Deze taart ontstond toen ik een anders-dan-anders hartige taart wilde maken. Maar wel één die de kinderen ook lekker zouden vinden. En liefst een beetje van dit seizoen. Want het is heel gezond en milieubewust om met de seizoenen mee te eten. En goedkoop, niet te vergeten.

Ondergewaardeerd toppertje

Al mijmerend kwam knolselderij in me op. Ik vind knolselderij een geweldige groente. Dat is zo gekomen toen onze kinderen klein waren. Tijdens de borstvoedingsperiode heb ik bij alledrie een allergeenvrij dieet gevolgd. Dat deed ik omdat ik zelf heel veel last heb gehad van allergieën. Sinds een paar jaar gaat het gelukkig goed. Onbewerkte voeding draagt daar zeker aan bij. In het verleden ben ik er echter vaak zó ziek en moe van geweest, dat ik dat bij m’n kinderen wilde helpen voorkomen. Door lang borstvoeding te geven en zelf het eerste jaar geen bekende allergenen te eten. Dat betekende o.a. geen koemelkproducten, noten/zaden/pitten, schaal- en schelpdieren, soja en eieren. In die periode gingen we daarom anders eten dan voorheen. Meer onbewerkt ook, om bovenstaande ingrediënten te mijden. We gingen anders koken en ontdekten nieuwe dingen.

Eén van deze ontdekkingen was de knolselderij. En dan met name gebakken knolselderij. In plakken, blokjes of ‘frietjes’ gesneden en opgebakken, is een knolselderij zó anders dan de blokjes knolselderij in de (erwten)soep. Aards van smaak en knapperig van buiten… zacht-zoetig van binnen.

Knolgroenten en koolhydraatarm eten

Dat zijn we dus blijven eten; ook toen ik weer ‘alles’ at. Tot ik een paar jaar geleden onbewerkt en koolhydraatarm ging eten. Toen heb ik knolselderij en andere knolgroenten het eerste jaar wel gemeden. Bang voor de koolhydraten. Misschien was dat ook goed. Tijdelijk wat strikter; zoals in fase 2 en vooral 3 van de Real Meal Revolutie.

Daarna ben ik weer vaker (knol)groenten gaan eten. Ik geniet ervan en ze zijn heel gezond. O.a. omdat ze veel vezels bevatten die je goede darmbacteriën voeden. Ze helpen zo om je darmvlies gezond te houden.

Knolgroenten passen dan ook prima in de onderhoudsfase van een koolhydraatarme leefstijl. Mits het je eigen doelen niet schaadt. Want iedereen is anders en je moet zelf experimenteren met wat op lange termijn wel of niet bij je past. Zelf hou ik o.a. in de gaten dat mijn energieniveau hoog blijft en dat ik niet prikkelgevoelig en wél mentaal scherp blijf. Dat waren voor mij de grote winstpunten van deze manier van eten, dus die wil ik zeker vasthouden. En dat lukt prima. Oók met knolgroenten.

Wil je meer weten over de gezondheidsaspecten van knolgroenten en hoe ze passen in een koolhydraatarme leefstijl, lees dan eens de blog ‘Knolgoed?‘.

Geweldige combinatie

In de taart combineerde ik knolselderij met gehakt. De knolselderij heb ik eerst gebakken. Het gehakt heb ik bewust niet geroerbakt deze keer. Ik heb het gemengd met de knolselderij en in de oven gebakken. Om het idee van een gehaktbrood te krijgen. En dat bleek een supercombinatie. Aan tafel werd me een paar keer gevraagd wat voor gehakt ik gebruikt had. Ze hadden geen idee dat er zoveel groenten in de taart zat. Ze dachten dat het ‘heel mals’ gehakt was. Deze taart is hier dus zeker een blijvertje.

Knolselderij-gehakttaart

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor 1 taart
  • 150 g spekreepjes

  • 1/2 knolselderij (circa 500 g, schoongemaakt gewicht)

  • 1 grote teen knoflook

  • 1 ui

  • 1/2 grote prei of 1 dunnere

  • 1 rode puntpaprika

  • beetje olijfolie

  • Keltisch zeezout (eventueel met knoflook en kruiden)

  • 50-100 g geraspte kaas

  • Voor het gehakt
  • 250 g gehakt

  • circa 3/4 tl Keltisch zeezout

  • 2 eieren

  • 100 g roomkaas (en/of crème fraîche)

  • 1 el (gehakt)kruiden zonder zout (ik gebruikte Zwolsche stoof; van Jonnie de Boer – een mengsel van tomaat, gerookte paprika, ui, kaneel, kruidnagel, zwarte peper, laurier, knoflook, mosterdzaad, piment, korianderzaad, nootmuskaat, 2% anijszaad, komijnzaad, wortelstukjes, cayennepeper en rozenbloemblad)

  • 100 g geraspte kaas

Stappen

  • Voorbereiden
  • Bak de spekreepjes uit. Schep ze daarna uit de pan. Bewaar een deel van het bakvet en laat de rest in de pan zitten.
  • Maak ondertussen de knoflook en de groenten schoon.
  • Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Rasp de knolselderij grof of snijd deze in jullienne reepjes of kleine blokjes.
  • Smoor de ui met de knoflook in het overgebleven spekvet. Voeg dan de knolselderij toe en bak deze mee. De knolselderij mag best een beetje goudbruin worden, maar blijf wel af en toe omscheppen om te voorkomen dat het verbrandt.
  • Snijd ondertussen de prei in dikke ringen. Voeg de prei toe aan de knolselderij en bak deze nog even mee. Breng het groentenmengsel op smaak met zout en peper. Zet de pan van de warmtebron en laat het groentenmengsel wat afkoelen.

    Op de foto zie je ook wat paprika. Ik had per ongeluk een stukje van de puntpaprika doormidden gesneden. Die kon ik niet meer als ringen gebruiken en heb ik in stukjes gesneden en mee opgebakken. Dat ziet er ook wel vrolijk uit, die stukjes rood er doorheen.
  • Snijd de puntpaprika in dunne ringen. Meng met wat olijfolie en (knoflook-kruiden)zeezout.
  • Voor het gehakt:
  • Meng nu alle ingrediënten van het gehakt behalve de geraspte kaas, samen met het wat afgekoelde groentenmengsel. Ik deed dat in de pan van het groentenmengsel en met een houten spatel in plaats van mijn handen, want het is wat plakkerig. Doe er daarna 100 g geraspte kaas doorheen.
  • Taart afmaken en bakken:
  • Vet een lage taartvorm in met wat olijfolie. Schep de vulling in de taartvorm.
  • Leg er de paprikaringen met olie en kruiden op. Strooi de spekjes erover en verdeel tenslotte de overgebleven geraspte kaas.
  • Bak de taart circa 30-45 minuten op 175-200 graden Celcius, of tot deze goudbruin en gaar is. Smakelijk!

Notities

  • Knolselderij staat net als de meeste andere knolgroenten op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Zit je in fase 3 van deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijl, dan mag je maximaal een halve handvol ervan gebruiken per dag. En dan verder geen andere producten van de oranje lijst A, diezelfde dag. Dit recept is daarom niet echt geschikt voor fase 3. Meer hierover lees je onder het recept.
  • Roomkaas en crème fraîche staan overigens ook op de oranje lijst A. Net als andere zachte zuivel en ook plantaardige ‘zuivelvervangers’, zoals kokosmelk. Daarvan is de maximale hoeveelheid 60 ml op een dag. Dat zijn circa 4 eetlepels. En ook hier geldt: mits je geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt die dag.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.