Vorige week deelde ik het recept van koolhydraatarme brownies. Vandaag is het de beurt aan hun blonde zusjes: de blondies.

Traditionele blondies worden vaak gemaakt van witte chocolade. Dat maakt ze, net als brownies, lekker smeuïg van binnen. Vooral mijn man vond ze altijd geweldig. Hij lust namelijk geen chocolade. En witte chocolade is eigenlijk geen chocolade. Omdat er alleen de cacaoboter in zit, maar niet de cacao.

Toen ik hem vertelde dat ik koolhydraatarme brownies ging maken, zei hij: ‘”O, hoor ik nu dat je blondies voor mij gaat maken?”. Helaas. Met pure chocolade (85% cacao of mee) wil ik nog wel bakken, maar witte chocolade bevat zeker de helft (toegevoegde) suiker. Dat kun je niet gebruiken als je suikervrij wilt bakken.

Experimentje

Door zijn vraag werd het creatieve deel van mijn brein aan het werk gezet. Zou ik een koolhydraatarme, suikerloze versie van een blondie kunnen maken?

Ik zocht op het internet en vond een paar recepten. De meesten met pindakaas. Voor mij geen probleem, maar David lust geen pindakaas. Ik dacht ook aan banaan, omdat ik dat wel eens vaker gebruik in gebak. Maar je raadt het misschien: banaan is ook al niet David’s favoriet. Maar pindakaas en banaan kun je nog wat verdoezelen. Iets wat met chocolade zeker niet lukt.

Mijn doel was dan ook om de pindakaas en banaan niet de overhand te laten krijgen. Minder pindakaas en dan maar (meer) roomboter en eieren. De banaan mengen door roomkaas zodat de banaan niet overheerst maar je wel een lekker romige en frisse vulling krijgt. En ik dacht aan kokosmeel vanwege de smaak. Maar ook daar: niet (te)veel, want het neemt veel vocht op. En je wil niet eindigen met gortdroog gebak.

Witte chocolade niet gemist

In gedachten zag ik het voor me. Maar of het het gewenste resultaat zou leveren? Ik was er niet zeker van.

Op een dag dat David weg was ging ik aan de slag. Geen pottenkijkers in de keuken. Zodat hij onbevooroordeeld zou kunnen proeven. Dat deed hij ‘s avonds. Hij was allereerst verrast en blij dat ik ze (toch) gemaakt had. Zijn reactie? “Die blondie was echt lekker, zeg. Ik kon de witte chocolade niet eens echt proeven.”

Hij dacht dat ik ze toch met witte chocolade gemaakt had. Niet dus 😉 De pindakaas en banaan had hij niet opgemerkt en het eindresultaat werd meer dan goedgekeurd. Ook toen ik hem de ingrediënte vertelde. Kortom: missie geslaagd!

Koolhydraatarme blondies

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor het beslag:
  • 125 g roomboter

  • 100 g pindakaas (100%), zonder stukjes

  • 2 tl vanilleextract

  • 2 el yaconsiroop, of naar smaak (of vervang door groene stevia of één van de koolhydraatarme zoetstoffen van de grijze lijst)

  • 1/2 tl citroensap

  • 5 eieren (M)

  • 100 g amandelmeel

  • 2 el kokosmeel

  • 1 tl (wijnsteen)bakpoeder

  • 1 tl baking soda

  • 1/2 tl zout

  • Voor de vulling:
  • 1 rijpe banaan (gewicht met schil circa 150 g)

  • 200 g roomkaas

  • 2 el slagroom

  • 2 tl vanilleextract

  • 1 tl yaconsiroop, of naar smaak (of vervang door één van de koolhydraatarme zoetstoffen van de grijze lijst)

Stappen

  • Beslag maken:
  • Klop de boter met de pindakaas mooi glad en smeuïg. Voeg de vanilleextract, yaconsiroop en citroensap toe en klop deze erdoor.
  • Klop er dan één voor één de eieren door.
  • Meng in een aparte kom de amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, baking soda en het zout. Doe dit bij het eiermengsel en meng het er goed door.
  • Vulling maken:
  • Pel de banaan en prak ‘m fijn met een vork.
  • Klop nu alle ingrediënten van de vulling door elkaar.
  • Bakken:
  • Bekleed een vorm met bakpapier en schep de helft van het beslag erin. Verdeel over de vorm.
  • Schep nu de roomkaasvulling erop en verdeel deze over het beslag.
  • Schep er nu de andere helft van het beslag op en verdeel deze over de vulling, zodat je nu drie lagen hebt.
  • Bak circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius. Zet de oven daarna op 160 graden Celcius (zodat de bovenkant niet te donker wordt) en laat deze nog circa 10 minuten staan. Zie Tip onder het recept.
  • Laat de blondies in de vorm afkoelen op een rooster, zodat de vulling stevig kan worden.

Notities

  • Voor een vorm van 20 cm x 20 cm (voor 16 kleine stukjes).
  • Tip: Net als bij brownies is het bij blondies altijd een beetje lastig om te bepalen wanneer deze gaar genoeg is. Ze moeten namelijk een beetje smeuïg zijn en bij het afkoelen gaart het nog wat na. Ik heb dezelfde truuk aangehouden die je kunt gebruiken voor niet-koolhydraatarme blondies en brownies: wacht tot de bovenkant droog is en het beslag vrij stevig als je de vorm een beetje schudt. Het beslag moet niet meer helemaal wiebelen. Dan is het deeg namelijk nog echt niet gaar.
  • Ik ben gewend om dit soort gebak in te vriezen. Ik snijd ze dan van te voren in stukjes. Met een beetje moeite kun je er dan een of meerdere stukjes vanaf halen en deze op kamertemperatuur laten ontdooien. Deze blondies werden wel wat vochtig aan de onderkant. Misschien dat de roomkaasvulling vocht verliest bij het ontdooien. Misschien is het een idee om ze op een rooster of zo te ontdooien, zodat het vocht niet in de onderste cakelaag blijft zitten. Verder waren ze ook na het ontdooien nog wel heel lekker.
  • Je kunt ook kleine cakejes maken van het beslag met de vulling. Deze bak je circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius.
  • RMR2.0: Amandelmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst, net als andere glutenvrije meelsoorten. Producten van de lichtrode lijst passen niet bij fase 2 en 3. Yaconsiroop staat niet op de gekleurde lijsten, maar staat op mijn persoonlijke lichrode lijst. Meer daarover lees je hier: Zelfgemaakte yaconsiroop. Bananen en pinda’s staan (als peulvruchten) op de oranje lijst B. Producten van deze lijst passen niet bij fase 3 van de Real Meal Revolutie. Roomkaas en slagroom staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 zeer beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Hoi Cora,
    Een vraag voordat aan dit recept ga beginnen.
    Er staat dat er in de vulling 1 rijpe banaan mét schil gaat. Hoe prak je die schil dan fijn? Of gaat zoiets makkelijk? Ik ben benieuwd hoe jij dat doet.
    Pas daarna ga ik eraan beginnen hoor? Ben heel benieuwd hoe de blondies zullen smaken.
    Groetjes en bedankt voor al je recepten. Vooral de gebakjes recepten die je zo heerlijk in het vierkante bakblik kunt maken en dan in 16 stukjes kunt snijden. Zo makkelijk.
    Groetjes, Hanny Gijsel

    • Hallo Hanny, nou ik ben heel blij dat je het vraag voordat je eraan begonnen bent. Je moet de banaan eerst pellen. De schil wordt niet gebruikt. Ik had alleen het gewicht mét schil vermeld omdat me dat makkelijker leek. Anders moet je ‘m eerst pellen om te wegen. Ik heb er geen moment aan gedacht dat dit verkeerd begrepen zou kunnen worden, maar inmiddels heb ik het anders verwoord, dus hopelijk komt niemand nu meer in verwarring. Veel succes met de blondies en smakelijk alvast! Ik zou het leuk vinden als je nog eens laat weten hoe je ze vond! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.