Bavarois is zo’n beetje als ‘vergeten groenten’. Vroeger vaak gegeten, maar je hoort er nauwelijks nog over.

Ik ben ook nog nooit een recept voor koolhydraatarme bavarois tegen gekomen. Eigenlijk best raar. Want er zitten hele lchf-vriendelijke en gezonde ingrediënten in. Eieren, slagroom, gelatine.  Daar kun je wel een lekker vet toetje van maken.

In de traditionele versie moet je de eidooiers opkloppen met een bult suiker. De dooiers worden dan heel licht en romig. Ik had geen idee of dit zou lukken zonder de suiker. Tijd voor een experiment dus. Met groene stevia.

In de blog ‘Groene stevia en andere koolhydraatarme zoetstoffen‘ kun je lezen waarom ik fan ben van groene stevia.

Het opkloppen van de eidooiers met de groene stevia gaf niet helemaal hetzelfde resultaat. Het werd niet zo lichtgeel en stroperig als wanneer je eidooiers met suiker opklopt. Maar in het resultaat kon ik het verschil niet meer proeven. De bavarois was heel lekker luchtig.

Sinaasappel-, bosvruchten- of vanillesmaakje

Ik maakte de bavorois van sinaasappel. Sinaasappels staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie en zijn niet geschikt als je nog in de transformatiefase zit [1]. Dat is de fase waarin je je overgewicht probeert kwijt te raken.

Je kunt bavarois ook van bosvruchten maken. Dat deed ik vroeger ook. Kook de bosvruchten, eventueel met wat koolhydraatarme zoetstof naar smaak, tot er sap vrij komt. Voeg ook wat citroensap toe. Dit zorgt voor een frisse smaak, is gezond en de kleur van je vruchten blijft mooier. Laat het sap wat afkoelen en gebruik het in plaats van het sinaasappelsap. Laat de vruchten goed uitlekken en voeg ze toe aan de bavarois. Of pureer de vruchten met het sap en gebruik hiervan 2 deciliter. Inmiddels kun je het recept ook vinden op m’n blog: bosbessenbavarois.

Een ander alternatief is om het citroen/sinaasappelsap in het recept te vervangen door 2 el citroensap, 1 of 2 el vanille-extract [2] en dat aan te vullen met ongeklopte slagroom tot je ook weer aan 2 deciliter zit.  Op die manier krijg je een vanille-bavarois.

Sinaasappels

Als je niet meer hoeft af te vallen en wel weer af en toe een sinaasappeltje kunt eten, kun je nog steeds beter geen sinaasappelsap drinken.

Je hebt dan namelijk wèl alle koolhydraten, maar niet meer de natuurlijke vezels. Uitgeperst drink je vlot het sap van meerdere sinaasappels. Het effect op je bloedsuiker en dus insuline is dan veel groter. In dit recept gebruikte ik 2 dl sap. Dat is het sap van maximaal 2 sinaasappels. Voor ruim 6 porties. De vele vetten in het recept van de eieren en slagroom hebben ook een dempend effect op de stijging van je bloedsuiker en insuline. Een prima recept voor in je ‘onderhoudsfase’.  Ofwel, als je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt en dat graag de rest van je leven wilt behouden.

Als je de sinaasappelhelften bewaart kun je deze vullen met de bavarois. Ik hield toen nog bijna een liter bavarois over. Dat was bij het gebruik van alle 4 de eiwitten. Je kunt ook 2 of 3 eiwitten gebruiken. De sinaasappelsmaak is dan wat intenser en de bavarois steviger en minder luchtig. Ik liet de bavarois een dag opstijven. De smaak was subtiel en de structuur heerlijk zacht.

Ik vond het zó lekker. Dit gaat vaker op tafel komen. Maar waarschijnlijk komt eerst de bosvruchtenvariant aan de beurt.

Wel een waarschuwing. In bavarois gebruik je rauwe eieren. Vanwege mogelijk salmonella-gevaar is het recept daarom niet geschikt voor mensen met weinig weerstand (baby’s, ouderen) en voor zwangeren. Verder is het verstandig om eieren van een ‘goede bron’ te kopen. Kies bij voorkeur voor biologisch. Of gebruik eieren van je eigen kippen.

Koolhydraatarme sinaasappelbavarois

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 citroen, liefst biologisch

  • 2 grote sinaasappels, liefst biologisch

  • 4 eidooiers

  • ±1/2 -1 tl groene stevia, of ander kha zoetmiddel naar smaak

  • 4 blaadjes gelatine

  • 250 ml slagroom

  • 2-4  eiwitten

Stappen

  • Was de citroen goed onder warm water en droog ’m af. Rasp de schil en pers dan de citroen. Bewaar het sap.
  • Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze voorzichtig uit. Gebruik ook de pulp die bovenin de pers blijft zitten. Verwijder alleen de pitjes.

    Schraap met een theelepeltje de sinaasappel van binnen zo goed mogelijk verder schoon. Zorg dat de schil heel blijft, want de sinaasappels gebruik je om te vullen.
  • Week ondertussen 4 blaadjes gelatine in een bakje water. Doe de blaadjes 1 voor 1 in het bakje en zorg dat ze onder water staan. Ik laat gelatine zelf altijd minimaal 10 minuten weken. Langer is ook geen probleem.
  • Klop de eidooiers met het groene steviapoeder. Klop een aantal minuten tot de eidooiers luchtig en lichter van kleur zijn geworden.
  • Voeg dan 2 el citroensap toe aan het sinaasappelsap. Meet hiervan 2 dl af en doe het samen met de citroenrasp bij het eidooiermengsel. De rest van het sap gebruik je niet voor dit recept.
  • Zet de kom dan boven op een pan met heet water die je op het fornuis warm houdt. Het water mag niet gaan koken. Klop dan het sap, de rasp en de eidooiers in de kom boven de hete pan. Door de hitte wordt het mengsel warm en kunnen de eidooiers wat gaan binden. Blijf een aantal minuten kloppen.
  • Knijp dan de blaadjes gelatine goed uit en voeg ze één voor één toe aan het eidooier-mengsel. Ze lossen dan op door de warmte. Haal de kom van het vuur.
  • Laat het op een koude plaats wat afkoelen en roer af en toe door. De bedoeling is dat het wat lobbig wordt. Ik zette ‘m even buiten in de sneeuw ? . Het kan eventueel ook in een bak met ijskoud water. Of in de koelkast. Je moet er wel aan denken om af en toe om te roeren.
  • Klop ondertussen de slagroom stijf. Klop in een andere kom de eiwitten stijf met een snufje zeezout.

  • Schep eerst de slagroom en daarna de eiwitten op het lobbige eidooier-mengsel. Schep het met voorzichtige, ‘grote’ slagen door elkaar met een spatel. Niet gaan kloppen of roeren dus. Stop zodra het goed gemengd is, zodat het mengsel niet z’n luchtigheid verliest.
  • Vul dan de sinaasappelhelften met bavarois. Bewaar de sinaasappels samen met de rest van de bavarois in de koelkast zodat de bavarois kan opstijven.
    Serveer eventueel met opgeklopte ongezoete slagroom. Smakelijk!

Notities

  • Sinaasappels staan op de oranje lijst B. Daarom is dit recept niet geschikt voor fase 3 van de vet gezonde leefstijl volgens de Real Meal Revolutie. Slagroom staat op de oranje lijst A en is in beperkte mate toegestaan in deze fase. Meer hierover lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Hier vind je het recept als je het wilt printen: Koolhydraatarme sinaasappelbavarois.

Bron

[1] Wat mag ik nog wèl eten? Blog over wat je allemaal voor lekkers kunt eten als je overgaat op een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Met voedingslijsten, zoals opgesteld voor de Banting methode van de Real Meal Revolutie. Dit is de wetenschappelijk onderbouwde methode van Prof. Tim Noakes. De kleur van de lijst geeft aan in welke fase je de voedingsmiddelen op de lijst mag eten en in welke hoeveelheden.

[2] Zelf vanille-extract maken In deze blog lees je hoe je zelf de heerlijkste vanille-extract kunt maken. De smaken moeten wel een tijd intrekken. Snel beginnen dus.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.