Met kerst waren we uitgenodigd door mijn broer. Dat is al vele jaren traditie. Hij kookt dan meestal met een thema. Dit jaar was het thema ‘kleine gerechtjes’. Met nadruk op de nágerechtjes. We kregen een klein soepje vooraf en daarna een bescheiden hoofdgang. Maar wat er daarna kwam was bijna niet te overzien. Hij had er héél veel werk van gemaakt. De hoeveelheid (zelfgemaakte) toetjes die hij, met wat hulp van z’n gezinsleden op tafel toverde was niet te beschrijven.
De ‘koolhydraatarmen’ onder ons kregen aangepaste toetjes. Onbewerkt en alles zelfgemaakt; behalve de kaas op het kaasplankje. M’n broer had inspiratie uit m’n blog gehaald maar vond dat er eigenlijk te weinig nagerechten op stonden. Niet voldoende keus, was zijn oordeel.
Suikervrij en glutenvrij taartje
Vandaar dat ik nu het taartje / toetje wat we voor speciale gelegenheden wel eens maken nu toch maar eens op de blog zet. Het is misschien niet heel verrassend, want het is een variant op een roomkaastaart. Ook wel bekend als monchoutaart. Een ‘gewone’ monchoutaart past niet in onze gezonde leefstijl. Niet vanwege de vetten in de slagroom en de roomkaas, maar vanwege de vele suikers in de koekjesbodem, de gezoete slagroom en de kersenvlaaivulling.
Maar je kunt zoiets ook prima op een gezonde manier maken. Zonder suiker en mét behoud van de vetten. Die zijn tenslotte het probleem niet. Zonder de suikers is het een prima taartje voor een speciale gelegenheid. Mits het past bij de fase van onbewerkt en koolhydraatarm eten waar je in zit.
Mascarponetaartje in een glas
Ingrediënten
- Voor 4-6 personen:
- Voor de bosvruchtensaus:
500 g bosvruchten, vers of uit de diepvries (ontdooid)
1 tl citroensap
groene stevia (optioneel)
konjakpoeder (koolhydraatarm bindmiddel)
- Voor het mascarponetoetje:
250 g slagroom
250 g mascarpone (of vervang door roomkaas)
- Optioneel, voor koekjesbodem:
4-6 dunne zaden- pittencrackers met kaneel (+ eventueel 4-6 extra om er een koekje bij te serveren)
Stappen
- Voor de bosvruchtensaus:
- Breng de bosvruchten met het citroensap in een pannetje aan de kook. Voeg eventueel groene stevia naar smaak toe.
- Laat de vruchten aan de kook komen. Strooi er een theelepeltje konjakpoeder over en roer deze goed door. Blijf goed roeren en laat de saus steeds doorkoken, zodat het de mogelijkheid krijgt om te binden. Doe dit lepeltje voor lepeltje tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Laat de saus afkoelen.
- Voor het mascarponetoetje:
- Klop de slagroom stijf. Meng de mascarpone met de slagroom. Dit kan met de mixer. Zet tot gebruik koel weg.
- Afwerken:
- Optionele stap: breek 1 cracker per glas in stukjes en leg ze in het glas.
- Verdeel in totaal de helft van het mascarpone-slagroommengsel over de 4 glazen.
- Verdeel wat bosvruchtensaus over elk glas.
- Verdeel de rest van het mascarpone-slagroommengsel over de glazen.
- Steek er net voor het serveren eventueel nog een crackertje in.
Notities
- Ik maakte van bovenstaande hoeveelheid mascarpone en slagroom 3 porties, maar vond dat écht (te)veel. Van de helft zou ik net zoveel genoten hebben. De hoeveelheid is zeker geschikt voor 4 personen als taartje en als nagerecht voor zeker 6 personen. Maar dit is ook leuk in kleine amuseglaasjes in nog kleinere porties.
- Ik maak de saus altijd in een grotere hoeveelheid van zomerfruit uit m’n moeder’s tuin. Het fruit bewaar ik in de vriezer tot ik er saus van maak. Deze gaat dan kokend in gesteriliseerde potten. Ook zonder suiker blijkt de saus maanden goed te blijven. De saus is ook heerlijk in een bakje Griekse yoghurt bijvoorbeeld.
- Vervang eventueel de bosvruchtensaus door verse of ontdooide bosvruchten.
- Het was de eerste keer dat ik de crackertjes hierbij had gebruikt. Toevallig had ik kaneelcrackers met pompoen die hier heel lekker bij waren. De crackers geven een lekkere crunch aan dit taartje en maken het daarom wel af. Je kunt ze ook prima weglaten of andere crackers gebruiken. Dat vleugje kaneel is dan wel een aanrader. Omdat de crackers snel zacht worden als er vocht bij komt, vul je de glazen liefst pas op het eind.
- Tip/recept van iemand uit de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘: gebruik als alternatief een bodem van gemalen pitten en zaden vermengd met gesmolten boter. Ze gebruikte 50 g roomboter op 9 el zaden/pitten/noten. Hier kun je dan nog kaneel door doen. Laat dit even opstijven voordat je het mascarponemengsel erop doet.
- RMR2.0: Slagroom, mascarpone en bosvruchten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 3.
- Meer info RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor bosvruchten is de maximale hoeveelheid een halve gesloten handvol (= circa 1 el).
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Deel het recept in 8 porties en laat de bosvruchtensaus weg. Dan past dit gerechtje ook in fase 3. Laat dan de crackers achterwege of maak kaneelcrackers zonder pompoen, want pompoen staat ook op de oranje lijst A. Of de alternatieve bodem van zaden en pitten met roomboter, zonder noten dan. Want zaden en pitten staan op de groene lijst, terwijl noten ook op de oranje lijst A staan.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.