Dat ik deze kippenleverpaté zou lusten had ik wel gedacht. Dat ik ‘m zó lekker zou vinden was wél een verrassing!

Ik ben niet opgegroeid met leverworst of leverpastei. Ook later heb ik dat nooit gegeten. Sterker nog, zelfs onze kinderen kregen het thuis nooit. Terwijl ik wist dat ze er op het kinderdagverblijf van smikkelden. Het was gewoon niet mijn ding.

Dagelijkse multi-vitamine

Wél hadden we vroeger thuis soms een plak paté. Gemaakt door de ambachtelijke slager. Daar at ik wel eens van. Dus het is me ook niet helemaal onbekend. Inmiddels weet ik hóe gezond het is om lever te eten. Net als ander orgaanvlees is lever als het ware een vitaminebommetje. Er zitten zoveel voedingsstoffen in dat er eigenlijk niets tegenop kan. Om die reden ben ik ook weer levertjes gaan eten.

Zoals in deze spinazie-witlofsalade met kippenlevertjes; een overheerlijke en supergezonde salade. Maar het is nooit een echte gewoonte geworden. Het blijft bij af en toe een keer. Terwijl het juist zo gezond is als je het regelmatig eet. Er zijn niet voor niets bedrijven die supplementen maken met orgaanvlees. Voor dagelijks gebruik. Daar kan echt geen pilletje tegenop.

Makkelijk en super lekker!

Daarom had ik al langer het plan om een keer kippenleverpaté te maken. Tot nu toe was het er nooit van gekomen. Iets hield me tegen al kan ik niet echt zeggen wat het was. Tot gisteren. Ik heb gewoon de stoute schoenen aangetrokken en ben het gaan dóen. Het bleek helemaal niet moeilijk om te maken. En het bleek ook nog eens hartstikke lekker.

Tijdens het maken en afproeven moest ik me echt inhouden om niet door te blijven eten. Zelfs nog vóórdat de boter er doorheen gemixt was. Wat mij betreft een overheerlijke en supergezonde versie van de leverpastei van de buurtsuper, dus.

De paté die ik over had, heb ik in een ijsklontjesvorm ingevroren. Zo kan ik er makkelijk een paar blokjes uithalen en er echt een dagelijkse of in ieder geval regelmatige gewoonte van maken.

Vreemde eend

In deze paté zitten allerlei kruiden en knoflook voor een heerlijk kruidige smaak. Daarnaast zitten er twee minder gebruikelijke smaakmakers in. Die je in een standaard paté(-recept) niet tegenkomt.

Vanille-extract

De eerste is vanille-extract. Vaak wordt er wat sterke drank aan paté toegevoegd en het leek me wel een lekkere variatie om daar m’n vanille-extract voor te gebruiken. Zelfgemaakt van wodka. Mocht je die niet hebben, of heb je liever niet dat vleugje vanille in je paté, gebruik dan bijvoorbeeld cognac. Of zelfgemaakte kippen(botten)bouillon of extra slagroom.

Zwarte knoflook

De tweede vreemde eend in de bijt is knoflook. Maar dan het zwarte schaap uit de familie: zwarte knoflook. Ook voor mij is dit nog een redelijk onbekend product. Ik leerde het een paar weken geleden kennen, via Marie-José. We gingen wandelen en zij had de zwarte knoflook recent ontdekt. Bij haar in het dorp wordt het aan huis verkocht. Op mijn verzoek nam ze een paar bolletjes voor me mee.

De dag erna zag ik het trouwens ook in onze lokale buurtsuper. Nooit eerder gezien 😉

Zwarte knoflook is gewone knoflook die gefermenteerd is. Niet met zout, op de manier zoals ik vaak groenten fermenteer, maar door het een aantal weken op een gecontroleerde manier te verwarmen. De suiker en aminozuren vormen dan een ander stofje, namelijk melanoidine. Hierdoor worden de teentjes zwart en zacht. Ook komen er allerlei anti-oxidanten vrij; bijna twee keer zoveel als bij reguliere knoflook.

Het is blijkbaar heel erg gezond maar geeft bovendien een unieke smaak. Het is een unami smaak (hartig, zeg maar) die wordt omschreven als ‘subtiele hints van soja, balsamico en rozijnen vermengd met de pittige smaak van knoflook’. Persoonlijk vind ik het een hartige, zoete en absoluut unieke smaak. Wat ik niet herken in de omschrijving is de ‘pittige smaak van knoflook’. Die vind ik jammer genoeg net nìet meer terug in de zwarte knoflook. Daarom combineer ik het met gewone witte knoflook. Probleem opgelost 😉

Kruidige kippenleverpaté met vanille en zwarte knoflook

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 witte ui

  • 1 rode ui

  • 1 tl elk van verse tijm en verse rozemarijn (blaadjes losgerist en fijngehakt)

  • roomboter (om in te bakken)

  • 1/2 tl elk van gedroogde salie en gedroogde dragon

  • 1/2 tl elk van gerookte paprikapoeder en kerriepoeder

  • 500 g kippenlevertjes

  • 4 el slagroom, ongeklopt

  • 2 el vanille-extract (zelfgemaakt van wodka); of vervang door cognac of andere sterke drank, kippenbouillon of extra slagroom

  • Optioneel (maar wél heel lekker): 2 teentjes zwarte knoflook (= gefermenteerde knoflook)

  • 1/2 tl Keltisch zeezout

  • verse peper, naar smaak

  • 100 g roomboter (om aan de paté toe te voegen)

Stappen

  • Maak de gebakken levertjes:
  • Maak de knoflook, uien en verse kruiden schoon. Ris de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes. Hak de knoflook en de kruiden fijn. Snipper de uien.
  • Smelt wat roomboter in een pan en smoor hierin de uien, knoflook, en kruiden.
  • Voeg de levertjes toe en bak deze op middelhoog vuur 3-5 minuten mee, tot ze bruin zijn aan de buitenkant en rozerood aan de binnenkant.
  • Voeg slagroom en vanille-extract toe en laat de levertjes nog 1-2 min. in het vocht smoren.
  • Doe alles nu over in een keukenmachine en maal het tot een gladde substantie.
  • Voeg de zwarte knoflook, Keltisch zeezout en verse peper toe. Voeg ook de roomboter in gedeeltes toe. Zet tussendoor de keukenmachine steeds even aan om het goed te mengen.
  • Proef of de kippenleverpaté op smaak is en voeg anders nog extra peper, zout of kruiden toe. Smakelijk! Deze paté is o.a. heerlijk op een zaden- en pittencracker, maar eigenlijk heb je de cracker niet eens nodig. Ook zo is het een heerlijke traktatie.

Notities

  • Je kunt de paté een dag of 3 bewaren in de koelkast. De bovenkant kan dan wel grijs worden. Dit betekent overigens niet dat het bedorven is. Je kunt dit tegengaan én de paté langer houdbaar maken (1-2 weken) door er een laag geklaarde (en gesmolten) boter over te gieten. Je kunt boter zelf klaren door het langzaam te verwarmen, zodat het smelt maar niet bruin wordt. Schep er dan met een schuimspaan de witte vlokken af. Schenk dan de geklaarde boter over de paté.
  • Zelf at ik een portie op en deed de rest in een ijsklontjesvorm in de vriezer. Nu kan ik eenvoudig een paar blokjes eruit halen voor een dagelijkse portie.
  • Alle ingrediënten behalve de slagroom en de vanille-extract staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. De hoeveelheid slagroom (4 el; oranje lijst A) is precies de maximale hoeveelheid zachte zuivel die past bij het dagtotaal van fase 3, mits je die dag geen andere producten eet van deze lijst. Dus zelfs als je deze hele paté in één dag op eet, past het nog binnen alle fases van de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie. Meer daarover vind je onder het recept.
  • De zelfgemaakte vanille-extract staat, vanwege de alcohol op de grijze lijst. Op die lijst staan producten die niet noodzakelijkerwijs bijdragen aan je gezondheid, maar die men bij de Real Meal Revolutie niet (compleet) wilde verbieden, omdat ze voor sommige mensen moeilijk helemaal op te geven zijn. Ga er zelf verstandig mee om.
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.