In deel 1 van Niet afvallen… als je niet afvalt noemde ik al 10 redenen waarom je mogelijk niet of niet zo snel afvalt als je zou willen. Terwijl je toch gezonde koolhydraatarme en vetrijke voeding eet.

Een korte opfrisser:

Het kan zijn dat je wel al vet kwijt bent geraakt. Maar dat je er spiermassa voor in de plaats hebt gekregen. Heel normaal bij deze koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Zelfs als je niet fanatiek aan het sporten geslagen bent. Omdat spiermassa zwaarder is, zie je niet altijd op de weegschaal.

Het kan ook dat je ècht nog geen vet verbrandt. Misschien heeft je lijf wat meer tijd nodig en ben je gewoon te ongeduldig. Stress is ook een héle belangrijke. Die wint het bijna altijd van de strijd tegen de kilo’s. Te weinig slaap of zonlicht zijn andere boosdoeners.

Ook kan het zijn dat je je manier van eten nog niet goed hebt ingeregeld. Misschien eet je nog teveel koolhydraten, gebruik je regelmatig (bewust of onbewust) suikers / zoetstoffen, eet je nog granen en/of te weinig goede vetten. Ook kan het zijn dat je de verkeerde dingen drinkt.

Maar er is meer! Alsof 10 redenen nog niet genoeg was 😕 .

11. Je bent niet in ketose.

Het kan zijn dat je nog niet afvalt, omdat je (nog) niet in ketose bent.

Ketonen zijn een soort bijproduct van onze vetverbranding. Maar wel met een hoofdrol. Wanneer er weinig glucose aanwezig is in je lijf, voorzien de ketonen een groot deel van de hersenen van energie. Deze energie is efficiënter en schoner dan glucose [1]. Ketonen zijn ook enorm heilzaam.

Kom je echter niet aan vetverbranding toe, dan zul je ook geen ketonen produceren. En andersom geldt ook, heb je geen ketonen, dan zit je nog niet goed in de vetverbranding.

Meten is weten

Om zeker te weten of je in ketose bent, zou je eigenlijk moeten meten.

Er zijn plasstrips die van kleur veranderen als je ketonen uitplast, maar die zijn niet echt betrouwbaar. Je krijgt namelijk de hoogste waarden te zien als je de meeste ketonen uitplast. Terwijl je er minder uitplast als je ze zelf efficiënt gebruikt.

Meten via bloed is betrouwbaarst, maar is duur. Er zijn meetapparaatjes die je bloed zowel op bloedglucose als op ketonen kunnen testen. Daarvoor heb je dan wel twee verschillende strips voor.

Je kunt ketonen ook via de adem meten. Een beetje zoals de blaaspijpjes van de alcoholcontrole. Ik weet niet of er inmiddels ook andere merken op de markt zijn, maar de Ketonix is een hele bekende.

Maar zelfkennis helpt ook

In Nederland is ketonen meten (nog) niet zo heel gewoon. Een andere manier om erachter te komen of je waarschijnlijk in ketose bent, is om  zorgvuldig na te gaan hoe je je voelt.

Herken je het volgende in jezelf? Volop energie. Een stabiel en vrolijk humeur. Helderder kunnen denken. Grote kans dat ketonen hier verantwoordelijk voor zijn. Ze geven je hersenen meer energie en zorgen voor betere verbindingen tussen neuronen.

Slaap je beter dan voorheen? Heb je geen ‘4 uur cup a soup’ momentje meer? Kun je langere periodes zonder eten? En daarna nog sporten zonder erbij neer te vallen? Bingo! Je lijf heeft geleerd om over te schakelen op het verbranden van je eigen vetten. [2].

Ook een hele goede om op te letten is je mond. Voelt je tong raar? Een beetje tussen droog en verbrand in? Blijft dat gevoel zelfs als je net gedronken hebt? Heb je een wat metalige smaak in je mond? Het zijn allemaal typische tekenen van ketose.

Herken je deze symptomen nog niet bij jezelf? Dan zou het goed kunnen dat je nog geen optimale vetverbrander bent. Dat je alle voordelen van ketose nog niet hebt ervaren. In dat geval kun je deel 1 en 2 van deze blog gebruiken om uit te zoeken wat er mogelijk aan de hand is.

12. Je lichaam is nog aan het herstellen.

Door een standaard Westers dieet raken bij veel mensen hormonen van slag. Denk aan insuline, geslachtshormonen, schildklierhormonen, honger- en verzadigingshormonen [3]. Ook ontstaan er vaak ontstekingen bijvoorbeeld door het gebruik van suikers, granen, soja [4], bewerkt eten, etc. Uit onderzoeken en persoonlijke ervaringen blijken deze hormonen zich vaak te herstellen met deze leefwijze, maar het kan een tijd duren. Dit herstel is meestal eerst nodig voordat je af gaat vallen [5].

13. Je hebt een medische conditie en/of medicijnen die gewichtsverlies moeilijk maken.

Sommige medische condities maken het moeilijk om af te vallen.  Het kan zijn dat je een blessure hebt waardoor je minder in staat bent om gezond te eten of te bewegen. Door ziekte kunnen je hormonen ontregeld zijn. Je kunt last hebben van ontstekingen [6]. Of misschien houd je veel vocht vast [7].

Ook medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je niet (makkelijk) afvalt. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je gewicht toeneemt [7, 8, 9, 10]. Kijk maar eens op de bijsluiter.

Ga in overleg met je behandelend arts. Kijk of er alternatieven zijn die niet hetzelfde effect hebben op je gewicht. Het kan zelfs zijn dat je je medicijnen eigenlijk niet meer nodig hebt. Je leefstijl is nu immers ontstekingsremmend in plaats van ontstekingsbevorderend [11, 12]. Niet voor niets heeft deze leefstijl zo’n positieve invloed op tal van welvaartsziekten.

Geef in ieder geval niet op. Een gezonde leefstijl, gezond eten en ketose zijn je beste vrienden om je lijf zo positief mogelijk te ondersteunen. Het kan je helpen om je gezondheid zodanig te verbeteren dat je de medicijnen later kunt afbouwen of stoppen.

14. Je eet light-, dieet- of bewerkte ‘low carb’ producten.

Denk je dat je zo goed bezig bent. Diet coke in plaats van gewone frisdrank. Halvanaise, dieet boter, magere yoghurt.

Dagelijkse reclame heeft ons doen geloven dat het gezond is om producten te gebruiken met weinig calorieën en/of weinig vet.

Niet is minder waar. Alle producten waar light, mager, dieet of  ‘… % minder …” op staat moet je met argwaan bekijken. Vaak vervangen ze het één door iets anders wat onnatuurlijk(er) en/of ongezond(er) is.

Vet eruit, suiker of zoetstoffen ervoor in de plaats. Want anders smaakt het nergens meer naar. Of suiker eruit, zoetstoffen erin. Van zoetstoffen wordt nog vaak gedacht dat ze onschuldig zijn. Terwijl de meeste ronduit ongezond zijn. Ze zijn onnatuurlijk en je lijf weet niet wat het ermee moet. Zoetstoffen geven geen energie, maar smaken net zo goed zoet. Het lichaam verwacht suikers, maar krijgt ze niet. Insuline gaat omhoog, bloedsuiker daalt. Teveel.

Misschien is het nog wel funester voor je gezondheid dan gewoon suiker. Al is het maar omdat je denkt dat je er ongestraft van kunt blijven eten of drinken. En dus nog meer van die troep binnen krijgt. En omdat je er weer trek van krijgt. In zoete dingen. Want zo zijn ons lichaam en onze geest geprogrammeerd.

Let ook op voor producten die zich richten op de koolhydraatarme markt. Een goed voorbeeld daarvan zijn Atkinsproducten. Ze hebben werkelijk niets van doen met een gezonde koolhydraatarme leefstijl. Ook niet in de definitie van wijlen dokter Atkins zelf. Er zitten allerlei zoetstoffen en  ongezonde toevoegingen in. En nog heel veel koolhydraten. Oeps…

Ben op dezelfde manier kritisch op alle koolhydraatarme producten in webshops en kookboeken. Denk aan koolhydraatarme siropen, dressings, zoetstoffen etc. Vaak gaat het om bewerkt voedsel wat ons lichaam niet herkent. Waar het op reageert met een stoot insuline. Niet gezond en zeker niet bevordelijk voor het afvallen. Lees altijd heel goed etiketten. Let daarbij niet alleen op de koolhydraten, maar vooral ook op de ingrediëntenlijst [13, 14].

Gebruik in plaats van zoetstoffen liever de natuurlijke zoetkracht van bijvoorbeeld fruit als je nog niet zonder kunt.

Haal je energie uit èchte voeding. Groenten, vlees, vis, noten. Dat soort dingen.

15. Je eet dingen waar je niet tegen kunt.

Sommige mensen kunnen niet goed tegen zuivel en vallen af als ze dat (een tijd) vermijden.

Veel mensen stappen dan over op sojamelk, maar naast allergieën kunnen soja-producten ook verstoringen in geslachtshormonen veroorzaken die tot gewichtstoename kunnen leiden [4].

Maar eigenlijk geldt dat vrijwel alle voedingsmiddelen voor sommige mensen een probleem kunnen vormen.

Het is dus heel persoonlijk of er voedingsmiddelen zijn waar je niet tegen kunt. En welke dingen dat dan zijn. Dat kunnen ook voedingsmiddelen zijn die normaal gesproken prima passen binnen een gezond koolhydraatarm en vetrijk leefpatroon. Denk bijvoorbeeld aan rundvlees of varkensvlees. Of bepaalde groenten.

Symptomen waaraan je mogelijk een voedselintolerantie kunt herkennen, zijn huidaandoeningen, vermoeidheid, jeuk,  buikpijn, opgeblazen gevoel, darmklachten, eczeem, gewrichtspijn, migraine of ademhalingsproblemen [15].

Vermoed je een voedselallergie of -intolerantie dan zijn er verschillende manieren om dit verder te laten onderzoeken.

16. Je hebt onvoldoende goede darmbacterieën of weinig variatie daarin

Darmbacterieën. Sommige zijn goed, andere zijn slecht. De goede zorgen ervoor dat je niet ziek wordt. De slechte maken je ziek. Hoe meer gezonde bacterieën je hebt, hoe minder plaats er is voor de slechte. Darmbacterieën voeden zich met hetgeen jij eet. Eet je gezond en gevarieerd, dan krijg je veel en veel verschillende goede darmbacterieën. Eet je veel suikers en/of bewerkt eten, dan krijg je meer slecht darmbacterieën, die zich voeden met suikers.

Gezonde darmflora is veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Het heeft invloed op alle andere systemen in je lichaam. Bijvoorbeeld op je hersenen. En ook op je gewicht.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht vrijwel altijd een verkeerde balans hebben tussen goede en slechte bacterieën.

Een hele goede manier om je darmflora te verbeteren is door liefst dagelijks gebruik van pro-biotica [16] zoals zelfgemaakte melkkefir en gefermenteerde groenten.  Pro-biotica zorgen ervoor dat er goede darmbacterieën in je darmen komen [17].

Als die goede darmbacterieën er eenmaal zijn, dan hebben ze ook voedsel nodig. Daar zorgen pré-biotica voor, zoals bijvoorbeeld vezelrijke groenten. De vezels komen onverteerd bij de dikke darm. Daar worden ze door de bacterieën omgezet in vetzuren. Ze vormen een belangrijke bron van energie voor de darmcellen [18].

In de voedingslijsten van de Real Meal revolutie vind je pro-biotica onder ‘Voeding voor onze darmflora’ en staat er een (p) achter pre-biotica [19].

Diversiteit in je eten, met veel verschillende groenten en verse en gedroogde kruiden en dergelijke draagt bij aan de diversiteit van je goede darmbacterieën [20]. Eet vooral (biologische) seizoensgroenten, liefst uit eigen tuin.

17. Je hebt in je leven al heel vaak een dieet gevolgd.

Hoe vaker je in het verleden calorie-beperkende dieten hebt gevolgd en hoe extremer ze waren, hoe meer tijd je lijf nodig heeft om te herstellen. Door dit soort diëten komt je verbranding op een lager pitje te staan. Dat is ook de reden dat je er vaak zwaarder uitkomt dan voor je begon. Ook je honger- en verzadigingssignalen raken van de wap en je darmflora raakt ontregeld.

Je zult begrijpen dat het dan langer duurt voordat dit alles weer hersteld is. Het zal daardoor ook langer duren voordat het afvallen begint [21].

Maar geef niet op nu je die leefwijze gevonden hebt, waarmee je kunt voorkomen dat je zwaarder wordt. Een dieet wat geen dieet is. Je mag eten tot je vol zit. Je kunt de meest fantastische maaltijden koken en zonder schuldgevoel opeten. Je verbranding blijft op peil of gaat weer omhoog. En je wordt nog gezonder ook!

18. Je drinkt regelmatig alcohol.

Alcohol wordt wel eens beschreven als een vierde ‘macro-nutrient’  (naast koolhydraten, eiwitten en vetten) omdat het ook energie levert.  1 gram alcohol levert 7 kcal. Het zit daarmee tussen de kcal van 1 gram koolhydraten en eiwitten (4 gram) en 1 gram vetten (9 gram) in.

Alcohol wordt altijd als eerste verbrand, omdat het giftig is voor het lichaam. Zolang er alcohol aanwezig is, is er dus geen koolhydraat- of vetverbranding mogelijk. Bovendien worden de calorieën uit alcohol, net als bij suikerhoudende drankjes, door je lijf niet geregistreerd als ‘voeding met energie’. Het gevolg is dat je niet minder calorieën gaat gebruiken tijdens je maaltijden. Uiteindelijk zijn het dus extra calorieën [22a].

19. Je drinkt je calorieën in plaats van ze te eten. 

Het is tegenwoordig heel hip om ons eten te drinken.  Ontbijtshakes, smoothies, vers geperste jus, gepureerde soepen.

Het is altijd beter om het eten in zo’n natuurlijk mogelijke vorm te eten. Dus liever een sinaasappel dan de geperste jus. Liever de noten dan het amandelmeel. Beter de groenten  dan de smoothie of de gepureerde soep.

Dat heeft een aantal redenen. Naarmate eten fijner gemalen wordt heeft het een (veel) sterkere invloed op onze bloedsuikerspiegel [22b]. Bovendien heeft kauwen een belangrijke functie in het verteringsproces. Verder is het heel gemakkelijk om te veel calorieën te drinken voordat je verzadigingssignalen ook maar de tijd hebben gehad om het signaal ‘vol’ te geven.

https://pixabay.com/nl/koffie-koffiebonen-kopje-koffie-cup-3142559/Binnen de koolhydraatarme en vetrijke ‘community’ is het hip om vetten toe te voegen aan je koffie of zelfs thee. Als je niet (meer) afvalt is het goed om daar eens kritisch naar te kijken. Onze honger- en verzadigingssignalen reageren er niet goed op. Die werken beter als je je vetten bij je maaltijd gebruikt [22a].

Bovendien is het dan ook niet meer ‘gewoon drinken’. Feitelijk creëer je weer een extra ‘eet’moment. Terwijl we die net willen verminderen. Zodat je verteringsproces tot rust komt. En  die (extra) vetten? Die kun je tussen maaltijden door beter uit je eigen voorraadje halen.

20. Je eet te vaak.

We zijn echte grazers geworden. We eten de hele dag door. Drie maaltijden per dag. Afgewisseld met snacks. Tussendoor steken we nog van alles in onze mond.

De industrie vindt het prima. Doen ons graag geloven dat dit gezond is. Maar kijk eens wat hun belang is. Kijk eens hoeveel er in een doorsnee supermarkt ligt wat niet meer verkocht wordt als wij gaan beseffen dat we ons lijf hiermee geen plezier doen.

Dus vertellen ze ons dat we zo de verbranding op gang houden. Dat je kort na de maaltijd weer een snackmoment verdiend hebt. Of halverwege het sporten.  En erna. Dat je zo voorkomt dat je honger krijgt en ongezonde keuzes maakt.

Niets is minder waar. Eet je niet, dan blijft die honger weg. Dan voel je hoogstens een knaagje, omdat je lijf gewend is aan dat snackmoment. Of een psychologische drang om dat stukje chocolade te pakken. Omdat je dat elke avond doet.

Je krijgt pas honger als je begint te eten. Zo werkt je lijf. Daarom werkt het ook niet om ‘even iets kleins te eten’.  En die drang om dat chocolaatjes ‘s avonds te pakken? Daar zit een sterk gewoontecomponent in. Ga even iets doen in plaats van dat chocolaatje te eten. Na een paar dagen denk je er ‘s avonds niet eens meer aan. Probeer het maar eens.

Je houdt je verbranding op gang door voldóende te eten, níet door vaak te eten.

Elk eetmoment geeft een insulinepiek. Hoe hoog die is, is afhankelijk van wat je eet. Je lijf is gebaat bij minder vaak eten. Dan heeft het tijd om je eten te verteren en verbranden en blijft de insuline langere periode laag.

Het geeft je lijf ook tijd om schade te herstellen. Ontstekingen bestrijden, celreparatie, dat soort dingen. Iets waar ons lijf tegenwoordig nauwelijks nog aan toe komt. Met alle gevolgen van dien. Waarom zou het toch zijn dat we massaal aan welvaartsziektes leiden? Persoonlijk denk ik dat onze ‘graascultuur’ daar ook aan bijdraagt. Dit gaat dus niet alleen om gewicht, maar zeker ook om je gezondheid!

Eet dus niet minder, maar eet minder vaak. Luister daarbij naar je honger- en verzadigingssignalen, maar besef dat je misschien wel wat gewoontes moet doorbreken.

Begin met snackmomenten te verminderen, tot je ze niet meer nodig hebt.

Je moet echt geen trek hebben tussen maaltijden door. Als dat wel het geval is, heb je òf te weinig gegeten òf teveel koolhydraten of te weinig vetten, .

Als je ‘s morgens geen honger hebt, eet dan pas later. Misschien heb je dan pas weer trek als het tijd is voor het avondeten. Lees de blogs over vasten maar eens door [23]. Zoveel voordelen! Veel mensen die moeite hebben met afvallen, hebben baat bij vasten. Dat hoeft niet extreem te zijn. Snack niet en sla eventueel eens een keer een maaltijd over [24].

Tot de volgende keer

Weer 10 redenen. En nog ben ik niet klaar. Nog heb ik niet alles gezegd wat ik erover wil zeggen. Maar voorlopig is het weer welletjes. De rest komt de volgende keer. In deel 3 van ‘Niet afvallen… als je niet afvalt.’

Dat wordt het laatste deel. Bij deze beloofd!

Alles op een rijtje?

Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 1

Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 2

Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 3

Bronnen

[1] Vet en ketonen Blog over onze vetstofwisseling en het belang van ketonen.

[2] 10 tekenen en symptomen dat je in ketose bent Website die een opsomming geeft van tekenen die erop kunnen wijzen dat je in ketose bent.

[3] Hormones and the Ketogenic Diet Engelstalig artikel over het herstel van ontregelde hormonen bij een ketogeen dieet. Gaat o.a. in op insuline, stresshormonen, geslachtshormonen (en de aandoeningen PCOS en PMS) en schildklierhormonen. Benadrukt ook het belang van het eten van voldoende kwalitatief goede vetten en eiwitten om dit herstel te kunnen laten plaats vinden. Met verwijzingen naar wetenschappelijke studies.

[4] Is soja gezond of ongezond? In dit artikel wordt uitgelegd dat zowel gefermenteerde als ongefermenteerde soja isoflavonen bevatten. Dit zijn zogeheten fyto-oestrogenen met dezelfde structuur als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Hierdoor raakt de natuurlijke hormoonbalans verstoord. Een teveel aan oestrogeen kan gewichtstoename in de hand werken.

[5] The Inflammation and Weight Loss Connection: How Inflammation is Keeping You Overweight Engelstalig artikel dat uitlegt hoe chronische ontstekingen overgewicht in stand houden. Gaat in op wat die chronische ontstekingen kan veroorzaken. Dit zijn dingen als chronisch teveel eten, roken, stress, hoge bloedsuiker en hoge bloeddruk. Maar ook voedingsmiddelen die sterk bewerkt zijn, kunstmatige toevoegingen, chemicaliën, zoetstoffen, conserveringsmiddelen, gluten en melkproducten. Beschrijft ook hoe je ze met een leefstijl met gezonde voeding en beweging kunt verminderen.

[6] 7 tekenen om ontstekingen in je lichaam te herkennen Artikel van Natalie Rocha, orthomoleculair voedingsdeskundige over 7 tekenen om ontstekingen te herkennen. Nr. 4 is gewichtstoename.

[7] Onverklaarde gewichtsverandering  Artikel dat ingaat op mogelijke oorzaken van een onverklaarde gewichtsverandering. Als mogelijke oorzaken voor gewichtstoename worden medicijnen genoemd, zoals sommige antidepressiva en hormonen (oestrogeen, progesteron, corticosteroïden). Ook wordt het vasthouden van vocht genoemd, als gevolg van aandoeningen als hartfalen, nierziekten en schildklieraandoeningen.

[8] Relatie gevonden tussen overgewicht en astmapuffertjes Artikel dat uitleg geeft over de relatie tussen overgewicht en astmapuffertjes met corticosteroïden. Dit zijn synthetische vormen van het stresshormoon cortisol. Hierdoor komt het lichaam in een continue staat van lichte stress. Eerder werd aangenomen dat met name bij toediening via een puffer dit geen invloed had op overgewicht, omdat de inhoud dan direct naar de longen gaat. Onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam geeft aanleiding tot een heroverweging daarvan. Het lijkt erop dat de stoffen toch in de bloedbaan komen en zo effect hebben op de hormoonhuishouding.

[9] De invloed van pufjes op je gewicht en de verdeling van vet in je lijf  Artikel dat uitlegt hoe corticosteroïden in astma medicijnen (waaronder puffers) ontstekingsremmende signaalstoffen zijn (steroïdhormonen) die normaal door je bijnieren worden aangemaakt wanneer er ontstekingen heersen in je lijf. Corticosteroïden zorgen voor een stijging van je bloedsuikerspiegel en de zuurtegraad in je weefsels. Ook daalt het energieverbruik in je lijf. Hierdoor kunnen ze dus invloed hebben op je gewicht.

[10] Hoe je de nadelige effecten van corticosteroïden (zoals Prednison en Hydrocortison) kan beperken Artikel op de site Personal Weight Loss dat beschrijft hoe je middels voeding de nadelige effecten van coricosteroïden in medicijnen kunt beperken. De volgende voedingsmiddelen worden genoemd: groenten, dierlijke eiwitten (uit eieren, vlees, vis en rauw-melkse zuivelproducten – allemaal niet teveel verhit) en omega-3 en omega-6 uit rauwe, verse vette vis, rauwe noten, zaden en pitten, koud geperste oliën van noten, zaden en pitten, verse groene bladgroenten, algen en wieren.

[11] How to Prevent and Treat Asthma Without Drugs Engelstalig artikel van Dr. David Perlmutter over hoe je astma kunt behandelen zonder medicijnen. Recent onderzoek laat de relatie zien tussen overgewicht en (verergerde) astma. Afvallen kan daarom enorm bijdragen aan het verminderen van klachten. Ook sporten en het gebruik van omega-3 vetzuren (bijv. visolie) en het eten van ècht en onbewerkte voeding die rijk is aan anti-oxidanten hebben een hele positieve invloed. Onderaan het artikel wordt het laatste bevestigd door verschillende mensen die door sporten en door het schrappen van graan, suiker en bewerkte voeding hun klachten zodanig verminderden dat medicijngebruik sterk afnam of zelfs niet meer nodig was.

[12] Diet and Asthma: The Inflammation Connection Nog een Engelstalig artikel over de gevolgen van een ontstekingsbevorderend dieet (zoals een standaard Westers dieet met granen, suikers, bewerkt voedsel en veelvuldig gebruik van olie van zaden/pitten zoals zonnebloemolie en raapzaadolie) op het ontstaan van astma. Beschrijft hoe de vetten van vlees en zuivel van grasgevoerde dieren een positieve invloed kunnen hebben op het verminderen van de ontstekingen. Ook groenten met veel vezels die door onze goede darmbacteriën omgezet worden in vetzuren, hebben een hele positieve invloed. Verder wordt vitamine D genoemd en het gebruik van pre- en probiotica om onze darmflora te verbeteren. Beide hebben dan weer een positief effect op het verminderen van de astmatische klachten (of het voorkomen ervan).

[13] ….% minder suiker, het nieuwe light Artikel van Monique van der Vloed over de onzin van light artikelen en slogans als “… % minder suiker”. Lees waarom je al deze light producten beter kunt mijden als de pest.

[14] Review Teisseire zero limonadesiroop Review door Monique van der Vloed van de 0% suiker en teven 0% calorieën siroop van Teisseire. Over hoe de werkelijkheid vaak wat minder rooskleurig is dan we graag denken. Of dat de producenten willen dat we denken.

[15] Symptomen van voedselintolerantie Pagina waarop de verschillende symptomen van voedselintoleranties in detail worden toegelicht.

[16] ‘Wees lief voor je darmen… èn je brein’ Eén van mijn eerdere blogs over hoe belangrijk een goede darmflora is o.a. voor je hersenen. En hoe je die positief kunt beïnvloeden door het gebruik van pro-biotica, zoals zelfgemaakte melkkefir.

[17] Hoe rot gezond kan zijn! Blog die ik schreef over het zelf fermenteren van groenten, voor je dagelijkse portie pro-biotica.

[18] Vezels houden de darmflora gezond Uitgebreid artikel van Natuur Diëtisten Nederland met uitleg over verschillende soorten vezelfamilies. Er wordt ook uitgelegd waarom het dagelijks gebruik van deze verschillende vezels bijdraagt aan gezonde darmbacterieën en hoe ze de darmen zelf ook gezond houden.

[19] Wat mag ik nog wèl eten? Blog die de vertaalde voedingslijsten van de real meal revolutie bevat. Hierin kun je o.a. pro- en prebiotica vinden.

[20] What Makes a “Healthy” Gut Biome? Gut Bacterial Diversity and how to get it. Engelstalig artikel wat beschrijft dat het goed is om zo’n groot mogelijke diversiteit van goede darmbacterieën te hebben. Het helpt ontstekingen en infecties te bestrijden en zorgt ervoor dat slechte bacterieën niet de overhand kunnen krijgen. Uit studies blijkt dat mensen met insuline resistentie, overgewicht, hoge ontstekingswaarden, chronisch vermoeidheidssyndroom, astma, ziekte van Crohn en prikkelbare darm sysdroom, diabetes type 1 of PCOS juist veel minder variatie in darmbacterieën hebben.  Een menu van ècht en onbewerkt eten met veel groenten is een goede manier om veel verschillende goede darmbacterieën te krijgen. Dit artikel noemt ook fruit, maar ben je ervan bewust dat fruit veel koolhydraten bevat. Ben er dus voorzichtig mee. Je kunt hetzelfde bereiken door veel verschillende (koolhydraatarmere) groenten te eten.

[21] Het Raadsel: Waarom Val Ik Niet Af Met Weinig Eten (1500 kcal dieet)? In dit artikel wordt o.a. uitgelegd dat je lichaam in ‘spaarstand’ gaat als je lange tijd (te) weinig eet. En dat het lichaam op den duur niet meer goed kan terugschakelen naar een normale verbrandingssnelheid als je te vaak een crashdieet hebt gevolgd of als er te lange tijd een calorietekort is geweest.

[22a] Liquid Calories – How Drinking Impacts Weight Gain – Live Science In dit Engelstalig artikel worden allerlei mechanismen uitgelegd die elk voor een deel verklaren waarom het drinken van calorieën leidt tot gewichtstoename. Op een andere manier dan dat het eten van calorieën dat doet. Vloeibare calorieën verzadigen minder, onderdrukken de honger niet en leiden niet tot dezelfde reductie in voedselinname op de rest van de dag. Dit komt o.a. omdat we zelf drinken niet ‘zien’ als eten, het mondgevoel is anders en geeft andere signalen naar het lichaam, het lichaam en geest zijn veel korter bezig met eten en er is verminderde psychologische voldoening dan bij eten. Ook wordt bij gelijk aantal calorieën het hongerhormoon ghreline minder onderdrukt door drinken dan door eten.

[22b] Effects of food texture change on metabolic parameters: short- and long-term feeding patterns and body weight. Engelstalige beschrijving van een onderzoek met ratten op het effect van voedseltextuur op o.a. eetpatronen en gewicht. Het bleek dat op langere termijn gepureerd voedsel leidt tot meer gewichtstoename. Op korte termijn zorgt het voor een langere insulinepiek.

[23] Vast en val af! Deze blog beschrijft de voordelen van vasten ten opzichte van allerlei vermageringsdiëten. Het vormt een ‘drieluik’ samen met de blog  ‘Zet eens vasten op je menu!’ en  ‘Vasten biedt meer’. Hierin worden namelijk de gezondheidsvoordelen en de meer praktische voordelen benoemd. Wil je zelf aan de slag, lees dan ‘Aan de slag met vasten’.

[24] Hoe Vaak Per Dag Eten Om Af Te Vallen En Wat Is Gezond?Artikel van orthomoleculair therapeut Laurens Helmstäter waarin duidelijk verwoord is dat je beter afvalt door minder vaak te eten. Noemt ook allerlei gezondheidsvoordelen van minder eten.

8 REACTIES

    • Dank je wel voor je compliment, Marie-José. Ja, op deze manier is het nog te behappen, hè. Ik hoop dat er veel mensen iets aan hebben. Er zijn zoveel vragen over.

  1. Hartelijk dank Cora!
    Heel duidelijke taal .
    Ik hoop dat iedereen hier ook wat mee doet.
    Zo goed van je boek waardig (hihi).

  2. Dank je wel Cora,
    Ik kan hier heel veel informatie voor mezelf uit halen waar ik wat aan heb.
    Je hebt het ook mooi en duidelijk beschreven!

  3. Goed geschreven Cora, wat schrijf je altijd helder en interessant. Ik heb er heel veel aan! Benieuwd naar deel 3. 🙂 Dankjewel weer!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.