Scones… Ik maak(te) ze graag. Met pasen bijvoorbeeld. Voor de traditionele, niet-koolhydraatarme versie, wrijf je roomboter fijn door tarwebloem. Daarna is het zaak om zo kort mogelijk de natte ingrediënten door de droge ingrediënten te kneden. Op die manier krijgt de scone een luchtige, bijna sappige binnenkant met een wat brokkelige structuur.
Deze koolhydraatarme scones zijn gemaakt van amandelmeel en kokosmeel. Er zit ook slagroom in in plaats van roomboter en is meer een beslag dan een deeg. Het is daarom het makkelijkst om ze in siliconen vormpjes te bakken. Op het eind kun je ze nog even zonder vormpje afbakken. Zo krijgen ze een lekker korstje.

Het recept voor deze scones had ik gemaakt om met pasen uit te proberen. Het kwam er toen niet meer van om dat te doen. Maar gisteren kreeg ik ze alsnog. Onze dochter had ze voor moederdag gemaakt. Extra speciaal dus.

De scones zijn uiteraard niet hetzelfde als de traditionele, maar kwamen wel in de buurt. Krokant aan de buitenkant en mals van binnen. En heel erg lekker.

Bramensaus

Je kunt ze serveren met aardbeien of wat extra bosbessen.

Zelf aten we er bramensaus bij. Die heb ik vorig jaar tijdens de bramentijd gemaakt en af en toe maken we dan een fles open.

Voor de saus kook je bramen met fijngesneden verse blaadjes stevia. Van een stevia-plant dus. Even goed doorkoken en dan pureren met de staafmixer.

Als je niet van pitjes houdt, kun je ‘m eventueel ook door de roerzeef doen. Wij vinden pitjes lekker en ze zijn goed voor de darmen. Bovendien wordt de saus dan wat dikker bij het pureren. De bramensaus doe je kokend in gesteriliseerde glazen potten of flessen, om ze lang(er) houdbaar te maken.

Onze bramensaus is nog net zo lekker als vorig jaar toen we deze maakten. Het verbaast me zelf een beetje, want ik dacht altijd dat jam e.d. zo lang houdbaar is vanwege de suiker. Maar het kan dus ook zonder suiker. Een aanrader! Ook heerlijk bij een bakje Griekse yoghurt.

Bosbessenscones met clotted cream

Voor 12 scones:

  • 200 g amandelmeel
  • 35 g kokosmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 1/4 tl Keltisch zeezout
  • eventueel 1/3 tl groen steviapoeder (= gedroogde, verpulverde blaadjes van de Steviaplant)
  • 2 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract
  • 120 g bosbessen, eventueel extra om erbij te serveren – vers of uit de vriezer

Voor de clotted cream:

  • 100 ml slagroom
  • 100 g mascarpone

Mix in een grote kom het amandelmeel, het kokosmeel, het bakpoeder, het Keltisch zeezout en het steviapoeder.
Klop de eieren los.

Giet de losgeklopte eieren, slagroom en het vanille-extract bij de droge ingrediënten en mix tot het een samenhangend deeg wordt. Voeg de bosbessen toe en spatel ze er voorzichtig doorheen.

Verdeel het deeg over 12 kleine siliconen cakevormpjes. Bak ze allereerst 10 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius.

Omdat de korst bij het bakken met siliconen vormen meestal niet zo krokant wordt is het slim om ze nog even zonder vorm te bakken. Eventueel leg je ze omgekeerd op het bakblik om de onderkant extra bruin te laten worden.

Bak ze zo nog eens 8-10 min. in de oven; nog steeds op 175 graden Celcius, of tot ze mooi bruin en een beetje krokant zijn van buiten. Van binnen zijn ze dan gaar, maar nog lekker mals.

Maak ondertussen de clotted cream. Klop hiervoor de slagroom bijna stijf. Schep er voorzichtig de mascarpone door.
Je kunt de scones warm eten of eerst af laten koelen op een rooster.
Serveer ze met de clotted cream en wat bosbessen.

Je kunt ook variëren met andere vulling dan bosbessen.

Variaties voor zoete vulling:

  • stukjes pure chocolade (minimaal 80% cacao)
  • (wal)noten
  • citroenrasp

Variaties voor hartige vulling:

Serveer deze met (kruiden)roomboter i.p.v. clotted cream en laat de stevia weg uit het recept.

  • blokjes kaas
  • uitgebakken spekjes
  • olijven
  • Italiaanse kruiden
  • gedroogde tomaten

Hier vind je het recept voor de scones om te printen: Bosbessenscones met clotted cream

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.