Dit recept is gisteren onstaan uit een mislukt mayonaise-experiment. Mayo maken met de staafmixer. Dat ziet er altijd zo makkelijk uit bij anderen, maar schijn bedriegt. Ik beheers de fijne kneepjes duidelijk niet.
In het verleden was het resultaat nog wel eens redelijk, maar de mayonaise bleef altijd dunner dan wanneer ik het met de mixer doe. Met de mixer gebruik ik dan zelfs minder olie. Ik dacht dat ik de oplossing gevonden had. Ik zou de staafmixer gewoon langer op de bodem houden. Daarna een paar swingende bewegingen onderin de pot, waarna ik ‘m heel langzaam omhoog zou trekken. Een prachtige goudgele luchtige en dikke mayonaise zou me ten deel vallen. Dacht ik…
Wat overbleef was een dunne smurrie van mosterd, eigeel en olijfolie. Maar net zoals je een geschifte mayonaise kunt redden, lukte dat ook met dit staafmixerprutje. Met de mixer. Ik begon met een nieuw eigeel wat al op kamertemperatuur was. Daar mixte ik in het begin druppel voor druppel de vloeibare ‘mayonaise’ door. Later in een straaltje. En zo kwam het toch weer helemaal goed.
Extra eiwitten
Maar toen had ik wel twee eiwitten over. In vroegere tijden zou ik dan meteen gedacht hebben aan schuimpjes. Voor door een zelfgemaakte ijstaart. Of een zelfgemaakte pavlova gevuld met room en vruchten. Nu popte er een eiergerecht in me op. Grappig eigenlijk hoe je geest meebeweegt met je gezonde leefstijl.
Door de eiwitten stijf te kloppen en dit eiwitschuim te mengen met twee geklopte eieren, maakte ik een hele luchtige omelet. Mjammie. Met plakken kaas, die ik eerst in de pan had gelegd. Waardoor het ei een prachtige goudgele en knapperige korst kreeg. Maar je kunt ‘m ook zonder kaas maken. Gewoon zo, of met vlees, vis of groenten. Laat die eiwitten dus maar komen 😉 Genoeg reden om vaker mayonaise te maken.
Stapje voor stapje
Weinig foto’s deze keer, want ik was niet van plan om dit recept op de blog te zetten. Ik was gewoon een lekker eitje voor de luch aan het maken. Maar het resultaat was zo verrassend lekker, dat ik van gedachten veranderd ben. En ach, zo moeilijk zijn de stappen niet. Je kunt ze vast zelf invullen.
Luchtige schuimomelet met kaas
Ingrediënten
- Voor de omelet:
2 eieren
verse peper
tuinkruiden, naar smaak (vers of gedroogd)
kokosvet
paar plakjes (pittige) kaas
2 eiwitten
Himalayazout
optioneel: 1/4 tl (wijnsteen)bakpoeder
- Om te serveren:
gemengde sla
snackgroenten (zoals kerstomaatjes, tomatillo’s of komkommer)
Stappen
- Klop twee hele eieren luchtig met een mixer. Voeg peper en tuinkruiden toe. Gebruik een kom die groot genoeg is om bij stap 5 de opgeklopte eiwitten toe te voegen.
- Smelt alvast wat kokosvet in een koekenpan en leg hierop een paar plakjes kaas. Laat ze op een lage temperatuur opstaan.
- Klop dan in een helemaal vetvrije kom en met schone gardes de eiwitten mooi luchtig en stijf. Voeg aan het eind nog wat Himalayazout en eventueel wat (wijnsteen)bakpoeder toe. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten beter hun schuimige structuur vasthouden.
- Verhoog de temperatuur van je kookpit een beetje, zodat de pan zo meteen op temperatuur is om je ei te bakken.
- Spatel de eiwitten onder de losgeklopte eieren. Meng het met grote halen met een spatel door elkaar. Blijf niet te lang doorgaan, want dan verliest het eiwit z’n luchtige structuur. Het is niet erg als er nog wat kloddertjes eiwit zijn.
- Giet het luchtige eimengsel op de kaas in de pan. Laat het ei aan de onderkant stollen en mooi goudbruin worden. Draai het ei dan om. Doe het eventueel in 2 of 4 stukken. Dat is een stuk makkelijker, want de (oorspronkelijke) bovenkant van de omelet is nu nog luchtig en zacht.
- Laat nu ook de onderkant goudbruin en gaar worden. Bak de omelet niet te lang. Het is lekker als het ei nog een beetje luchtig is.
- Serveren:
- Serveer de schuimomelet op een bedje van gemengde sla en geef er wat snackgroenten bij.
Notities
- In dit recept gebruik je twee extra eiwitten. Gooi de eidooiers niet weg, want daar zitten net de meeste voedingsstoffen van een ei. Ik had de eidooiers gebruikt om mayonaise te maken. Je kunt eventueel de eidooiers ook extra samen met de hele eieren loskloppen.
- Met deze basis kun je natuurlijk eindeloos variëren. Gebruik spek in plaats van kaas voor een zuivelvrije versie. Of maak een vegetarische versie met enkel groenten. Of een boerenomelet met kaas, spek en groenten!
- RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Achtergrond Real Meal Revolutie
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Uitleg
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.
Gezond eten
Hoe past dit recept in deze methode
De ingrediënten van dit recept staan allemaal op de groene lijst en het recept is daarmee geschikt voor alle 4 van de bovengenoemde fases.