In de week nadat ik zelf m’n ‘groene zeezout‘ had gemaakt van vochtig Keltisch zeezout en verse kruiden las David over ‘homemade garlic salt’. Zelfgemaakt knoflookzout dus. Het werd gemaakt van gedroogde knoflook en daarna vermengd met (keuken)zout.

Aan de slag

Mijn interesse was gewekt. Zelf knoflookzout maken leek me echt heerlijk! En dan misschien nog kruiden erbij..? Ik heb daarom meteen beide varianten gemaakt: ‘gewoon’ knoflookzeezout en knoflookzeezout met kruiden. Beide zijn echt overheerlijk!

Lekker luchtje

Ik heb het knoflookzout aan de lucht laten drogen. Net als ik met kruiden en het groene zeezout deed. Eerst mengde ik de verse knoflook met het vochtige zeezout. Door de helft gingen verse kruiden. Zo konden de smaken optimaal intrekken en hield ik een heel smaakvol zout over.

Ik koos deze keer wel voor een ander plekje, namelijk de zolder van onze schuur. Dat bleek wel een goede keus, want al snel rook het helemaal naar knoflook. Eigenlijk heel lekker, maar om dat nu dagenlang in huis te hebben hangen…

Even spieken

Toen ik het knoflookzout maakte, was de zomer op z’n retour. Dagen waarop de zon maar af en toe scheen. Alles bij elkaar heeft het zout bijna 2 weken op zolder gestaan. Tot ik er van overtuigd was dat het goed droog was. Tussendoor ging ik regelmatig even kijken. Om het zout een beetje om te woelen met m’n vingers, zodat het gelijkmatig kon drogen.

En altijd om even te proeven. Een beetje om de voortgang in de gaten te houden. Maar vooral omdat het zout met de stukjes gedroogde knoflook bijna onweerstaanbaar lekker is. Zie daar maar eens van af te blijven als echte zout- én knoflookfan!

Echt nat

Door het vocht uit het zout en het vocht uit de knoflook (en de kruiden) kwam er wel echt veel vocht vrij. Ik had m’n zout op keukenpapier gelegd. En het keukenpapier lag weer op kranten. Op die manier kon het vocht daarin trekken. Helaas bleef het zout er door het vele vocht wel enigszins aan plakken.

De volgende keer ga ik het daarom op een theedoek leggen. Bovenop de lagen krant en keukenpapier. Als het dan nog steeds plakt ga ik bakvellen proberen. Dan kan het in ieder geval niet vastplakken, maar zal het langer duren voordat het gedroogd is.

In de (droog)oven

In de oven drogen zal ook echt wel lukken, maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Een droogoven is natuurlijk ideaal. Knoflook schijn je het beste te kunnen drogen op 58 graden. Mijn oven kan ik ook op zo’n lage temperatuur zetten overigens.

Verder las ik dat je Keltisch zeezout in de oven kunt drogen, door de oven voor te verwarmen op 100 graden Celcius. Daarna de oven uitzetten en het zout op de bakplaat in de oven te schuiven en zo af te laten koelen. Als je dit ‘s nachts doet, zou je ‘s morgens gedroogd zout hebben.

Diezelfde truuk kun je ook proberen met kruidenzeezout of het knoflookzout; met of zonder kruiden. Hoe beter verspreid en dunner de laag, hoe beter het waarschijnlijk gaat. Ik vermoed dat de knoflook het langst nodig heeft om goed droog te worden. Maar zou het ‘s ochtends nog niet helemaal droog zijn, kun je deze truuk natuurlijk nog een keer herhalen.

Knoflookzout met kruiden

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 1 bolletje knoflook (10 teentjes knoflook; circa 60 gram)

 • 250 g Keltisch zeezout (grijs, vochtig en onbewerkt zeezout)

 • Optioneel; alleen als je knoflook zout met kruiden wilt maken:
 • 15 g verse kruiden (salie, tijm, dragon, basilicum, rozemarijn)

Stappen

 • Maak de bolletjes knoflook schoon.
 • Knijp de knoflook uit met een knoflookpers.
 • Meng de knoflook met het Keltisch zeezout.
 • Optioneel; alleen als je knoflook zout met kruiden wilt maken:
 • Maak de kruiden schoon en laat ze drogen.
 • Hak de kruiden fijn.
 • Meng de kruiden met het vochtige zeezout en knoflook.
 • Stappen voor zowel knoflookzout als knoflook-kruidenzout:
 • Bekleed een doosje met wat krantenpapier en daarop wit keukenpapier. Dit kan straks het vocht absorberen. Leg hierop een schone theedoek en strooi daar het knoflook-(kruiden)zout over.
 • Zet het doosje met het knoflook-(kruiden)zout op een droge, warme en geventileerde plaats. Kies een plaats waar het niet erg is dat het naar knoflook gaat ruiken.
 • Laat het doosje staan tot het knoflook-(kruiden)zout helemaal droog aanvoelt. Woel er af en toe eens met je vingers door, zodat het gelijkmatig kan drogen.
 • Doe het knoflook-(kruiden)zout wanneer het helemaal droog is in een mooi potje. Of in een kruidenmolen.

  Vochtig Keltisch zeezout kun je niet in een kruidenmolen doen. Het vocht zorgt ervoor dat de molen verstopt raakt en zou bovendien het maalmechanisme verpesten. Maar het kan wel nu het knoflook-kruidenzout helemaal droog is. Ik bewaar er oude kruidenmolentjes voor, die ik gekocht heb met kruiden(zout) en die hervulbaar zijn.

Notities

 • Dit recept past perfect bij een gezonde leefstijl. Zeezout bevat een hele mooie mix van mineralen, in plaats van alleen natrium zoals in het ‘gewone’ keukenzout. Gebruik daarom altijd een goede kwaliteit zeezout in je gerechten. Gebruik je keukenzout alleen nog om je terras te ontdooien.
 • Net zoals voor vet, zijn we ook onterecht bang gemaakt voor zout. De hoeveelheid zout die we dagelijks nodig hebben, ligt vele malen hoger dan de richtlijnen aangeven. Bovendien is te weinig zout veel gevaarlijker voor onze gezondheid dan te weinig zout. Én bovendien krijg je bij een leefstijl met onbewerkte voeding veel minder zout ‘automatisch’ binnen. Zorg dus zelf voor voldoende zout; ook als je aan het vasten bent. Wil je meer over weten over zout en o.a. het gevaar van te weinig zout voor onze gezondheid, lees dan het geweldige boek The Salt Fix van wetenschapper Dr. James DiNicolantonio die het tot in de puntjes uitzocht. Of lees mijn blog De (on)gezouten waarheid.
 • RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Bovendien heeft je lichaam een goede zoutsensor. Je smaak geeft aan wanneer je genoeg zout hebt gehad. Dan wil je opeens niet meer zo zout eten. Gebruik dit zout dus naar je eigen smaak.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.