Elke dag een portie groen is supergezond.
Daarmee geef je je gezondheid een dagelijkse boost. Een gezonde basis voor zowel je korte- als langetermijngezondheid.
Groene basis
Toen ik ruim zeven jaar geleden door anders te eten m’n geestelijke gezondheid en energie terugkreeg raakte ik geïnteresseerd in gezonde voeding.
Vanaf het begin was me duidelijk dat groene (blad)groenten heel gezond zijn. Ze worden niet voor niets vrijwel altijd genoemd bij gezonde eetpatronen. Ook bij koolhydraatarme en ketogene leefstijlen, zoals de Real Meal Revolutie 2.0. Liefst als dagelijks onderdeel van je menu. Ze bevatten weinig koolhydraten, maar juist heel veel voedingsstoffen en vezels.
Afgelopen half jaar werd ik me nog bewuster van de gezondheidsvoordelen van groene (blad)groenten. Onder andere omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan een alkalische leefstijl.
Dat is een leefstijl waarbij je ervoor zorgt dat het interstitium een gezonde zuurbalans houdt. Dat is de met vocht gevulde ruimte rondom onze cellen. In zo’n gezonde, alkalische omgeving kunnen cellen optimaal blijven functioneren. En een goede werking van de cellen is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid. Zeker op langere termijn.
Daardoor ging ik groene groenten nóg meer waarderen. Zoveel dat ik ze dagelijks wilde eten.
In de winter minder groen
Die dagelijkse regelmaat ontbrak echter. Vooral in de wintermaanden. In de zomer eet ik heel veel salades. We hebben dan volop rucola, veldsla, allerlei soorten pluksla, romaine sla en ijskruid in de tuin. En veel verse kruiden. In de winter eet ik nauwelijks salade. Er groeit dan ook nauwelijks sla. Veldsla overleeft weliswaar de winter, maar heeft dan nauwelijks groeikracht.
We hebben wel palmkool en boerenkool in de moestuin, maar daar is de rest van het gezin geen fan van. Dat eten we dus ook niet zo vaak. Bovendien eet je een deel van je groenten het liefst rauw. Ook dat zat niet heel erg in mijn systeem.
In de winter at ik eigenlijk alleen m’n gefermenteerde groenten rauw. Die zijn ook supergezond, maar daar zitten geen groene bladgroenten in. Die laten zich niet goed fermenteren. Zelfs met palmkool, toch één van de stevigere bladgroenten, lukte het me niet.
Groen en rauw
Meer groen en meer rauw dus. Daarmee is de sprong naar een groene smoothie snel gemaakt. Je kunt er veel groenten in verwerken en ze blijven rauw.
Ondanks mijn oorspronkelijke bedenkingen ten aanzien van smoothies begon ik er daarom drie maanden geleden toch mee. Dikke vezelrijke smoothies. Vitamine- en mineralenbommetjes. Enkel op basis van groenten. Sinsdien maak ik iedere week een kan vol. Sinds een tijdje zelfs twee; één voor m’n moeder en één voor mezelf.
Zelfs aan het eind van de week is het overgebleven deel van de smoothie nog net zo groen en fris als in het begin. Qua kleur en ook qua smaak. Ik denk dat er nauwelijks oxidatie plaats vindt vanwege de vele vitamines en andere anti-oxidanten die erin zitten. Natuurlijke conserveringsmiddelen 😉
Wat merk ik ervan?
Eerlijk gezegd had ik geen direct effect verwacht. Daar deed ik het ook niet voor. Ik heb geen gezondheidsklachten. Die zijn jaren geleden al verdwenen. Met behulp van gezonde voeding en leefstijl ben ik sindsdien gezond en fit gebleven.
Die groene smoothie nam ik dan ook voor de lange termijn. Als extra hulpmiddel om gezond oud te worden. Maar tot mijn verbazing merkte ik wel degelijk verschil.
Betere zuurbalans
Voordat ik met de dagelijkse smoothie begon, was mijn zuurbalans al prima. ‘s Ochtends soms wat aan de lage kant, maar dat ligt ook aan het vasten. Maar zodra ik ging eten zat ik vrijwel altijd boven de 7. Ter herinnering: alles onder de 7 is zuur, alles boven de 7 is alkalisch. De ideale waarde voor urine-ph is tenminste 7,2.
Met de groene smoothies stijgt mijn urine-pH overdag makkelijk naar donkergroene waardes tot wel 9 en 10. Zeer alkalisch dus. Zeker als je bedenkt dat de pH waardes een logaritmische schaal hebben. Daarmee staat elke verhoging van de pH waarde met 1 eenheid namelijk gelijk aan ’10 keer minder zuur’. Een vloeistof met waarde 9 is daarom 10 x 10 = 100 keer minder zuur dan een vloeistof met waarde 7.
Gezonder dan baking soda
Het effect op mijn urine-pH welke ik zie bij de groene smoothie is vergelijkbaar met het effect van bijvoorbeeld baking soda. Een veelgeprezen middeltje om je pH op te krikken. Dat heb ik zelf ook een tijdje gedaan. Ik wilde graag zelf ervaren wat dat zou doen.
Ook baking soda laat je urine-pH snel stijgen. Voor de korte termijn misschien een goed hulpmiddel. Voor lange termijn ben ik er niet zo’n fan van. Baking soda bevat namelijk veel natrium. Ter vergelijking: ook keukenzout bestaat uit voornamelijk natrium. Een groene smoothie is mede daarom waarschijnlijk een veel gezonder alternatief.
Nu kun je je afvragen of je dit nodig hebt wanneer je pH waarde over het algemeen al gezond is. Dat is een terechte vraag, die ik niet kan beantwoorden. Is het gezond om bij een gezonde zuurbalans alsnog een alkalische eetpatroon te hebben? Ja, dat denk ik zeker wel. Zo blijven je alkalische buffers goed gevuld en dat is handig wanneer er door bijvoorbeeld vasten tijdelijk wat meer zuren geproduceerd worden. Die kunnen dan geneutraliseerd worden door deze (mineralen-)buffers.
Betere stoelgang
Het andere merkbare verschil is dat mijn darmen actiever zijn geworden. Nu heb ik nooit darmklachten gehad; gelukkig niet.
Maar met de veelgeprezen dagelijkse stoelgang was ik niet bekend. Dat had er ook mee te maken dat ik periodiek vast en dus minder maaltijden gebruik. Als je minder vaak eet, hoef je ook minder vaak naar de wc. Althans, dat dacht ik. Want daar is nu verandering in gekomen.
Sinds de dagelijkse vezelsmoothie moet ik namelijk wel dagelijks naar de wc. En niet alleen om te plassen 😉 Meestal zelfs vaker dan één keer per dag. En dat is héél gezond. Want zo blijven de afvalstoffen minder lang in m’n darmen. En dat is heel gezond; juíst ook voor die darmen.
Letterlijk en figuurlijk lichter
Maar het opvallendst vind ik dat ik me echt lichter voel. Ik ben niet minder gaan eten. Zeker niet bewust, maar volgens mij ook niet onbewust. Die groene smoothie is er echt bijgekomen.
Toch voel ik me lichter. Het voelt alsof m’n eten beter verteert. M’n buik voelt ‘s ochtends ook echt leger. Niet in de zin dat ik honger heb, maar in de zin dat deze op een prettige manier minder gevuld is.
En het grappige is dat ik het ook terugzie op de weegschaal. Sinds de groene smoothie ben ik stabiel een paar kilootjes lichter dan ervoor. Zonder dat ik daar iets voor gedaan heb. Alhoewel…
Ook belangrijk: goed kauwen
Misschien is het niet alleen het gevolg van de groene smoothie.
Er is één ander ding wat ik veranderd heb. Rond diezelfde tijd ben ik ook bewuster en beter gaan kauwen. Overdreven goed. Omdat kauwen je voeding alkalischer maakt. En omdat eten eigenlijk vloeibaar je mond moet verlaten. Vertering vind plaats in je mond, niet in je maag.
Misschien is goed kauwen dus ook een deel van mijn succes.
Op verzoek
Dan volgt nu nog het recept van mijn smoothie. Op verzoek. Want toen ik vorige week schreef over mijn dagelijkse portie groen, kreeg ik van een aantal mensen de vraag hoe ik zo’n groene smoothie maak.
Zelf maak ik uiteraard zoveel mogelijk gebruik van de groenten uit onze moestuin. Liefst alleen maar. Maar natuurlijk kun je ook zonder moestuin zo’n gezonde groene smoothie maken.
Meer-kleurig
Overigens gebruik ik niet alleen groene groenten. Ook andere (fel-)gekleurde groenten zijn heel gezond, dus het is geen enkel probleem om die toe te voegen. Zo kun je knolgroenten gebruiken als supergezonde en vezelrijke basis. Door het gebruik van diepgroene bladgroenten wordt het eindresultaat toch groen.
Met wat creativiteit
Wordt ook gerust een beetje creatief. Vraag in de winkel bijvoorbeeld of je de schutbladeren van de bloemkool mag hebben. Die worden ook wel gevraagd door bijvoorbeeld mensen met konijnen.
Of vraag aan een bekende met een moestuin of ze soms wat voor je over hebben. Eventueel in ruil voor een beetje hulp in de tuin.
Ook kun je gebruik maken van moeder natuur. Daar vind je nu bijvoorbeeld weer frisgroene blaadjes van klaver, brandnetel en paardenbloem. Kortom: met een beetje creativiteit kom je vaak een heel eind.
Een groene vezelsmoothie
Ingrediënten
- Basis:
water
2-3 tenen knoflook
stuk verse gember
1 kleine ui
groene groenten (bijv. chayote, tomatillo, broccoli, courgette, groene paprika, groene kool, spruitjes, koolrabi, komkommer)
knolgroenten (bijv. wortels, pastinaak, wortelpeterselie, yacon, aardpeer)
- Groene bladgroenten:
groene bladgroenten (bijv. palmkool, groen van groenten als prei, pastinaak en/of wortelpeterselie, veldsla en andere slasoorten, winterspinazie, klaver, paardenbloemenblad, brandnetels, …)
optioneel: groene kruiden (liefst vers, maar gedroogd kan ook)
Stappen
- Giet wat water in de kan van de blender.
- Maak de ingrediënten van de basis schoon en snijd alles in grove stukken.
- Blend eerst een deel van de groenten samen met het water.
- Voeg nu steeds groenten toe tot alles erdoor gemixt is. Je hoeft steeds maar kort te blenden, want het hoeft nu glad gepureerd te worden. Er blijven toch vezels inzitten en dat is ook juist de bedoeling.
- Als de mengbeker te vol wordt, doe je een deel ervan tijdelijk over in een andere beker.
- Was nu ook de bladgroenten en snijd ook die in (grove) stukken. Voeg ze deel voor deel toe en gebruik een lepel of spatel om ze een beetje door de basis te roeren voordat je de blender weer aanzet. Blijf doorgaan tot alles erdoor gemixt is.
- Zelf verdeel ik het over twee bekers.
- Daarna meng ik het per beker nog even goed door elkaar. Dit is dan het eindresultaat.
Hi Cora, interessant om die smoorheet eens uit te proberen, vooral met restjes groenten. Wat voeg jij toe om het smaakvoller te maken? Vind het namelijk neutraal tot niet lekker om te drinken .
Groetjes Jolanda
Hoi Jolanda,
Mijn smaakmakers zijn knoflook, gember en vaak ook een verse peper voor wat pit. Verder heb ik heel smaakvolle groenten uit eigen tuin. De yacon bijvoorbeeld voegt een natuurlijke zoetheid toe.
De smoothie is elke week wat anders, maar ik vind m altijd heerlijk fris en ik eet m dus ook altijd met plezier op.
Groetjes, Cora
Soms doe ik er ook verse of gedroogde munt door (naar andere verse kruiden). Dat vind ik ook heel lekker.