In mijn map met verzamelde recepten vond ik een plaattaart met zoete aardappel en rode bieten. Het was een recept uit het kookmagazine van onze buurtsuper. Het deeg van die plaattaart werd eerst besmeerd met een mengsel van muhamarra en mascarpone. Muhammara kende ik nog niet, dus dat trok wel m’n interesse.

Geroosterde paprika, walnoten en granaatappel

Het blijkt een Libanese ‘spread’ te zijn. Je kunt het als smeersel gebruiken maar ook als dip voor groenten bijvoorbeeld. In dat opzicht is het vergelijkbaar met hummus. Het wordt gemaakt van o.a. gegrilde paprika’s, walnoten en granaatappel. In de variant die ik bij de buurtsuper vond, zaten ingrediënten (waaronder suiker) die ik niet wilde. Maar ik vind het altijd leuk om zelf gezonde versies van smaakmakers e.d. te maken, dus dat heb ik met de muhammara ook gedaan.

Pitjes in plaats van stroop

Voor de muhammara wordt vrijwel altijd granaatappelmelasse gebruikt. Ook als je specifiek zoekt naar traditionele recepten. Dat is een ingedikte stroop van granaatappelsap. Die melasse kon ik gewoon bij de buurtsuper krijgen en er zaten ook geen andere, ongewenste, ingrediënten in. Maar door het in te laten dikken, wordt het wel gewoon stroop natuurlijk en is het een verborgen suiker.

Maar ik vond ook één recept waar granaatappelpitjes gebruikt werden in plaats van melasse. Dat leek me wel wat. Je gebruikt de granaatappel dan vers, behoudt de vezels uit de pitjes en je gebruikt de natuurlijke zoetheid van de granaatappel zonder er een dikke suikerstroop van te maken.

Ik besloot daarom ook een verse granaatappel te gebruiken in plaats van de stroop. Ik was nog wel een beetje bang voor het malen van de pitjes, omdat het witte deel ervan een beetje bitter is. Gelukkig viel dat in de spread niet op. In ieder geval niet op een vervelende manier.

Geslaagd experiment

Het was een leuk recept om te maken. Ik maakte het in het weekend op de dag voordat ik de plaattaart wilde maken. Toen ik de spread aan m’n man liet proeven was hij meteen enthousiast: “Mmmm… lekker fris, beetje zurig en een klein beetje bitter misschien?!”, was zijn commentaar. “Dat lijkt me lekker op een oopsiebroodje en/of een plakje kaas.”

Dat denk ik ook. Of bij een salade of als dip voor groentensticks. Als los gerecht is het dus wat ons betreft geslaagd. Nu zijn we nog benieuwd of de spread ook in het recept van de plaattaart goed tot z’n recht komt.

Muhammara

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 1/2 grote paprika (in totaal 375 g paprika; schoongemaakt gewogen)

  • 100 g walnoten

  • 3/4 tl komijnzaad

  • 65 g granaatappelpitjes

  • 1/2 kleine ui (35 gram)

  • 1 grote teen knoflook

  • stukje pepertje, naar smaak

  • 1 el citroensap (vers of uit de vriezer)

  • optioneel: 1/2 tl sumac

Stappen

  • Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de pitjes.
  • Leg de paprika’s met de snijkant naar beneden op een bakvel. Zet ze in het midden van de oven op 225 graden Celcius. Laat ze circa 20-30 minuten staan, tot ze ‘blaren’ gaan krijgen en zwart beginnen te blakeren. Hou ze wel in de gaten, want iedere oven is anders. Je kunt dit ook op 200 graden doen en ze wat langer laten staan.

    Doe de paprika’s in een afgesloten bak of zak en laat ze afkoelen. Gebruik hiervoor een tang, want ze zijn heet!
  • Zet de oven uit, maar hou ‘m gesloten. Strooi de walnoten en het komijn zaad op een bakplaat en schuif deze in de nog hete oven. Op deze manier gebruik je de restwarmte van de oven om de noten en het komijnzaad te roosteren.
  • Snijd de granaatappel doormidden en haal er de pitjes uit. Verwijder eventuele witte velletjes. Granaatappeltpitjes kun je ook kant en klaar kopen trouwens.
  • Maak de ui schoon en snipper deze. Hak de knoflook en het pepertje fijn.
  • Trek dan de velletjes van de afgekoelde paprika’s. Soms zitten stukjes velletje nog heel vast. Laat die gerust zitten, want daar merk je straks niets van. Zorg wel dat de zwarte stukjes vel eraf zijn en schraap ook eventuele zwarte stukjes aan de snijranden van de paprika met een mesje weg.
  • Snijd de paprika’s in stukken. Meng nu alle ingediënten door elkaar in een kom (of direct in je keukenmachine).
  • Maal de muhammara in de keukenmachine of een vijzel tot een gladde pasta.
  • Garneer eventueel met overgebleven granaatappelpitjes. Smakelijk!

Notities

  • Bovenstaand recept is goed voor ongeveer 375 ml (en dat is ook ongeveer 375 g) muhammara.
  • Uit 1 granaatappel haalde ik circa 175 g pitjes. Daarmee kon ik dus twee keer de hoeveelheid hierboven maken.
  • RMR2.0: Net als het meeste fruit staat ook granaatappel bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Verder staan de walnoten op de oranje lijst A. Gebruik van producten van die lijst is in fase 3 zeer beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.