Rode kool zonder toegevoegde suiker. Het zou niet zo bijzonder moeten zijn. Rode kool is immers één van de meest basic gerechten uit onze Hollandse eetcultuur. Eenvoudige, stevige kost met een gezonde uitstraling. Niet onterecht trouwens, want rode kool ís héél erg gezond.

Suiker, appelsap, honing

Toch is rode kool zonder suiker behoorlijk bijzonder. Ook in ons nuchtere landje. Blijkbaar zijn we de échte rode kool niet (meer) gewend. Kijk op een willekeurig potje of pakje rode kool in de winkel. Grote kans dat suiker er als één van de eerste ingrediënten op staat. Naast wellicht appelsap uit concentraat, pruimenpuree en honing. Allemaal (schuil)namen waarmee fabrikanten de suikers proberen te verhullen. Ze gezonder willen laten lijken. Mooi staaltje marketing.

Zelf aan de slag

Zelf maar maken dan? Uiteraard, zou ik bijna zeggen. Maar al zoekende naar recepten kom je meestal ook bedrogen uit. Op een kooksite lees ik dat de kok eindelijk het geheim van lekkere rode kool ontdekt heeft. Ze zegt letterlijk: rode kool heeft héél veel lepeltjes suiker nodig. Oeps. Maar ook met wat andere willekeurig aangeklikte recepten is het niet veel beter gesteld. Ontbijtkoek, rietsuiker, bruine basterdsuiker, appelstroop, geconfijte gember…

Natuurlijke smaakmakers

Zo jammer! Terwijl je een overheerlijke rode kool kunt klaarmaken zonder dat je naar de suikerpot hoeft te grijpen. Met wat specerijen en kruiden maak je echt de lekkerste rode kool. Eventueel met een appeltje. Want geloof me, ook al bevat een appel best wat koolhydraten, door de vele vezels heeft het eten van een appel een heel ander effect op je bloedsuiker- en insulinespiegel dan wanneer je dezelfde hoeveelheid suikers zou toevoegen. Of ze als appelsap zou drinken.

Het is ook heel erg lekker om wat yacon toe te voegen. Die geeft een heel gezonde crunchy bite aan deze schotel. Bovendien krijg je de natuurlijke zoetheid van de yacon cadeau. Deze zoetheid komt voornamelijk van heel gezonde inuline vezels, die je bloedsuiker niet laten stijgen. Dat komt omdat we ze zelf niet kunnen verteren in onze dunne darm. Terwijl de goede bacteriën in onze dikke darm er net heel erg blij mee zijn.

Kruidige rode kool zonder suiker

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook

  • stukje verse gember

  • 1 grote ui

  • kokosvet, om te bakken

  • 500 g rode kool

  • 200 g yacon (of vervang door extra rode kool)

  • Optioneel: 1 appel

  • 25 g roomboter

  • 2 tl kaneel

  • 2 tl gedroogde sinaasappelschil

  • Himalayazout, verse peper en verse nootmuskaat

Stappen

  • Maak de knoflook, gember en de groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn. Snipper de ui, snijd de kool in reepjes. Laat de yacon nog even n het water liggen, tegen verkleuring.
  • Fruit de ui, samen met de knoflook en gember in een flinke klont kokosvet. Voeg daarna de rode kool toe en laat deze al omscheppend een paar minuten mee fruiten.
  • Snijd de yacon in stukjes en voeg deze toe. Roer goed door de rode kool.
  • Snijd de appel in stukjes (schillen is niet nodig) en voeg deze samen met de roomboter, kaneel en sinaasappelschil toe.
  • Voeg indien nodig (afhankelijk van hoeveel vocht er uit de groenten komt) eventueel 1-2 el water toe. Leg dan een deksel met een kier op de pan en laat de groenten gaar worden. Schep af en toe om.
  • Breng op smaak met het zout, peper en nootmuskaat. Smakelijk! Bijvoorbeeld lekker traditioneel met deze hachee en wat puree. Dan is het uiteraard niet meer vegetarisch.

Notities

  • Behalve appel staan alle ingrediënten van deze rode kool op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Zonder de appel past dit recept bij alle fases van deze vet gezonde leefstijl. Onder het recept lees je hier meer over.
  • Appel staat op de oranje lijst B en past daardoor niet bij fase 3 van de Real Meal Revolutie 2.0 en van het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Laat ‘m in die fase gewoon weg. Geloof me, zelfs dan is deze rode kool zéér de moeite waard! Eet de rode dan bijvoorbeeld met een extra klont roomboter. Dat is ook zó lekker!
  • Deze rode kool kun je ook heel goed in porties invriezen. Maak dus gerust wat meer als je toch bezig bent. Of breng een portie naar de buren of je ouders. Die zullen het vast ook heel erg waarderen!

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Hoi Cora, zou je niet ook meer rode ui kunnen laten sudderen om een zoeter effect aan de rode kool te kunnen afgeven?

    • Hallo Erik, ja, dat is zeker een goede suggestie. Zeker als je ze lange tijd laat sudderen, krijgen ze een heerlijk zachte en zoete smaak. Dank je wel voor je reactie! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.