Een deel van onderstaande tekst stond voorheen bij de blog ‘Spruitjes met spekjes, geitenkaas en walnoten‘. Om informatie en recepten beter te scheiden heb ik er een aparte blog van gemaakt.
Gebakken, gepureerd, als salade en zelfs gefermenteerd
Knolselderij is een heerlijke winterse groente die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Als je knolselderij alleen kent van de meegekookte blokjes in de (erwten)soep dan kun je je dit misschien niet goed voorstellen. Dan heeft knolselderij een beetje een weeïge smaak.
Wanneer je knolselderij bakt, krijgt deze een heel andere smaak. Aards en zoet. Een echte aanrader. Gebakken knolselderij is een heerlijke vervanger van een gebakken aardappel. Je kunt van knolselderij ook puree maken. Die is werkelijk zó zacht van smaak… En kort geblancheerd kun je jullienne reepjes knolselderij gebruiken voor een knolselderijsalade.
Recent heb ik zelfs knolselderij gefermenteerd. Met ui, wortel en appel. Met wat (pecan)noten erbij ook zó lekker als salade.
En in de soep
Ook als je knolselderij in de soep gebruikt, is het lekker om ‘m eerst in wat kokosolie op te bakken. Opnieuw voor die zoete en aardse smaak. Zoals bij deze kerrie-knolselderijsoep.
Onder de grond = meer koolhydraten
Knolselderij is een groente die net als bijvoorbeeld pastinaken, onder de grond groeit en daardoor meer zetmeel bevat dan groenten die boven de grond groeien. Ze zijn daardoor hoger in koolhydraten.
De precieze hoeveelheid koolhydraten is afhankelijk van onder andere seizoen, mate van blootstelling aan zon, manier van teelt etc. Schattingen van het aantal koolhydraten variëren van 5 to 9 gram per 100 gram.
Wel supergezond
Schrijf knolselderij echter niet te snel af, want deze is wel supergezond [1], [2], [3].
Knolselderij bevat veel belangrijke voedingsstoffen, namelijk:
- vezels die belangrijk zijn voor gezonde darmen [3]
- anti-oxidanten [1]. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze anti-oxidanten in knolserij (en bijv. wortels) bescherming kunnen bieden tegen darm kanker en acute lymfatische leukemie [1]
- vitamine K. Vitamine K verbetert de botmineralisatie. Het is heel belangrijk voor gezonde botten en schone vaatwanden. [2] Onderzoek suggereert ook dat het een positief effect heeft op Alzheimer’s patienten omdat het de neurale schade in de hersenen beperkt. [1]
- essentiële mineralen, zoals fosfor, ijzer, calcium, koper en mangaan. [1]
- waardevolle B-complex vitamines en vitamine C [1]
Toch teveel koolhydraten?
Bevat een knolselderij voor jou toch teveel koolhydraten? In ieder geval op dit moment? Weet dan dat je in veel recepten (soepen, stamppotten, roerbakschotels) de knolselderij kunt vervangen door bloemkool.
Maar mijn advies: laat je niet te snel afschrikken en varieer volop in de groenten die je eet.
Bronnen
[1] Celeriac nutrition facts Engelstalige pagina die de vele gezondheidsvoordelen van de knolserderij tot in detail beschrijft.
[2] Vitamine K: krachtvoer voor je bloed én botten Artikel dat het belang van vitamine K voor bloed en botten beschrijft.
[3] Zonder aardappels de winter door Artikel van ‘Roos goes green’. Hierin beschrijft Roos gezonde alternatieven voor aardappels, waaronder de knolselderij.