Dit recept is nog van vorig jaar. Dat klinkt langer geleden dan het is. Bovendien is het recept echt de moeite waard om te delen. Zelfs al zou het wel echt lang geleden zijn dat ik ‘m maakte.

Ik weet niet wat het was met deze soep, maar de één na de ander kwam met complimenten. Nu is pindasoep hier in huis sowieso populair, maar deze had blijkbaar nog net iets extra’s.

Nog lekkerder

“Wat ruikt het hier lekker.” “Hé, die soep is lekker! Wat heb je anders gedaan?” “Mam, je hebt jezelf overtroffen.” “Dat kipgehakt is lekker krokant.”

En wat er anders was? In ieder geval de trassi. Dat is een gefermenteerde garnalenpasta die volgens zeggen onmisbaar is in de Indonesische keuken. Ik had het maanden geleden gekocht en sinds toen had ik het nog maar één keer gebruikt. Voor satésaus. Ik hoop dat ik niemand beledig door te zeggen dat het enorm stinkt wanneer je het pakje open maakt. Zelfs nog in het begin tijdens het bakken. Maar het loont de moeite om door te zetten, want daarna ruik je daar niets meer van en geeft het een unieke smaak.

Natuurlijk is de zelfgemaakte (runder)bottenbouillon ook een echte smaakmaker in de soep. Verder wijt ik de overheerlijke smaak ook aan de Thaise rode currykruiden. Het is één van m’n favoriete kruidenmengsels. En tenslotte maakt het krokant gebakken kipgehakt de soep helemaal af.

Kortom, we hebben een nieuwe favoriet!

Maaltijd-pindasoep met krokant kipgehakt

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de pindasoep:
  • 1/2 pepertje, of naar smaak

  • 1 grote teen knoflook

  • 1 stukje verse kurkuma (of vervang door gedroogde kurkuma)

  • 1 stukje gember van circa 1 cm lengte

  • circa 1150 g soepgroenten (ik gebruikte 1/2 ui, 1/6 witte kool, 2 wortels, 1 wortelpeterselie, 1 stengel bleekselderij, 1 chayote, 1 paprika, 1 prei, 125 g kastanjechampignons en 125 g taugé)

  • kokosvet en/of spekvet

  • 1/2 tl trassi

  • 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 1/2 tl elk van Thaise rode currykruiden, gemalen koriander, gemalen komijn

  • 1/4 tl laos

  • 175 g 100% pindakaas

  • 330 ml bottenbouillon (of vervang door water met Keltisch zeezout en kruiden)

  • 500 ml water

  • Voor het krokante kipgehakt:
  • kokosvet en/of spekvet

  • 375 g kipgehakt (niet gekruid)

  • 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • verse peper

  • 1 tl rode currykruiden

Stappen

  • Voor de soep:
  • Maak het pepertje, de knoflook, kurkuma en de gember schoon. Hak alles fijn.
  • Maak de groenten schoon en snijd deze in stukjes.
  • Smelt kokosvet en/of spekvet in een braadpan en fruit hierin de ui met de fijngehakte peper, knoflook, kurkuma en gember en met de trassi.
  • Roerbak de groenten bij het uimengsel. Begin met de harde groenten en eindig met de kastanjechampignons en het fijngesneden groen van de prei, zodat alles op het eind beetgaar is.

    Wacht wel tot stap 7 met het toevoegen van taugé want die hoeft niet mee te koken.
  • Voeg op het eind het Keltische zeezout en de kruiden toe en roerbak deze nog even mee. Doe dan de groenten over in een soeppan.
  • Voeg dan de pindakaas, de bottenbouillon en het water toe. Roer goed door en breng aan de kook. Proef de soep en breng indien nodig de soep op smaak met extra kruiden en/of zeezout.

    Op de foto zie je de gelei en het gestolde vet van de net toegevoegde bouillon.
  • Zet het vuur uit en voeg dan de taugé toe.
  • Voor het krokante kipgehakt:
  • Smelt op laag vuur kokosvet en/of spekvet in de braadpan. Doe dan het kipgehakt in de pan en verdeel er het Keltische zeezout en de kruiden over. Meng dit goed door elkaar.
  • Zet nu het vuur hoog en bak dan het kipgehakt in grove rulle stukken tot het mooi goudbruin en heel krokant is.
  • Serveren:
  • Doe de soep in een mooie soepkom of bord en schep daar het krokante kipgehakt over. Smakelijk!

Notities

  • Het recept is voor circa 2 1/2 liter soep. Zelf maakte ik twee keer deze hoeveelheid en dat zie je dus op de foto’s.
  • Samenstelling van de rode currykruiden: koriander, kurkuma, venkel, zout, chili, komijn, fenegriek, komijn.
  • Eet eventueel nog gekookt ei bij de soep voor een (extra) complete maaltijd.
  • RMR2.0: Pinda’s (uit de pindakaas) staan als peulvruchten op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten op deze lijst past niet bij fase 3. Wortel staat op de oranje lijst A. Wortelpeterselie staat (waarschijnlijk door onbekendheid met deze groentensoort in Zuid-Afrika waar de RMR2.0 vandaan komt) niet op de lijst, maar past wat mij betreft ook op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is heel beperkt tijdens fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Vanwege de pindakaas is de soep niet geschikt voor fase 3. Met de aanpassing die hieronder beschreven is, kun je ‘m wel geschikt maken voor fase 3.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de pindakaas door (kippen)bottenbouillon. Zorg ook dat je binnen je dagtotaal van de oranje lijst A blijft (voor o.a. wortel en wortelpeterselieis dat een halve gesloten handvol per persoon; mits je die dag geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt). Je kunt de wortel en wortelpeterselie ook vervangen door meer groenten van de groene lijst. Dan kun je onbeperkt genieten van deze soep.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.