Echt koolhydraatarm?

Koolhydraatarme brownies. Mag je ze zo wel noemen? Want heel koolhydraatarm zijn ze natuurlijk niet. Niet dat ik het uitgeteld heb, want daar begin ik niet aan.

Ik heb geen zin in koolhydraten tellen en ik vind het ook zinloos. Misleidend zelfs. Want de ene koolhydraat is de andere niet. Verschillende soorten koolhydraten hebben zo’n verschillend effect op ons lichaam. Dat kun je niet in een rekenformuletje stoppen.

Bovendien vertelt m’n gezonde verstand me wel dat dit geen dagelijkse kost zou moeten zijn. Net als willekeurig welk ander (koolhydraatarm) gebak. Er zijn gezondere dingen om op je menu te zetten. Of je nu koolhydraatarm eet om er gezonder van te worden, slanker of beide.

Toch vind ik de term koolhydraatarm niet helemaal misplaatst. Want alles is relatief. Als je deze brownies vergelijkt met standaard brownies gemaakt met tarwebloem en suiker, dan zijn ze ineens wél koolhydraatarm.

Meukvrij

Ze zijn niet alleen relatief koolhydraatarm, maar ook véél gezonder. Meukvrij. Zoals alle recepten op mijn blog. Passend bij de pure en onbewerkte leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0.

Niet elke recept past bij alle fasen van deze leefstijl. Dat geldt ook voor deze brownies. Deze passen niet bij fase 2 en 3. Ze passen wél weer wanneer je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt. Een belangrijk moment. Want dan is het niet langer een dieet of iets tijdelijks. Dan is het zaak om van koolhydraatarm, puur en onbewerkt eten je leefstijl te maken. Voor de rest van je leven dus. Mét behoud van je behaalde doelen.

We hebben het dan over fase 4; de onderhoudsfase. Of noem ‘m leefstijlfase. Een belangrijk onderdeel van die fase is dat je gaat proberen om producten met méér, maar wel gezonde koolhydraten weer te introduceren in je dieet. Daar zijn een aantal redenen voor.

Meer koolhydraten niet per definitie slecht

De eerste reden is dat ‘méér koolhydraten’ niet gelijk staat aan ‘minder gezond’. Ook al gaan veel mensen die een ‘koolhydraatarm dieet’ volgen, zo wel denken. Maar niets is minder waar. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten in knolgroenten of zelfs in aardappelen of rijst. In knolgroenten zitten veel onverteerbare vezels en in aardappelen en rijst zit veel resistent zetmeel (met name nadat ze goed afgekoeld zijn geweest). Beide soorten koolhydraten hebben geen negatieve invloed op onze bloedsuiker. Ze gaan onverteerd door naar de dikke darm. Daar maken onze goede darmbacteriën er juist hele gezonde postbiotische stofjes van. Zoals vetzuren die heel gezond zijn voor onze darmen. Maar ook stofjes die ervoor zorgen dat we onszelf geestelijk goed voelen.

Door af en toe eens wat meer koolhydraten te gebruiken, blijf je ook metabolisch flexibel. Dat wil zeggen dat je lichaam zowel heel efficiënt koolhydraten kan verbranden als vetten. En daartussen kan switchen. Zo heb je eigenlijk het beste van twee werelden.

Genieten is óók gezond

Een andere reden om in fase 4 niet langer nee te zeggen tegen zo’n lekker brownie is dat genieten óók belangrijk is voor onze gezondheid. Vooral ook sámen genieten. Sociaal contact. Soms wil je gewoon mee doen. Ook eens een beetje uit de band te springen. Met een lekkere brownie bijvoorbeeld. En wat is er dan slimmer dan zo’n (relatief gezond 🙂 ) zelfgebakken exemplaar te nemen?

Extra genieten

Bijkomend voordeel is dat bij deze gezonde leefstijl het eten van koek, snoep en gebak geen vanzelfsprekendheid meer is. Dus als je dan een keer een stukje (h)eerlijk gebak eet, dan geniet je er dubbel van. Of misschien nog wel veel meer!

Goedgekeurd

Ik heb in ieder geval heerlijk genoten van m’n proef-exemplaar van deze zacht-smeuïge brownie. Stevig van boven en lekker mals van binnen en met een lekkere chocoladesmaak.

Met zo’n nieuw (eigen) recept is het altijd spannend, maar deze is goedgekeurd!

Koolhydraatarme brownies

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Beslag:
  • 100 g chocolade (85% of 90% cacao)

  • 50 g roomboter

  • 2 el yaconsiroop, of naar smaak (of vervang door groene stevia of één van de koolhydraatarme zoetstoffen van de grijze lijst)

  • 200 g roomkaas

  • 3 eieren

  • 2 tl vanilleextract

  • 75 g amandelmeel

  • 25 g cacao

  • 2 tl (wijnsteen)bakpoeder

  • 1 tl baking soda

  • snuf zout

  • Afwerking (optioneel):
  • Ongepelde, rauwe amandelen

Stappen

  • Snijdt de chocolade in stukjes.
  • Smelt de roomboter op laag vuur in een pannetje en voeg de stukjes chocolade en de yaconsiroop toe. Laat langzaam smelten en zet het vuur uit. Laat een beetje afkoelen.
  • Klop de roomkaas met de eieren en vanilleextract zacht en romig.
  • Meng het amandelmeel, cacao, bakpoeder, baking soda en het zout in een aparte kom.
  • Doe deze gemengde droge ingrediënten bij het roomkaasmengsel en meng het met een spatel. Meng daarna het boter-chocolademengsel erdoor. Stop zodra het gemengd is, want teveel mengen geeft geen smeuïg resultaat.
  • Vet een bakvorm in met roomboter of bekleed deze met bakpapier en schep het beslag erin. Leg optioneel een amandel op elk (toekomstig) stukje brownie.
  • Bak circa 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius. Zie Tip onder het recept.
  • Haal het gebak uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster. Snijd het daarna in vierkante stukjes.

Notities

  • Voor een vorm van 20 cm x 20 cm (voor 16 kleine stukjes).
  • Tip: het is bij brownies altijd een beetje lastig om te bepalen wanneer deze gaar genoeg is. Een brownie moet namelijk een beetje smeuïg zijn en bij het afkoelen gaart deze nog wat na. Ik heb dezelfde truuk aangehouden die je kunt gebruiken voor niet-koolhydraatarme brownies: wacht tot de bovenkant droog is en het beslag vrij stevig als je de vorm een beetje schudt. Het beslag moet niet meer helemaal wiebelen. Dan is het deeg namelijk nog echt niet gaar.
  • Je kunt deze brownies goed invriezen. Ik snijd ze dan van te voren in stukjes. Met een beetje moeite kun je er dan een of meerdere stukjes vanaf halen en deze op kamertemperatuur laten ontdooien.
  • In plaats van in een traditionele vierkante bakvorm kun je deze brownies ook als een muffin bakken. Ze hebben dan een iets kortere baktijd (circa 20 min.)
  • RMR2.0: Amandelmeel staat op de lichtrode lijst, net als andere glutenvrije meelsoorten. Producten van de lichtrode lijst passen niet bij fase 2 en 3. Yaconsiroop staat niet op de gekleurde lijsten, maar staat op mijn persoonlijke lichrode lijst. Meer daarover lees je hier: Zelfgemaakte yaconsiroop.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.