisme of depressie.
Pre- en probiotica ineen
Door witlof te fermenteren gaan de bacteriën die van nature in de witlof zitten, zich vermeerderen. De witlof wordt dan een natuurlijke vorm van probiotica. Dit zijn producten die grote hoeveelheden gunstige bacteriën bevatten. In dit geval voornamelijk melkzuurbacteriën. Deze bacteriën overleven de zure omgeving van de maag en komen daarom levend in de darm. Probiotica kunnen je helpen om de diversiteit van goede bacteriën te vergroten. Meer verschillende soorten goede bacteriën wordt ook weer geassocieerd met een betere gezondheid.
Zoals gezegd vormen de onverteerbare vezels uit de witlof weer voeding voor deze gezonde darmbacteriën. Waardoor die verschillende soorten kunnen voortbestaan en zichzelf vermeerderen.
Gefermenteerde witlof is daarmee een ideale combinatie van pre- en probiotica.
Dagelijkse portie geluk
Bovendien kun je eenmaal gefermenteerde groenten heel lang bewaren, dus dan wordt het super makkelijk om regelmatig witlof te eten. Iets waar Eric voor pleit, want dan ‘zorg je goed voor de beestjes in je darmen’. Waardoor je je misschien wel dagelijks gelukkiger kunt voelen.
Een dagelijkse portie gelukselixer dus. Wat kun je je nog meer wensen?
Regenboog op je bord
Nou, een beetje afwisseling is ook altijd welkom. Alleen maar witlof is saai en bovendien bevatten verschillende soorten en vooral verschillende kleuren groenten weer andere voedingsstoffen Vandaar dat er vaak gepleit wordt om zoveel mogelijk kleuren van de regenboog te eten. Bovendien is witlof echt niet de enige soort groenten waar onverteerbare vezels inzitten [3]. Vandaar dat ik ervoor koos om niet alleen witlof te fermenteren, maar ook een ‘regenboog’ aan andere groenten.
En zeg nu zelf; wat is er nou leuker dan zo’n kleurrijke (gefermenteerde) salade op je bordje?
Kleurrijke gefermenteerde witlofsalade
Ingrediënten
- In totaal 1200 g groenten (schoongemaakt gewicht):
2 stronkjes witlof
1 rode ui
3 worteltjes
1 paprika (of een halve rode en een halve gele)
stuk komkommer
30 g Keltisch zeezout
optioneel: 1 kleine chayote
- Smaakmakers:
2 teentjes knoflook
stukje verse gember
1/2 – 1 tl elk van komijnzaad, dillezaad en mosterdzaad
Stappen
- Maak de groenten, knoflook en gember schoon. Snijd de groenten in stukjes. Hak de knoflook, gember en het stukje pepertje fijn. Meng de groenten met het zout en de smaakmakers.
- Masseer het groentenmengsel met je handen. Dit zorgt ervoor dat de celwanden kneuzen, waardoor de fermentatie wat makkelijker verloopt. Laat minimaal een half uurtje staan. Hierdoor zal het vocht uit de groenten trekken.
- Schep dan de groenten met aanhangend vocht en de smaakmakers in een gesteriliseerde glazen (weck)pot. Verzwaar de groenten met een gesteriliseerde steen of een kleiner glazen potje wat in je grote pot past.
- Vul de pot indien nodig af met 3% pekelwater. Dit kun je maken door 3 gram Keltisch zeezout per 100 ml water op te lossen in kokend water. Laat het goed afkoelen voordat je het bij de pot giet.
- Volg verder het basisrecept voor gefermenteerde groenten.
Notities
- Heb je meer of minder groenten (in gewicht)? Pas dan de hoeveelheid zout aan. Gebruik circa 25 gram per kilo groenten.
- RMR2.0: Gefermenteerde groenten staan bij de Real Meal Revolutie op de groene lijst onder het kopje ‘Voeding voor onze darmflora’. Daarbij geldt het volgende advies: “We raden aan om vanaf fase 2 ‘herstel’ iedere dag tenminste 1 portie hieruit te kiezen.”. Maak dus vooral een gewoonte van het gebruik van gefermenteerde producten. Zelf gebruik ik dagelijks zelfgemaakte melkkefir. En op de dagen dat ik thuis lunch, begin ik altijd met een bakje gefermenteerde groenten.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Bronnen
[1] Afwijkende darmflora bij autisme Artikel op de website van EOS Wetenschap over afwijkende darmflora bij mensen met autisme.
[2] Verband tussen darmflora en depressie gevonden Artikel op de website van MaxVandaag over een Belgisch onderzoek dat uitwijst dat mensen die zich minder gelukkig of depressief voelen bepaalde darmbacteriën missen. Aan het eind van het artikel worden ook Alzheimer en Parkinson genoemd als ziektes die beinvloed worden door verstoorde darmflora.
[3] Lesje etiketten – deel 3 Soorten koolhydraten in onze voeding Eén van de 5 blogs die ik schreef over hoe je voedingsetiketten kunt lezen om ervoor te zorgen dat je niet alleen koolhydraatarm, maar vooral ook onbewerkt en dus gezond eet. In deel 3 ga ik diep in op de soorten koolhydraten die er zijn. Hierin lees je dat er 3 soorten koolhydraten zijn die onder de noemer prebiotica vallen, omdat ze verteerd worden in de dikke darm en voeding vormen voor onze goede darmbacteriën. Ook vind je voorbeelden van voedingsmiddelen waar deze soorten vezels rijkelijk in vertegenwoordigd zijn.