Koolhydraatarme bami. Voor mij betekent dat dat ik bamigroenten maak en die eet zonder de mie. De reepjes witte kool en de taugé geven er een lekkere beet aan. Je kunt ze zien als de koolhydraatarme vervanging van de mie.
Het geheim achter de kip
Ik vind zo’n gewokte groentenschotel heerlijk met gemarineerde en krokant gebakken kip. Als m’n oudste zoon tijd heeft, bakt hij de kip. Hij weet als geen ander de kip een heerlijk krokant korstje te geven. Omdat ik dan ook in de keuken sta, heb ik het kunstje wel zo goed mogelijk afgekeken. Meestal komt er tijdens het bakken veel vocht vrij. Van de marinade en de kip. Hij giet dat bij de kom met marinade. Dan bakt hij de kip mooi goudbruin en voegt de marinade met extra vocht op het laatst nog even toe. Dan krijg je dat heerlijk ‘sticky’ korstje. Hmmm…
De kip is het lekkerst als deze lekker lang heeft mogen marineren. Ik zet ‘m daarom liefst ’s ochtends al in de marinade. En als ik dan toch bezig ben rooster ik ook alvast wat pinda’s in kokosvet met kruiden. Ik gebruik daarvoor rauwe pinda’s die ik online koop. Daar zitten geen ongewenste vetten zoals plantaardige olie in. Ze worden overigens pas (weer) krokant als ze helemaal afgekoeld zijn. Vandaar dat ik ook deze op tijd maak.
Bami met kip
Ingrediënten
- Voor de gemarineerde kip:
500 g kipdijfilet
2 1/2 el coconut aminos en/of tamari (koolhydraatarme glutenvrije sojasaus); zelf gebruik ik half-half
1 1/2 el appelciderazijn
1 1/2 el sesamolie
1 el olijfolie
1/2 tl gemalen chilivlokken en/of chilipoeder
1/2 tl elk van knoflookpoeder en uipoeder
1 teentje knoflook en een stukje verse gember
- Voor de bami(groenten):
2 teentjes knoflook
circa 1 cm verse gember
1 ui
2 winterwortels
stuk witte kool
1-2 paprika’s
2 stengels bleekselderij
1/2 dikke of 1 dunne prei
125 g champignons
125 g taugé
1/4 tl elk van chilipeper en laos
1/2 tl groene curry kruiden (een mengsel van peterselie, daslook, dille, zeezout, laurier, kurkuma, koriander, gember, knoflook, ui), of naar smaak
1/2 tl rode Thaise currykruiden (een mengsel van koriander, kurkuma, venkel, zout, chili, komijn, fenegriek, komijn), of naar smaak
1 1/2 el coconut aminos en/of tamari (koolhydraatarme glutenvrije sojasaus)
Keltisch zeezout, naar smaak
- Verder:
kokosvet, of spekvet (om te bakken)
Stappen
- Kip marineren (Tip: doe dit enige uren van te voren):
- Snijd de kipdijfilet in stukjes. Maak een marinade door alle overige marinade ingrediënten goed te mengen. Meng de kip door de marinade en zet deze koel weg.
Laat de kip liefst minimaal een paar uur marineren. - Bami(groenten):
- Maak knoflook, gember en groenten schoon. Hak de knoflook en de gember fijn en snijd de groenten in stukjes.
- Wok de ui met de knoflook en de gember. Voeg daarna één voor één de groenten toe en wok deze steeds kort mee. Doordat je begint met hardere groenten en eindigt met de zachtere, zijn ze op het eind allemaal tegelijk gaar.
Taugé kun je ofwel kort mee roerbakken, ofwel er rauw bij serveren. Dat laatste vind ik zelf lekker. - Maak de groenten op smaak met de coconut aminos en/of tamari, de kruiden en het zout.
- Kip krokant bakken:
- Verhit kokosvet of dierlijk braadvet in een braadpan. Schep de kip uit de marinade en bak deze in het hete bakvet.
- Als er teveel vocht bij de kip zit of komt tijdens het braden, schep het er dan even af. Doe het bij de kom met de overgebleven marinade. Anders kun je de kip niet mooi goudbruin bakken.
- Bak de kip mooi goudbruin en gaar en voeg de laatste minuten het marinadevocht toe en bak dit even mee voor een heerlijk resultaat.
- Serveren:
- Serveer de bamigroenten met de kip, taugë, schijfjes komkommer en pinda’s (rauwe pinda’s die je zelf even roostert met wat kokosvet en kruiden). De pinda’s zijn het lekkerst als ze helemaal afgekoeld zijn.
Notities
- De hoeveelheid op de foto’s was voor meerdere dagen. Het recept is aangepast voor circa 4 personen.
- Rauwe pinda’s vind je vrijwel niet in de buurtsuper. De pinda’s die je daar vindt bevatten eigenlijk altijd ongezonde vetten, zoals bijv. zonnebloemolie. Ik koop ze daarom online en rooster ze met kokosvet en kruiden. Héérlijk!
- RMR2.0: Wortel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 zeer beperkt. Als mogelijk bijgerecht worden rauwe pinda’s genoemd. Dit past echter niet bij fase 3! Rauwe pinda’s en doppinda’s staan namelijk (als peulvruchten) op de oranje lijst B en producten van deze lijst zijn niet geschikt voor fase 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4. Let wel, dit is zonder de optionele pinda’s.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor wortel is deze hoeveelheid een halve gesloten handvol (= circa 1 el)
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst. Laat de pinda’s weg of vervang ze door zonneboempitten. Dan heb je toch die lekkere crunch.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.