Na het recept voor muhammara eerder deze week, nu ook het recept voor de plaattaart waar ik deze in gebruikte. De inspiratie voor deze heerlijke taart haalde ik uit een kookmagazine van onze buurtsuper. Ik had het recept uitgeknipt en bewaard omdat de taart er zo heerlijk uitzag. En ook vanwege dat spannende en voor mij nieuwe ingrediënt muhammara.

Die muhammara heeft trouwens mijn hart snel veroverd. Ik vind het echt een heerlijk frisse en fruitige dip (of smeersel). Ik at het al bij m’n veldsla, op een oopsiebroodje kaas en gewoon zo, een paar lepeltjes bij m’n lunch. Het is echt weer even iets heel anders.

Aanpassingen

Recepten in kookmagazines zijn meestal niet één op één geschikt bij een pure, onbewerkte leefstijl. Vanwege de kant-en-klare ingrediënten die er bijna altijd wel inzitten. Gemak dient tenslotte de mens en iedereen is druk, druk, druk. Bovendien willen de buurtsupers je ook verleiden om hun producten te kopen. Die kant-en-klare producten zijn meestal niet helemaal ‘Keto en zo’ 😉

Maar dat mag de pret niet drukken. Ik vind het nog steeds reuze ontspannend om door de recepten te bladeren en vaak krijg ik er ook weer inspiratie van. Om een recept zo aan te passen dat het wel bij mijn leefstijl past. Net als in dit geval bij de plaattaart. Daarvoor heb ik de muhammara zelf gemaakt van pure ingrediënten en het bladerdeeg vervangen door fat head pizzadeeg. Om het fat-head pizzadeeg krokant te krijgen, bak je het het grootste deel van de tijd zonder vulling. Om te zorgen dat toch de groenten lekker gaar (en zelfs wat krokant) zouden worden, heb ik ze vooraf in de oven gegrild. Pas de laatste 10 minuten heb ik ze meegebakken op de bodem.

Het resultaat was zoals ik gehoopt had. Een heerlijke combinatie van smaken. En het kleurrijke geheel is echt een feestje op je bord. De muhammara proef je minder dan wanneer je ‘m ‘los’ gebruikt maar draagt wel echt bij tot het geheel. Ik heb daarom een overgebleven portie muhammara in de diepvries gedaan. Voor de volgende keer!

Koolhydraatarme plaattaart met zoete aardappel en rode biet

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 250 g jonge kaas

  • 125 g amandelmeel

  • 3 el roomkaas

  • 1 1/2 ei

  • Himalayazout

  • optioneel: kruiden (ik gebruikte gedroogde oregano, basilicum, peterselie en bieslook)

  • Voor de vulling:
  • 125 g mascarpone

  • 250 g muhammara (Tip: maak deze één of meerdere dagen van te voren en bewaar in de koelkast)

  • rode bietjes (300 g in oorspronkelijk recept; ik gebruikte circa 1000 g)

  • zoete aardappel (300 g in oorspronkelijk recept; ik gebruikte circa 800 g)

  • olijfolie

  • verse peper en Himalayazout (of kruidenzout)

  • 200 g feta

  • Optioneel: verse peterselie

Stappen

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een deegkom. Mix er met de handmixer met kneedhaken een samenhangend geheel van. Zet het deeg in de koelkast.
  • Schil de rode bieten en de zoete aardappel en snijd deze in hele of halve plakjes van circa 2 mm.
  • Hussel ze in een kom met wat olijfolie, peper en Himalayazout en leg ze daarna op één of meerdere bakplaten (die eventueel bekleed zijn met een bakvel).

    Als alternatief kun je ze eerst op een bakplaat leggen en dan met een kwastje insmeren met een beetje olijfolie en er daarna peper en Himalayazout over strooien, zodat het allemaal wat beter verdeeld is.
  • Zet de bakplaten in de oven op 175 graden Celcius. Draai de plakjes na circa 20 minuten om.

    Zet ze terug in de oven en bak ze dan tot je ze gaar en/of krokant genoeg vindt. Hou wel rekening met het feit dat ze met de deegbodem nog zo’n 10 minuten terug de oven in gaan.

    De volgende keer hou ik circa 15 minuten voor zoete aardappel en 30 minuten voor de rode bieten aan. Deze keer werden sommige zoete aardappelplakjes wat te krokant naar mijn smaak. De rode biet bevatte meer vocht en had dus wat langer nodig.
  • Rol ondertussen het deeg uit tussen twee bakvellen of bakpapier. Haal het bovenste vel los en leg het deeg met bakvel op een bakplaat.

    De rode kleur op de foto is van de bietjes die op het bakvel hebben gelegen ;-)
  • Bak het deeg 12-15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius, tot de bovenzijde op sommige plaatsen een beetje goudbruin wordt.
  • Haal de bakplaat uit de oven. Draai het deeg nu om. Ik doe dat door de plak deeg samen met het bakvel aan twee kanten van dezelfde zijde vast te pakken (let op: bakplaat is heet!) en dan in één snelle vloeiende beweging naar de tegenovergestelde zijde om te draaien en meteen weer op de bakplaat te laten landen. Daarna ligt het bakvel dus boven en kun je het er eenvoudig afhalen.

    Bak nu de onderkant nog 5-10 minuten tot ook deze op sommige plekken goudbruin wordt.
  • Haal dan de bakplaat opnieuw uit de oven. Smeer de mascarpone en de muhammara over de bodem. Leg er afwisselend de gegrilde plakjes zoete aardappel en rode biet op. Verbrokkel de feta en verdeel ook over de taart.
  • Bak de taart nog circa 10 minuten in de oven op 175 graden.
  • Serveer met de verse peterselie. Smakelijk!

Notities

  • Met de hoeveelheid groenten die ik gebruikte, had ik ruim 4 bakplaten nodig om alle plakjes biet en zoete aardappel naast elkaar te leggen. Ze mogen natuurlijk overlappen, maar dan worden ze minder krokant.
  • Experimenteer zelf met de tijd die je de groenten laat grillen in de oven. Hoe langer je ze laat liggen, hoe krokanter ze worden (meer richting groentenchips). Het ligt aan je eigen voorkeur of je dat wel of niet lekker vindt op zo’n plaattaart. Laat ze echter zeker niet te krokant worden, want ze gaan op de deegbodem ook nog 10 minuten terug de oven in.
  • RMR2.0: Amandelmeel staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie2.0. Producten van deze lijst zijn niet geschikt voor fase 2 en 3. Granaatappelpitjes (uit de muhammara) staan op de oranje lijst B. Producten van deze lijst zijn niet geschikt voor fase 3. Roomkaas, mascarpone en knolgroenten zoals rode bietjes en zoete aardappel staan op de oranje lijst A. Productenvan deze lijst passen maar zeer beperkt bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.