Deze taart ontstond toen ik een anders-dan-anders hartige taart wilde maken. Maar wel één die de kinderen ook lekker zouden vinden. En liefst een beetje van dit seizoen. Want het is heel gezond en milieubewust om met de seizoenen mee te eten. En goedkoop, niet te vergeten.
Ondergewaardeerd toppertje
Al mijmerend kwam knolselderij in me op. Ik vind knolselderij een geweldige groente. Dat is zo gekomen toen onze kinderen klein waren. Tijdens de borstvoedingsperiode heb ik bij alledrie een allergeenvrij dieet gevolgd. Dat deed ik omdat ik zelf heel veel last heb gehad van allergieën. Sinds een paar jaar gaat het gelukkig goed. Onbewerkte voeding draagt daar zeker aan bij. In het verleden ben ik er echter vaak zó ziek en moe van geweest, dat ik dat bij m’n kinderen wilde helpen voorkomen. Door lang borstvoeding te geven en zelf het eerste jaar geen bekende allergenen te eten. Dat betekende o.a. geen koemelkproducten, noten/zaden/pitten, schaal- en schelpdieren, soja en eieren. In die periode gingen we daarom anders eten dan voorheen. Meer onbewerkt ook, om bovenstaande ingrediënten te mijden. We gingen anders koken en ontdekten nieuwe dingen.
Eén van deze ontdekkingen was de knolselderij. En dan met name gebakken knolselderij. In plakken, blokjes of ‘frietjes’ gesneden en opgebakken, is een knolselderij zó anders dan de blokjes knolselderij in de (erwten)soep. Aards van smaak en knapperig van buiten… zacht-zoetig van binnen.
Knolgroenten en koolhydraatarm eten
Dat zijn we dus blijven eten; ook toen ik weer ‘alles’ at. Tot ik een paar jaar geleden onbewerkt en koolhydraatarm ging eten. Toen heb ik knolselderij en andere knolgroenten het eerste jaar wel gemeden. Bang voor de koolhydraten. Misschien was dat ook goed. Tijdelijk wat strikter; zoals in fase 2 en vooral 3 van de Real Meal Revolutie.
Daarna ben ik weer vaker (knol)groenten gaan eten. Ik geniet ervan en ze zijn heel gezond. O.a. omdat ze veel vezels bevatten die je goede darmbacteriën voeden. Ze helpen zo om je darmvlies gezond te houden.
Knolgroenten passen dan ook prima in de onderhoudsfase van een koolhydraatarme leefstijl. Mits het je eigen doelen niet schaadt. Want iedereen is anders en je moet zelf experimenteren met wat op lange termijn wel of niet bij je past. Zelf hou ik o.a. in de gaten dat mijn energieniveau hoog blijft en dat ik niet prikkelgevoelig en wél mentaal scherp blijf. Dat waren voor mij de grote winstpunten van deze manier van eten, dus die wil ik zeker vasthouden. En dat lukt prima. Oók met knolgroenten.
Wil je meer weten over de gezondheidsaspecten van knolgroenten en hoe ze passen in een koolhydraatarme leefstijl, lees dan eens de blog ‘Knolgoed?‘.
Geweldige combinatie
In de taart combineerde ik knolselderij met gehakt. De knolselderij heb ik eerst gebakken. Het gehakt heb ik bewust niet geroerbakt deze keer. Ik heb het gemengd met de knolselderij en in de oven gebakken. Om het idee van een gehaktbrood te krijgen. En dat bleek een supercombinatie. Aan tafel werd me een paar keer gevraagd wat voor gehakt ik gebruikt had. Ze hadden geen idee dat er zoveel groenten in de taart zat. Ze dachten dat het ‘heel mals’ gehakt was. Deze taart is hier dus zeker een blijvertje.
Knolselderij-gehakttaart
Ingrediënten
- Voor 1 taart
150 g spekreepjes
1/2 knolselderij (circa 500 g, schoongemaakt gewicht)
1 grote teen knoflook
1 ui
1/2 grote prei of 1 dunnere
1 rode puntpaprika
beetje olijfolie
Keltisch zeezout (eventueel met knoflook en kruiden)
50-100 g geraspte kaas
- Voor het gehakt
250 g gehakt
circa 3/4 tl Keltisch zeezout
2 eieren
100 g roomkaas (en/of crème fraîche)
1 el (gehakt)kruiden zonder zout (ik gebruikte Zwolsche stoof; van Jonnie de Boer – een mengsel van tomaat, gerookte paprika, ui, kaneel, kruidnagel, zwarte peper, laurier, knoflook, mosterdzaad, piment, korianderzaad, nootmuskaat, 2% anijszaad, komijnzaad, wortelstukjes, cayennepeper en rozenbloemblad)
100 g geraspte kaas
Stappen
- Voorbereiden
- Bak de spekreepjes uit. Schep ze daarna uit de pan. Bewaar een deel van het bakvet en laat de rest in de pan zitten.
- Maak ondertussen de knoflook en de groenten schoon.
- Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Rasp de knolselderij grof of snijd deze in jullienne reepjes of kleine blokjes.
- Smoor de ui met de knoflook in het overgebleven spekvet. Voeg dan de knolselderij toe en bak deze mee. De knolselderij mag best een beetje goudbruin worden, maar blijf wel af en toe omscheppen om te voorkomen dat het verbrandt.
- Snijd ondertussen de prei in dikke ringen. Voeg de prei toe aan de knolselderij en bak deze nog even mee. Breng het groentenmengsel op smaak met zout en peper. Zet de pan van de warmtebron en laat het groentenmengsel wat afkoelen.
Op de foto zie je ook wat paprika. Ik had per ongeluk een stukje van de puntpaprika doormidden gesneden. Die kon ik niet meer als ringen gebruiken en heb ik in stukjes gesneden en mee opgebakken. Dat ziet er ook wel vrolijk uit, die stukjes rood er doorheen. - Snijd de puntpaprika in dunne ringen. Meng met wat olijfolie en (knoflook-kruiden)zeezout.
- Voor het gehakt:
- Meng nu alle ingrediënten van het gehakt behalve de geraspte kaas, samen met het wat afgekoelde groentenmengsel. Ik deed dat in de pan van het groentenmengsel en met een houten spatel in plaats van mijn handen, want het is wat plakkerig. Doe er daarna 100 g geraspte kaas doorheen.
- Taart afmaken en bakken:
- Vet een lage taartvorm in met wat olijfolie. Schep de vulling in de taartvorm.
- Leg er de paprikaringen met olie en kruiden op. Strooi de spekjes erover en verdeel tenslotte de overgebleven geraspte kaas.
- Bak de taart circa 30-45 minuten op 175-200 graden Celcius, of tot deze goudbruin en gaar is. Smakelijk!
Notities
- RMR2.0: Knolselderij en roomkaas/creme fraiche staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Meer info RMR2.0 fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor knolselderij is de maximale hoeveelheid een halve gesloten handvol per dag. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.