Tegelijk met de tomatillo-avocado guacamole waar ik gisteren het recept van deelde, maakte ik ook knoflooksaus. Knoflooksaus is heel eenvoudig zelf te maken van Griekse yoghurt, zelfgemaakte mayonaise of een combinatie van beide. Snel gemaakt en je weet dat er geen ongezonde ingrediënten in zitten.

Chayotes voor een Mexicaanse twist

Omdat we de saus bij een Mexicaanse maaltijd gingen eten, heb ik er een Mexicaanse draai aan gegeven. Met geraspte chayote, een pepertje en Mexicaanse kruiden. Chayote’s zijn lekker sappig, heel gezond en worden veel gebruikt in de Mexicaanse keuken.

Chayotes zijn ideaal in de keuken, want je kunt er van alles mee. Zo kun je ze gebruiken in roerbakschotels of in soepen. Ze blijven lekker stevig en fris sappig en omdat ze vrij neutraal zijn, passen ze bij heel veel dingen. Zoals dat ook met een komkommer of courgette het geval is bijvoorbeeld. Ook uit het vuistje zijn chayotes heel erg lekker. Hun smaak wordt wel eens vergeleken met een meloen of een groene appel. Of iets daar tussen in. Sappig en fris, maar niet echt zoet.

Wij kweken de chayote zelf in de moestuin. Daar heeft ‘ie wel wat ruimte nodig om te kunnen klimmen. Dat kan trouwens ook tegen een zonnige muur. Je oogst ze voordat het gaat vriezen, want daar kunnen ze absoluut niet tegen. Maar daarna kun je ze lang koel, maar vorstvrij bewaren.

Heb je geen chayote, vervang deze dan in deze knoflooksaus door komkommer.

Mexicaanse knoflooksaus

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 chayote (of vervang door circa 1/2 komkommer)

  • 3 teentjes knoflook

  • 1 klein pepertje, of naar smaak

  • 300 ml Griekse yoghurt en/of mayonaise

  • verse peper, Keltisch zeezout

  • verse of gedroogde tuinkruiden (bijv. koriander, peterselie of bieslook)

  • mosterdzaad, komijnzaad en koriander; liefst vers gemalen of uit de vijzel

  • 1 1/2 tl Mexicaanse kruidenmix (ik gebruikte een kruidenmix die mijn dochter Maaike maakte)

Stappen

  • Schil de chayote. Bij een heel jonge en verse chayote is dat soms niet eens nodig. Rasp de chaote met een fijne rasp. Knijp het vocht eruit en vang het op. Het vocht kun je opdrinken of in een soepje gebruiken. Het smaakt heel lekker fris en is heel gezond.
  • Maak de knoflook en het pepertje schoon en hak deze heel fijn. Snijd ook het pepertje heel klein.
  • Meng nu de Griekse yoghurt met de geraspte en uitgeknepen chayote, de knoflook en het pepertje.
  • Voeg naar smaak verse peper en zeezout toe, samen met de verse kruiden, het gemalen mosterzaad, komijnzaad en korianderzaad en de Mexicaanse kruidenmix. Smakelijk!

Notities

  • RMR2.0: Griekse yoghurt staat bij de Real Meal Revolutie op de oranje lijst A. Tijdens fase 3 van de Real Meal Revolutie 2.0 mag je dagelijks maar heel beperkt van deze lijst gebruiken, om te voorkomen dat je teveel koolhydraten gebruikt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking en mogelijke aanpassing hieronder) en 4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit 300 ml Griekse yoghurt. 1/5 van dit gerecht past dus binnen het dagtotaal, mits je die dag geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Als je de Griekse yoghurt vervangt door zelfgemaakte mayonaise geldt er ook voor fase 3 geen beperking. Daarvan staan namelijk alle ingrediënten op de groene lijst.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.