Deze linzensoep maakte ik op de laatste dag van drie dagen droogvasten. Alhoewel we niet vaak linzen eten, had ik daar toen zin in. Het leek me lekker in combinatie met kokosmelk en pittig gekruid gehakt. Zoals ik ook de Oosterse soep met kipgehakt heel lekker vind.

Zeker na het vasten probeer ik heel goed naar m’n gevoel te luisteren. Datgene te eten waar ik zin in heb. Er wordt wel gezegd dat je lichaam zo aangeeft waar het dan behoefte aan heeft. Of het klopt weet ik niet; maar ik weet wel dat onze intuïtie ons veel meer kan vertellen dan we als nuchtere Hollanders vaak willen geloven. Bovendien is het altijd fijn om iets te eten waar je zin in hebt, toch?!

Linzensoep dus. Nu klinkt de combinatie van lizen en gehakt misschien als een zware soep en daarom niet echt geschikt voor direct na het vasten.

Dit was inderdaad niet het eerste wat ik weer at en dronk, want minimaal een uur voordat ik weer een gewone maaltijd gebruik na het vasten, eet ik altijd een kleine voedzame maaltijd. Om de spijsvertering weer rustig op gang te brengen. Deze keer was dat een salade van tonijn op olijfolie, gekookte eieren en avocado. Met zeezout en kruiden. En een halfuur daarvóór was ik weer begonnen met drinken: eerst een half glaasje water en daarna een glas citroenmelissethee.

Weken is gezond

Maar eerlijk gezegd vond ik de soep ook helemaal niet zwaar. Goed gevuld ja, maar absoluut niet zwaar. Lekker romig door de kokosmelk en met de pit van harissa en rode currykruiden. En de beet van de groenten en het gehakt. Een topsoepje wat mij betreft; die bij ons zeker vaker terug gaat komen.

De linzen had ik wel een nacht laten weken. Dat hoeft niet volgens de verpakking, omdat je ze ook zonder te weken in relatief korte tijd kunt gaarkoken. Toch is het verstandig om het wél te doen. Door het weken maak je de lectines die in gedroogde peulvruchten zitten voor een groot deel onschadelijk. Lectines zijn natuurlijke gifstoffen die de plant gebruikt om zich te weren tegen bijvoorbeeld insecten. Ook voor onze darmwand kunnen ze schadelijk zijn. Wanneer een zaad van een plant in contact komt met water, laat het z’n verdedigingsmechanisme als het ware vallen. Dat is van nature zo geregeld, omdat het zaad normaal gesproken in vochtige aarde begint te ontkiemen. Weken verkleint dus de hoeveelheid stoffen die (in grote hoeveelheden) schadelijk voor ons kunnen zijn. Zeker mensen die toch al darmproblemen hebben, kunnen daar last van hebben.

Vandaar dat ik de linzen toch ‘s avonds in een ruime hoeveelheid water in een pan zet. Het water giet ik ‘s ochtends af en dan zet ik er weer schoon water op. Dat giet ik dan weer af voordat ik ze uiteindelijk in de soep gebruik. Linzen hoeven namelijk niet voorgekookt te worden.

Linzen-groentensoep met pittig gehakt

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 200 gram rode (split)linzen

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 ui

  • 1 winterwortel

  • 2 stengels bleekselderij

  • 2 paprika’s

  • 1 kleine prei of 1/2 grote prei

  • optioneel: 1 middelgrote yacon

  • kokosvet

  • 250 g gehakt

  • 3/4 tl Keltisch zeezout, 1/2 el harissa, 1 tl gerookte paprikapoeder

  • 1/2 van een blik van 400 g biologische gepelde tomaten

  • 1 blikje kokosmelk (200 ml)

  • 1/2 liter bottenbouillon of groentenbouillon

  • 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak (is ook afhankelijk van je bouillon)

  • 1 tl Thaise rode currykruiden (= koriander, kurkuma, venkel, chili, komijn, fenegriek, komijn)

  • 1/2 tl kerriepoeder, 1/2 tl harissa

Stappen

  • Laat de linzen liefst een nacht weken en giet het weekvocht af.
  • Maak knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui, snijd het wit van de prei in ringen en het groen in kleine stukjes. Snijd de rest van de groenten in blokjes. Laat de yacon bij voorkeur zo lang mogelijk in het water liggen en snijd deze net voor gebruik.
  • Smelt wat kokosvet in de soeppan. Doe het gehakt in de pan en laat de temperatuur even laag staan. Voeg het Keltisch zeezout, de harissa en gerookte paprika door en meng deze door het gehakt. Zet het vuur dan hoger en laat het gehakt dan in grote stukken (ter grootte van maximaal een soepballetje) bruin rullen.
  • Haal eventueel het gehakt uit de pan en laat wat extra kokosvet in de pan smelten. Roerbak knoflook, ui en wortel enkele minuten in de pan.
  • Voeg achtereenvolgens yacon, bleekselderij, paprika en de witte ringen van de prei toe. Roerbak steeds enkele minuten voordat je de volgende groenten toevoegt. Doe er helemaal op het eind het fijngesnipperde preigroen bij.
  • Knijp de gepelde tomaten wat fijner met je handen (of snijd ze in grove stukken). Voeg ze toe aan de soep, samen met de linzen, de kokosmelk en de bouillon. Doe ook het gehakt terug in de pan.
  • Voeg eventueel extra water toe. Breng de soep op smaak met het Keltisch zeezout, de rode currykruiden, kerriekruiden en harissa.

Notities

  • Ik maakte een grote pan soep. Het recept is aangepast voor circa 3 liter soep. Je kunt deze soep ook goed invriezen.
  • RMR2.0: Rode linzen staan als peulvruchten op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Winterwortel en kokosmelk staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 zeer beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.