als je niet afvalt!

Een gezonde koolhydraatarm en vetrijke leefstijl is één van de beste dieten om je optimale gewicht te bereiken. Wetenschappelijk bewezen [1]. Toch is het geen garantie dat je (snel) afvalt. Maar deze leefstijl is zó gezond dat er alle reden is om gewoon door te gaan. En met een lange adem is er grote kans dat je uiteindelijk toch richting je optimale gewicht zult gaan.

Afvallen kun je op verschillende manieren. Eén daarvan is je calorieën drastisch beperken. Een typische manier van diëten. En het werkt. Op de korte termijn. Zeker als je ook nog eens de gezonde(re) keuzes maakt. Je lichaam heeft extra energie nodig en spreekt z’n reserves aan. Maar geeft ook signalen dat het niet goed gaat. Je krijgt honger. Zin om te snaaien.

Vaak heb je ook minder energie. Dé manier van je lichaam om te zeggen: Hé, er moet nu wel iets veranderen. Gebeurt dat niet dan gaat je verbranding op een lager pitje. Je lichaam past zich aan om ook op langere termijn met minder voeding toe te kunnen. Dan stagneert het afvallen. Een hele nuttige overlevingsstrategie. Blijf je de rest van je leven zo eten, dan is er niets aan de hand. Blijvend calorieën beperken is een wetenschappelijk bewezen methode om langer te leven, in goede gezondheid. Mits je de gezonde dingen eet [2].

Maar de meeste mensen willen niet dag in dag uit hun calorieën beperken. Diëten hou je niet je hele leven vol. Je voelt je beperkt. Er zijn allerlei verleidingen. Je wilt weer ‘gewoon’ eten. En dan komen die kilo’s ongenadig terug. Vaak nog wat meer, want inmiddels heb je niet meer zoveel calorieën nodig. Je lichaam heeft zich aangepast.

Daarom is diëten eigenlijk nooit een goed idee. Blijvende verbeteringen in je leefstijl wèl. Doe het op een manier dat je het vol kunt houden. Ga anders eten, niet minder. Gezonder. Zoals de natuur het bedoeld heeft. Vermijd suikers. Eet meer vetten. Ga terug naar ècht eten, in plaats van alles wat de industrie ervan maakt. Geef je lichaam dat wat het nodig heeft.

Het lichaam gaat dan herstellen van wat jarenlange overmatige suiker- en koolhydraatconsumptie heeft aangericht. Plus het eten van sterk bewerkt voedsel. Het gaat het evenwicht herstellen. Dat gebeurt op allerlei vlakken. Hormonen komen weer in balans, ontstekingen verminderen of verdwijnen, organen worden gezonder. Cellen krijgen meer energie. Hersencellen worden beter ‘gevoed’ en kunnen beter onderling communiceren. Insuline en bloedsuikerspiegels gaan omlaag en worden stabieler. Het maakt de weg vrij naar de vetcellen. Vetten verbranden en er worden extra ketonen gevormd. De vetcellen slinken.

En toch beweegt de weegschaal soms niet mee. Of niet snel genoeg naar je zin.   Hiervoor kunnen allerlei redenen zijn. Daarom kun je meestal niet zo één twee drie zeggen waar het precies aan ligt. Maar het kan wel helpen om te weten wat veelvoorkomende oorzaken zijn. Ben jij vaak in gevecht met je weegschaal, lees dan vooral verder.

Kijk waar je jezelf in herkent en waar je eventueel iets aan kunt doen. De verschillende mogelijkheden zijn genummerd, maar geven geen prioriteit of andere volgorde aan.

Mogelijke oorzaken waarom je niet (snel) afvalt op een koolhydraatarm en vetrijk dieet:

1. Je meet niet op de goede manier.

Bij de meeste mensen die koolhydraatarm en vetrijk eten verandert het lijf. Je krijgt meer gezichtsexpressie, jukbeenderen en sleutelbeenderen worden zichtbaarder, je vetpercentage vermindert en je krijgt er spiermassa voor terug. Vaak zelfs  als mensen niet meer gaan bewegen. Dat zie je niet op de weegschaal. Wel in de spiegel. Mits je het wilt zien. We zijn vaak veel te kritisch op onszelf. De weegschaal is echt geen goede graadmeter. Het kan zelfs zijn dat je gewicht toeneemt, want spieren zijn zwaarder dan vet. Echt waar. Bovendien schommelt gewicht van dag tot dag. Die ene meting zegt echt helemaal niets. In plaats van wegen, kun je dus beter kijken of je strakker in je vel komt te zitten. Meet je middel ter hoogte van je navel. Hou bij of daar verandering in zit. Pas eens een broek van een jaar geleden. Zit je er echt niet losser in? Wil je toch echt wegen, bereken dan het gemiddelde van een week en schrijf dat op. Hou de trend bij van dat gemiddelde [3].

2. Je hebt niet voldoende geduld.

Een veelvoorkomend probleem. We willen snel resultaat. We horen dat de kilo’s er bij een ander afvlíegen. De eerste weken verliest bijna iedereen gewicht. Dat is voornamelijk water. Glucose wordt in je lichaam opgeslagen als glycogeen. Samen met water. Als je koolhydraatarm gaat eten dan slinken deze voorraden en verlies je ook dat water. Hoe groter je voorraad glycogeen was, hoe meer water je dus verliest [4, 5]. Het is dus nog geen vetverlies. Maar daarmee niet minder belangrijk. Het kan wel zijn dat het gewichtsverlies daarna een tijdje stil staat, voordat je lichaam z’n eigen energie gaat vrijgeven. Blijf hier vooral rustig onder. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Erover gaan stressen heeft alleen maar een negatief effect. En bekijk het zo: het gewicht is er in 20 of 30 jaar bij gekomen (of zelfs langer). Dat gaat er niet in één keer weer af. Niet op een gezonde manier.

3. Je hebt teveel stress of te weinig ontspanning.

Stress is een hele belangrijke factor bij overgewicht en problemen om af te vallen. Ons lichaam is ontworpen om in korte periodes van stress goed te handelen. Door het kortstondig verhogen van bepaalde hormonen kun je snel wegrennen bij gevaar bijvoorbeeld. Maar tegenwoordig blijft het meestal niet meer bij die piekmomenten. Veel mensen ervaren chronische stress. Soms extreem, maar heel vaak ook minder extreem en daardoor misschien zelfs onbewust.

Denk aan voortdurend haasten. Continue onrust of ontevredenheid. Voortdurend klaar moeten staan voor iedereen om je heen die een beroep op je doet. Een relatie waar je niet gelukkig in bent. Werk waar je geen waardering voor krijgt. Iedere dag je calorieën beperken en je lichaam daarmee ontzeggen wat het eigenlijk nodig heeft. Continu bereikbaar zijn. Altijd haastig eten. Eten terwijl je ondertussen op je telefoon bezig bent. Allemaal voorbeelden waarbij het lichaam niet vaak genoeg in een rusttoestand komt. Hierdoor blijven de stresshormonen lange tijd verhoogd. Dat is op lange termijn erg slecht voor je gezondheid. Het zorgt er ook voor dat je niet goed kunt afvallen. Bij stress verhoogt o.a. het hormoon cortisol. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en dat heeft weer invloed op insuline. Door het hogere cortisol niveau, geeft je lichaam ook hongersignalen af. Waardoor je dus weer meer gaat eten. En vaak niet de gezondste dingen.

Zorg dus voor voldoende ontspanning en rust voor je lijf. Het is niet altijd mogelijk of nodig om de situatie te veranderen. Het scheelt een heleboel hoe je er tegenaan kijkt. Zoek naar de dingen in je leven waar je wel tevreden over bent. Bedenk elke dag bijv. drie dingen waar je gelukkig van wordt. Of dankbaar voor bent. Het klinkt zweverig, maar het helpt echt. Er is een sterke relatie tussen onze geest en ons lijf. Positieve gedachten hebben wel degelijk een positieve invloed op ons lijf. Mindfullness, yoga, bidden of mediteren horen daarom bij een gezonde leefstijl. En ze kunnen er zeker voor zorgen dat je wel af gaat vallen.  [3, 6]

4. Je slaapt te weinig.

Voldoende goede en diepe slaap is een voorwaarde voor gezondheid op langere termijn. Onvoldoende slaap heeft ook een nadelig effect op je gewicht. Zo raken hierdoor honger- en verzadigingssignalen van slag. Je gaat dan meer eten omdat het lijkt alsof je honger hebt, terwijl je lijf voldoende energie heeft. Te weinig slaap leidt ook tot ongezondere gewoonten: meer snacken en minder gezonde keuzes. Als je niet voldoende uitgerust bent, geeft dit soort eten ook meer een beloningseffect in je hersenen. Het verslavingseffect van eten is dan dus groter. Uit sommige onderzoeken bleek ook de verbranding van het lichaam in rusttoestand omlaag te gaan bij een gebrek aan slaap. Slaapgebrek kan zelfs leiden tot insulineresistentie. Daardoor ga je meer vet opslaan. Slapen heeft dus een positief effect op gezonde eetgewoonten en een goede verbranding.  Bovendien hebben uitgeruste mensen meer zin om te bewegen. Slaap heeft dus op allerlei manieren invloed op je gewicht. Op tijd naar bed dus. [7, 8].

5. Je hebt een tekort aan natuurlijke vitamine D.

Voldoende vitamine D is essentieel voor iedereen. Veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Het houdt je gezond en een tekort kan ervoor zorgen dat afvallen niet lukt [9, 10]. Het is wel de vraag of supplementen (vitamine D in tabletvorm of druppels of zo) hierbij helpen. Er zijn wetenschappers die denken dat het averechts werkt omdat je lichaam dan zelf minder vitamine D aanmaakt. Ga in ieder geval elke dag naar buiten. Zo vaak mogelijk. Zorg voor zoveel mogelijk zonlicht op je huid en in je ogen [11].

6. Je eet toch nog teveel koolhydraten.

Om vetten te verbranden is het nodig om een lage insulinewaarde te hebben. Insuline is een hormoon dat er o.a. voor zorgt dat glucose zo snel mogelijk naar de cellen vervoert wordt. Maar het reguleert ook vetopslag versus vetverbranding. Het is heel persoonlijk hoeveel je insuline stijgt als je eet. Als twee personen hetzelfde eten, kan bij de één de insuline laag blijven en bij de ander pieken. Helaas is het zo dat de meeste mensen met overgewicht al een zekere mate van van insuline-resistentie hebben opgebouwd. Dan moet het lichaam meer insuline produceren om je bloedsuiker binnen de grens te houden of te krijgen. Het goede nieuws is dat een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl de beste manier is om dit te herstellen. Maar het kan daardoor wel langer duren voordat je begint af te vallen [12]. Overigens kunnen mensen zonder overgewicht ook insuline-resistent worden. Die mensen zijn dun ‘van buiten’ maar worden vet ‘van binnen’. Ze krijgen een vervette lever, insuline type 2 etc.

Kijk eens kritisch naar de dingen die je (regelmatig) eet. Denk bijvoorbeeld aan fruit. Fruit is zeker niet het ongezond(st)e deel van onze voeding. Maar het zijn wel echte suikerbommetjes (geworden). Daar worden ze zelfs speciaal voor gekweekt. Dat vinden we immers zo lekker. Beperk het en zoek naar seizoensgebonden fruit. Ook goed met groenten overigens!

Pas op voor zogeheten koolhydraatarme producten uit de winkel. Ik geloof zelf bijvoorbeeld niet in koolhyraatarm brood. Allereerst zit daar meestal nog gewoon graan en dus gluten in. Met alle gezondheidseffecten op de korte en langere termijn. Bovendien zitten er nog steeds veel koolhydraten in. Kijk altijd op de etiketten. Let op koolhydraten, maar ook op de ingrediëntenlijst. Bak zelf eens je eigen zaden- en pittencrackers. Ook nog eens heel rustgevend om te doen!

Let erop dat je je tussendoortjes niet vervangt door allerlei koolhydraatarm lekkers gemaakt met amandelmeel (en meestal ook zoetstoffen). Vervang het koekje bij de koffie niet door dit soort baksels, maar probeer er vanaf te komen. Bewaar je creatieve baksel voor speciale momenten. Laat ze de uitzondering in plaats van de regel zijn. Dan geniet je er dubbel zoveel van. Eet nog liever de (rauwe) amandelen zo, dan in de vorm van amandelmeel. Maar let ook daarmee op. Het is makkelijk om er teveel te eten.

Lees eens rustig door de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Gebruik vooral de dingen van de groene lijst en let goed op wat er op de oranje lijsten staat (voorzichtig mee zijn of vermijden) en uiteraard op de rode (nooit meer gebruiken) en de grijze (verstand gebruiken). Hou in gedachten dat alle koolhydraten ook gebruikt worden als energie, of opgeslagen worden.

7. Je gebruikt regelmatig suiker of zoetstoffen. 

Ik denk dat iedereen die koolhydraatarm probeert te eten, weet dat je geen suiker moet eten. Suiker is misschien wel de bekendste koolhydratenbron. Je krijgt snelle energie, maar onder invloed van insuline wordt de rest opgeslagen als vet. Je bloedsuiker daalt dan weer (te) snel.  Met als gevolg dat je weer trek hebt in iets zoets. Bij de meesten wel bekend inmiddels.

Minder bekend is dat ook zoetstoffen dit effect hebben. Zelfs degene waarvan beweerd wordt dat ze in een koolhydraatarm en vetrijk dieet passen: pure stevia, Xylithol en Erythritol. Alleen groene stevia vormt daar blijkbaar een uitzondering op. Dat zijn de verse of gedroogde blaadjes van de stevia-plant. De reden dat die niet dat effect hebben, schijnt te zijn omdat ons lichaam de groene stevia nog als plant herkent. Dat geldt niet voor zoetstoffen. Het lichaam denkt dat er suiker komt en produceert alvast extra insuline. Die glucose komt echter niet. Vanwege die insuline piek wordt de glucose die op dat moment in je bloed aanwezig is, naar de cellen vervoert. Dan daalt je bloedsuikerspiegel dus teveel. De bekende suiker-dip. Ook dan krijg je dus honger. En met name zin in zoete dingen. En je kunt geen vetten verbranden omdat daarvoor je insuline niveau laag moet zijn. Ook voor zoetstoffen geldt helaas: hoe insuline resistenter je bent, hoe meer effect ze hebben op je insuline niveau. [13]

Probeer dus zoetstoffen te vermijden.  Dit geldt extra als je niet of niet meer afvalt terwijl je je optimale gewicht nog niet bereikt hebt. Geef het een paar weken. Het went snel, echt!

Suiker en zoetstoffen helemaal vermijden valt nog niet zo mee. Zelfs niet als je ze bewust probeert te vermijden. In de volgende producten zitten heel vaak suiker en/of zoetstoffen. Niet alleen slecht voor je lijn, maar ook voor je gezondheid. Koffiemelkpoeder, automatenkoffiemelk,  kauwgom, koolhydraatarme of light frisdrank, zuivel, chocolade, voedingssupplementen, sauzen (in potten, maar ook in pakjes en zakjes),  mayo, ketchup, groenten of fruit in blik of glas, zoetzuur (zoals augurken en uitjes),  alcoholische dranken, koolhydraatarme siroop …  Kortom, waar niet in? Zie je meteen waarom de basis van onze leefstijl bestaat uit het overgaan op èchte en onbewerkte voeding.

8. Je eet nog granen.

Ik noemde het hierboven al even. Granen zijn niet koolhydraat-arm. Hoe graag de bakkers van koolhydraat-arme broden dat ons ook willen laten geloven. Ze zorgen op den duur voor problemen bij vrijwel iedereen. Ze maken de darm poreuzer. Hierdoor ontstaan laaggradige ontstekingen. In je darmen, maar ook in je hersenen. Hierdoor kunnen allerlei chronische ziekten ontstaan. Maar het heeft ook effect op je gewicht. Bij ontstekingen zal het lichaam (meer) vet vasthouden. Vet werkt namelijk beschermend (tegen ontstekingen, gifstoffen etc.) [14].

9. Je drinkt de verkeerde dingen.

Drink voldoende. Luister naar je lichaam, dus ook naar signalen van dorst. Omdat we normaal gesproken vaker drinken dan eten, is het belangrijk om kritisch te kijken naar wat je drinkt. Vermijd alle frisdrank, behalve bronwater. Drink bron- of kraanwater [15], koffie of thee. Allemaal ongezoet. Ook geen zoetjes erin dus. Voeg wat munt, citroenmelisse of komkommer toe aan je water voor een smaakje. Citroen- of limoensap kan ook, maar pas op voor je gebit vanwege het zuur. Het is daarom niet verstandig om het in kleine slokjes te drinken en er lang over te doen. Als je niet afvalt, drink dan liefst je koffie tijdelijk zwart. Als je dat niet lust voeg wat volle koffieroom of slagroom toe, maar beperk het gebruik ervan dan tot 1 of 2 kopjes op een dag. Want ook daar zitten melksuikers in. En pas op voor cappuccino’s en latte’s en dergelijke. Vaker dan niet zijn ook die gezoet.

10. Je eet te weinig (vetten) of de verkeerde.

Je lichaam zal pas z’n reserves vrijgeven als het weet dat het voldoende krijgt. We zitten vaak nog zo in de dieet mentaliteit dat het er gewoon niet in wil, dat we veel vetten moeten eten. Dat stemmetje in je hoofd: ‘Dat kan toch niet gezond zijn?’. En toch is het eten van voldoende gezonde vetten de basis voor deze gezonde leefstijl. Wissel de gezonde vetten af. Bijv. roomboter op je cracker of je groenten, kokosvet om in te bakken, olijfolie over je salades of groenten. Maar denk ook aan vette vis of vlees, avocado’s, zaden en pitten enzovoorts. Vermijd slechte vetten. Plantaardige olie (zonnebloem, raapzaad, … etc.) en alle halvarines, margarines, vloeibare boters, etc.) Ze zijn allemaal ongezond en ook deze leiden tot ontstekingen in het lichaam. En dat helpt weer niet bij afvallen, zoals we al eerder zagen. [16]

Dit waren de eerste 10 mogelijke redenen waarom je niet afvalt. Er zijn er meer. Maar ik heb besloten om ze te bewaren voor een volgende blog. Dan heb je tijd om deze te laten bezinken. En heb ik tijd om de rest uit te werken.

Wordt vervolgd…

Alles op een rijtje?

Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 1

Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 2

Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 3

Bronnen

[1] Why eat keto – the benefits Op deze grote en bekende Zweedse DietDoctor website (in het Engels) staat onder het kopje ‘Why eat keto – the benefits’ een verwijzing naar 20 kwalitatief hoogwaardige studies die aangetoond hebben dat een koolhydraatarm dieet leidt tot meer gewichtsverlies dan andere diëten. Je kunt doorklikken naar een compleet overzicht van die studies.

[2] Dietary restriction with and without caloric restriction for healthy aging Beschrijving van een wetenschappelijk onderzoek naar alternatieve methoden om dezelfde positieve effecten op ‘longevity’ (=langer gezond leven) te behalen als die wetenschappelijk aangetoond zijn voor calorie-beperkende diëten. Het artikel beschrijft dat voor die voordelen je calorieën blijvend 25-30% moet verlagen en dat ook de kwaliteit van de voeding meetelt. In het onderzoek kijken ze naar andere methoden, zoals periodiek vasten om dezelfde positieve effecten te behalen.

[3] How to lose weight? Engelstalig artikel op de bekende Zweedse DietDoctor website met 18 tips om af te vallen. Punt 5 gaat over het feit dat de weegschaal niet laat zien als je extra spiermassa krijgt. Beschrijft hoe je je tailleomtrek kunt meten en heeft een tabelletje met wat goede, redelijke en niet zo’n goede maten zijn voor mannen en voor vrouwen. Punt 8 gaat over het effect van te weinig slaap op o.a. de neiging om te snoepen.

[4] How much weight do people lose on low carb? Grafiek die laat zien hoeveel gewicht mensen kwijt geraakt zijn tijdens de ‘2 week low carb challenge’ van de bekende Zweedse DietDoctor website. Je kunt daar de uitdaging aangaan om 2 weken koolhydraatarm en vetrijk te eten, volgens een vastgesteld menu plan. De grafiek laat het resultaat voor wat betreft het gewicht zien van mensen die hieraan hebben meegedaan. De meeste mensen raken ongeveer 2 kilo kwijt. Een deel daarvan is waarschijnlijk wel door water-verlies.

[5] Losing Water Weight: How Carbs Really Work Engelstalige webpagina. Duidelijke uitleg over ‘water weight loss’. Als je overgaat op koolhydraatarm en vetrijk eten, gaat je lichaam z’n glucosevoorraad aanboren tot deze een soort onderhoudsniveau bereikt heeft. Glucose komt er namelijk niet meer overdadig veel binnen en vet vormt je nieuwe energiebron.  Glucose wordt in het lichaam opgeslagen in de vorm van glycogeen in de lever en de spieren. Voor elke gram glycogeen houdt het lichaam ook 3-4 gram water vast. Die raak je dus ook kwijt als de glycogeenvoorraden slinken.

[6] Why We Gain Weight When We’re Stressed—And How Not To … Artikel van Melanie Greenberg, Ph.D.  Ze is een psychologe en expert in mindfulness, mindful eten, eten, gezondheid, eetstoornissen en het omgaan met stress. Het artikel beschrijft waarom we zwaarder worden of niet afvallen als we te lange tijd stress hebben. Hormonen zorgen ervoor dat we meer eten, dat het lichaam vet vast houdt en het heeft een negatieve invloed op ons doorzettingsvermogen om gezonde leefstijlkeuzes te maken. Het leidt ook tot emotie-eten, ongezonde voedingskeuzes en een gebrek aan slaap. Het artikel geeft ook tips hoe je hier in tijden van stress iets aan kunt doen: slapen, met aandacht eten (mindfull, dus), jezelf verwennen op andere manieren dan middels eten, een soort dagboek bijhouden waarin je opschrijft wat je denkt, eet, wat je doelen zijn etc.

[7] 7 Ways Sleep Can Help You Lose Weight Engelstalig artikel met 7 redenen waarom voldoende slaap kan helpen bij gewichtsverlies en andersom, onvoldoende slaap kan leiden tot overgewicht. Met verwijzingen naar o.a. wetenschappelijke artikelen.

[8] 10 redenen waarom een goede slaap belangrijk is Artikel wat het enorme belang van goede slaap voor een goede gezondheid benadrukt. Met de bijbehorende studies die dat aantonen. Reden 1: slecht slapen kan je dik maken. Reden 2: goede slapers eten minder doordat hun honger- en verzadigingssignalen beter werken.

[9] Can Vitamin D Help You Lose Weight? Engels artikel wat uitgebreid ingaat op de relatie tussen vitamine D tekort en overgewicht en vitamine D supplementatie en gewichtsverlies.

[10] Afvallen met vitamine D Artikel op Info.nu over hoe vitamine D tekort kan leiden tot obesitas en hoe extra vitamine D afvallen kan stimuleren.

[11] TIME #11 CAN YOU SUPPLEMENT SUNLIGHT? Artikel van Dr. Jack Kruse die zich gespecialiseerd heeft in het effect van (zon)licht. Hij heeft ernstige bedenkingen of je een tekort aan vitamine D kunt oplossen door inname van vitamine D supplementen. ‘Het is alsof je aan iemand anders vraag om je push-ups voor je te doen’, zegt hij…

[12] Insuline; het hormoon dat je vet stevig vasthoudt Deze pagina beschrijft duidelijk het verhaal van insuline, insuline-resistentie en het effect op gewicht. Deze site van Energieke Vrouwen heeft overigens geen strikte koolhydraatarme aanpak. Het gaat wel uit van het verminderen van vooral snelle koolhydraten en op die manier een stabielere bloedsuikerspiegel creëren. Maar de recepten en ingrediënten die genoemd worden zijn dus niet allemaal geschikt voor een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Verder ben ik het persoonlijk niet eens met de bewering dat je je ontbijt niet over mag slaan. Ik denk dat je het beste kunt eten als je honger hebt en dan moet eten tot je vol zit. Ook denk ik dat snacken tussen maaltijden door dan echt niet nodig is. Sterker nog, dat het beter is om niet te snacken.

[13] Kunstmatige zoetstoffen: (on)gezond? Artikel van Robert Jan Hendriks op de site OptimaleGezondheid o.a. over de effecten van zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel. Beschrijft ook dat mensen zelfs diabetes kunnen krijgen van het gebruik van zoetstoffen. Effecten die in onderzoeken met dieren aangetoond zijn. Dit artikel laat ook wel zien dat er altijd discussie zal blijven over of zoetstoffen wel of niet gezond zijn.

[14] The Inflammation and Weight Loss Connection: How Inflammation is Keeping You Overweight Engelstalig artikel dat uitlegt hoe chronische ontstekingen overgewicht in stand houden. Gaat in op wat die chronische ontstekingen kan veroorzaken. Dit zijn dingen als chronisch teveel eten, roken, stress, hoge bloedsuiker en hoge bloeddruk. Maar ook voedingsmiddelen die sterk bewerkt zijn, kunstmatige toevoegingen, chemicaliën, zoetstoffen, conserveringsmiddelen, gluten en melkproducten. Beschrijft ook hoe je ontstekingen met een leefstijl met gezonde voeding en beweging kunt verminderen.

[15] Drink water als je wilt afvallen Artikel van Jasper Alblas over het belang van het drinken van water als je wilt afvallen.

[16] Vet goed, dat vet! Blog over het belang van voldoende vetten eten en het belang van de gezonde vetten kiezen.

Print Friendly, PDF & Email

6 REACTIES

 1. Wat is dit weer een prachtig verhaal geworden.
  Daar zullen vele wat aan hebben.
  Of zeker weer eens over na gaan denken.

  • Bedankt, Marie-José! Ja, dat hoop ik inderdaad, dat het mensen kan helpen die onzeker of wanhopig worden omdat ze niet afvallen. En dat ze dan volhouden!

 2. Wat weer een mooi blog en leerzaam. Ik ben in september begonnen, was tot en met kerst 15 kilo afgevallen. Sindsdien gebeurt er niets, maar ik hou nog steeds vol. Ik blijf moed houden en voel me vooral goed in mijn lijf.
  Dank je Cora voor je blog.

  • Dank je wel, Josje. Inderdaad, gewoon lekker volhouden. Lekker eten, gezonder worden eten dat gewicht, dat komt dan nog wel eens. Als je lichaam eraan toe is. Heel veel succes!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.