Wij hebben een grote diepvries. Modelletje kist. Die zijn niet meer zo populair sinds de komst van staande vriezers met lades, maar ik vind ze ideaal. Soms is het even zoeken, maar er kan wel veel in. Ik kook of bak graag wat meer om één of meerdere porties in te vriezen. Zo hebben we altijd wel een gezonde maaltijd achter de hand.
Het geeft ook de mogelijkheid om in grotere hoeveelheid in te kopen. Bijvoorbeeld wanneer er producten in de aanbieding zijn. Dat doe ik o.a. met biologisch vlees en pakjes roomboter. Ook koop ik amandelmeel in grote hoeveelheid en doe dat in kleinere zakken in de vriezer. Zodat het vet in de gemalen noten niet oxideert.
Koolhydraatarme voorraad
Ik bewaar zo dus ook m’n koolhydraatarme baksels. Op dit moment liggen er nog Brabantse worstenbroodjes keto-style in. Die heb ik in december gebakken, maar komen nu nog goed van pas. Lekker voor bij een maaltijdsoep.
Er liggen ook altijd oopsiebroodjes in. Handig (om mee te nemen) als lunch, om er een tosti van te maken, als hamburgerbroodje of voor bij een soep.
Gisteren heb ik daarom m’n voorraadje weer aangevuld.
Carnavalsoopsies
Ik maakte deze keer vier verschillende smaakjes. In carnavalssfeer. Hier in het zuiden is het namelijk carnaval. En wat hoort er bij carnaval? Nee.. ik bedoelde niet het bier maar de confetti 😉
Elke smaakvariant kreeg dus z’n eigen confetti. Iets wat er als extraatje doorheen gestrooid was. Het werden achtereenvolgens stukjes gedroogde tomaat, blokjes kaas, gedroogde lente-ui en uitgebakken spekjes. Niet dat het uiteindelijk op confetti leek, maar de oopsies waren wel lekker. Alle vier de varianten. Dat dan weer wel.
Kies je eigen basis
De recepten zijn allemaal gebaseerd op m’n eerder verschenen recept van oopsiebroodjes met pit(ten). Die vind ik zoveel lekkerder dan ‘gewone’ oopsies. Maar kies wat je zelf het lekkerst vindt. Je kunt ook de zuivelvrije variant als basis nemen.
Basisrecept zaden- en pittenoopsies
- Zaden- en pittenmengsel:
- 2 el elk van blond lijnzaad, donker lijnzaad, chiazaad, sesamzaad
- 6 el zonnebloempitten
- 1 el psylliumvezels (let op: er bestaat psylliumvezelpoeder, psylliumvezels en hele psylliumzaden; je kunt ze niet door elkaar gebruiken – daarom de link naar degene die ik gebruik)
- 1 tl Keltisch zeezout
- verse peper, naar smaak
- optioneel: 2 tl gedroogde zeewier (o.a. voor extra jodium)
- Extra: de ingrediënten van de door jou gekozen smaakvariant (zie verderop in deze blog)
- Voor het eidooiermengsel:
- 6 eidooiers
- 150 g roomkaas
- 150 g Griekse yoghurt
- Voor de geklopte eiwitten:
- 6 eiwitten
- 2 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
- paar flinke draaien met de Himalaya zeezoutmolen
Basisrecept zaden- en pittenoopsies
- Meng alle ingrediënten die genoemd zijn onder het kopje Zaden- en pittenmengsel in een kommetje. Inclusief de extra ingrediënten van de door jou gekozen smaakvariant.
- Splits de eieren en doe daarbij de eidooiers in een grote kom. Doe de eiwitten in een andere kom. Deze moet helemaal vet-vrij zijn en er mag geen spoortje eigeel bij komen, anders krijg je de eiwitten niet stijf geklopt. Zie ook de Tip hieronder.
- Tip: Breek ei voor ei eerst boven een apart kopje of kommetje en laat daarin eerst 1 eiwit vallen. Giet dit eiwit alleen in de grote kom als er geen spoortje eigeel in zit. Pak anders een reserve-ei.
- Voor het eiddooier-mengsel: Mix de eidooiers tot ze zachtgeel en romig zijn. Deze stap is optioneel, maar het maakt de oopsies nog luchtiger.
- Doe er dan de roomkaas, Griekse yoghurt en de inhoud van het kommetje uit stap 1 bij. Mix dit goed onder elkaar.
- Laat dit nu 5-10 minuutjes staan. Ook deze stap is optioneel, maar geeft de psylliumvezels de tijd om te binden. Dit maakt het beslag steviger, waardoor het niet uit zal lopen en waardoor de eiwitten hun luchtigheid zullen houden.
- Voor de geklopte eiwitten: Klop de eiwitten stijf met het (wijnsteen)bakpoeder en het zout tot er stijve pieken vormen. Tot je de bak omgekeerd boven je hoofd durft te houden…
- Spatel dan voorzichtig met grote, maar rustige bewegingen het eiwit onder het eigeel-mengsel, tot het goed gemengd is. Stop dan om te voorkomen dat de eiwitten hun luchtigheid verliezen.
- Schep een flinke lepel beslag op een bakplaat die bekleed is met een bakvel. Maak ongeveer 9 hoopjes per bakplaat. Als je graag mooie ronde platte oopsies wilt kun je ze met de achterkant van de lepel in vorm brengen.
- Strooi er optioneel nog extra zaden- of pitten over.
- Bak ze ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 150-160 graden Celcius. Wacht tot ze mooi goudbruin zijn en een beetje stevig aanvoelen als je er met je vinger op drukt. Het veert wel wat mee.
- Haal ze uit de oven meteen van het bakvel en laat ze afkoelen op een rooster. Ze kunnen wel een klein beetje inzakken.
Smaakvarianten
- Variant 1: met zongedroogde tomaatjes
- 2 tl gerookte paprika
- 1 tl elk van knoflookpoeder, kurkuma, oregano en basilicum
- gemalen chiliflakes
- 5 el gedroogde tomaatjes in stukjes
- Variant 2: met blokjes oerkaas
- 2 tl groene currypoeder (peterselie, daslook, dille, laurier, kurkuma, koriander, gember, knoflook, ui )
- 2 tl kerriepoeder
- 1/2 tl komijn
- 5 el oerkaas, in kleine blokjes
- Variant 3: met stukjes lente-ui
- 4 tl za’atar
- 1 tl paprikapoeder
- 5 el lente-ui in stukjes, of de 2-3 el gedroogde
- Variant 4: met uitgebakken spekjes
- 2 tl venkelzaad
- 2 tl mosterdpoeder
- 1 tl munt
- 3 tl gedroogde peterselie
- 1/4 tl nootmuskaat
- gemalen chiliflakes
- 5 el uitgebakken spekjes